Kasvukipuja vai jotain vakavampaa? 4 tapaa lievittää lapsen jalkakipuja

Julkaistu:

Kasvukivut
Lapsi valittaa jalkojaan – mistä tietää, ovatko kyseessä harmittomat kasvukivut vai vakavampi vaiva?
Kasvukivut ovat yleinen vaiva: joidenkin arvioiden mukaan noin puolella lapsista on kasvukipuja ennen kymmentä ikävuotta. Duodecimin mukaan kipuja on 3–12-vuotiailla lapsilla, mutta erityisesti jalat kolottavat 5–8 vuoden ikäisillä.

Kasvukivut tuntuvat säärissä, pohkeissa, polvitaipeissa tai jalkaterissä ja ilmaantuvat yleensä iltaa kohden tai alkuyöstä.

Terveystalon lastenreumatologian erikoislääkärin Hanna Säilän mukaan vanhempien ei kannata säikähtää lapsen kipuja.

– Kasvukivut ovat vaarattomia särkyjä, jotka häviävät itsestään iän myötä, Säilä kertoo Terveystalon tiedotteessa.

Kasvukipujen syytä ei ole tutkimuksissa vahvistettu eikä ole tiedossa, miten niitä voisi ehkäistä. Se tiedetään, että jalkojen särkeminen on jossain määrin periytyvää. Duodecimin mukaan lähes 70 prosentilla kasvukipuisten vanhemmista on ollut sama vaiva pienenä. Epäillään myös, että lapsen liikkuvaisuus ja kipuherkkyys vaikuttavat kasvukipujen syntymiseen.

Usein kivut tulevat silloin, kun päivä on ollut touhukas. Säilän mukaan lapsen liikkumista ei saa kuitenkaan säryn pelossa rajoittaa.

Lastenreuma oireilee toisin

Kasvukipu eroaa reumaattisesta kivusta siinä, että ilmenee satunnaisesti ja on on aamulla pois. Hoitamattomassa reumassa taas kipu pahenee ja esiintyy aamuisin. Kasvukivut tuntuvat usein molemmissa jaloissa, kun taas lastenreuma oireilee paikallisemmin.

Kasvukipujen ei myöskään pitäisi aiheuttaa kuumetta eikä tulehduksesta kielivää turvotusta eikä punoitusta. Jos jalat ovat vielä aamulla kipeät, jäykät tai lapsi ontuu, on syytä mennä lääkäriin. Syynä voi olla virusten ja bakteerien jälkitautina esiintyvä nivelkalvon tulehdus. Jos lapselle ilmaantuu luuhun kyhmy tai kipu, joka pysyy koko ajan samassa paikassa ja pahenee painellessa, on käytävä vastaanotolla.

– Välttämättä taustalla ei ole kuitenkaan mitään sairautta: pienten lasten nivelet ovat pehmeät, ja nivelten yliliikkuvuus saattaa aiheuttaa kipua. Sekin menee ohi iän karttuessa, kun lihasmassa kasvaa ja nivel saa paremman lihastuen ympärilleen, Säilä kertoo.

Näin helpotat lapsen kasvukipuja

1. Koeta saada lapsi rentoutumaan.

2. Hieronta yleensä auttaa. Hiero kevyesti pohkeita ja sääriä, jotta lihakset rentoutuvat ja särky lievittyy.

3. Lämpöhauteita tai lämmintä jalkakylpyä voi kokeilla. Jotkut saavat toisaalta avun esimerkiksi kylmägeelistä.

4. Jos kipu ei hellitä, lapselle voi antaa särkylääkettä, esimerkiksi parasetamolia.

Mikä teillä on helpottanut lapsen kasvukipuja? Jaa vinkkisi kommenttikentässä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt