Hätkähdyttävät tositarinat: 16 yllätysvauvaa, joiden tuloa ”varma” ehkäisy ei estänyt

Pomminvarma ehkäisy voi pettää, ja raskaaksi voi tulla vielä yli viisikymppisenäkin. Lue lukijoiden tarinat uskomattomista yllätysvauvoista.

Kierukka on erittäin varma ehkäisykeino, mutta joskus sekin voi pettää.

8.5.2017 19:09 | Päivitetty 9.5.2017 9:20

Ilta-Sanomat kertoi viikonloppuna pienestä Dexter-vauvasta, joka syntyi, vaikka äidillä oli hormonikierukka. Kuva, jossa vauvan käteen on asetettu kohtalokas ehkäisykapine, levisi laajalti sosiaalisessa mediassa.

Äiti Lucy Hellein on sittemmin poistanut kuvan Facebookista, mutta kuva kerää edelleen tykkäyksiä Instagramissa. Vauva ei syntynyt kierukka kädessään, vaan äiti kertoo ehkäisyvälineen löytyneen keisarileikkauksessa istukan takaa.

Jos et näe kuvaa, katso se tästä.

Hormonikierukka on erittäin varma ehkäisyväline, ja sen ehkäisyteho on Duodecimin mukaan samaa luokkaa kuin sterilisaation. Dexter-vauva on siis varsinainen harvinaisuus.

Buzzfeedin haastattelema gynekologi varoittaa naisia vetämästä Dexter-vauvan tapauksesta hätäisiä johtopäätöksiä. Kierukka on tehokas ja varma ehkäisykeino – mutta kannattaa muistaa, ettei mikään ehkäisy ole teholtaan sataprosenttinen.

Ilta-Sanomien lukijat kommentoivat juttua ahkerasti ja kertoivat omista yllätysvauvoistaan. Joukosta löytyi myös muutamia kierukkavauvoja – pieniä ja jo aikuiseksi kasvaneita.

1. 54-vuotiaana äidiksi

”54 ja saimme terveen pojan, vaikka olin jo vaihdevuodet ohittanut kaksi vuotta sitten. Kuudennella kuukaudella vasta tuli raskaus tietoon. Kyllä meillä meni kaikki ihan sekaisin, järkytyin aluksi, saimme parasta hoitoa loppukuukaudet. Luulin jopa, että vauva kuolee. Kohtu leikattiin synnytyksen yhteydessä pois.

Onneksi olen hyvässä kunnossa, on pitkäikäisiä geenejä ja iso suku. Äitiys jatkuu, varmasti tulee vastaan ilkeitä kommentteja, mutta ei auta – näin meillä, samat ovat tunteet lapseen kuin 20 vuotta sitten.”

Kinderi

2. Pillerilapsi ja kapselilapsi samaan perheeseen

”Ensimmäinen lapsi syntyi pillereillä, toinen hormonikapseleilla. Himppasen raskasta, kun ikäeroa vajaa vuosi... Ja yksin kasvatin. Nyt nautin heistä kyllä! Ihania vahinkoja.”

Angelina

3. Jälkiehkäisykin petti

”Yksi ainoa kerta seksiä koko kuukauden aikana, kiertopäivänä 23 eli käytännössä varmoilla päivillä, kondomi meni rikki ja hain jälkiehkäisyn. Onneksi ei toiminut. Ei olisi tuota maailman rakkainta lasta olemassa muuten. Eikä olisi sen lapsen maailman rakkainta pikkusisarustakaan koska minun ei koskaan pitänyt hankkia lapsia. Onneksi meni näin.”

A.

4. Kierukkapoika huomattiin myöhään

”Kun olet aikaisemman raskauden voinut pahoin ja kärsinyt kaikista vaivoista, ja tämä kierukkapoika huomattiin raskausviikolla 30, se on shokki. Isosisko voisi itse olla äiti. Silti uusperheemme on onnellinen. Hurjinta on jäädä äitiyslomalle, kun ei ole ehtinyt edes sulattelemaan asiaa.

Kuten eivät töissäkään. Vakituinen työpaikka, josta pidin. Nyt pitäisi samaan firmaan mennä ihan eri toimenkuvaan ja aloittaa nollasta. En tiedä palaanko samaan työpaikkaan enää koskaan. Tunne, ettei minua arvosteta, kun kävi tällainen vahinko, on todellinen.

Kierukka oli toinen ja oli ehtinyt olla puolitoista vuotta.”

Äiti ja onnellinen siitä

5. Varmat päivät toivat tytön

”Minulla oli 3- ja 5-vuotiaat villit pojat ja haaveilin tytöstä, mutta samalla pelkäsin, etten jaksaisi enää vauva-aikaa ja esikoisen koliikkikin oli muistissa. Pikkuhiljaa elämä helpottui, kun pojat kasvoivat ja alkoi tuntua, että perhe on nyt kasassa eikä enää haluta vauva-arkea. Käytettiin ehkäisynä hormonikiertoa pissanäytteestä mittaavaa persona-laitetta. Laite sitten näytti ns. varmat päivät. Niinhän siinä kävi, että raskaaksi tulin. Testin jälkeen lähdin kahden tunnin lenkille ja yritin selvitellä ajatuksiani. Raskaudesta iloitsin heti, vaikka tilanne vähän hirvittikin. Mutta sain maailman ihanimman tyttösen joka on jo 10-vuotias.”

Näin tämän pitikin mennä

6. Herra ihme

”Meillä täällä pötköttelee myös samanlainen herra ihme. Kuparikierukka löytyi kiinni istukasta. Hän syntyi vieläpä isäni kuoleman vuosipäivänä. Aikamoista herkkää elämän jatkumoa.”

Pikkuinen 3kk

7. Laastarilapsi oli yllätys

”Rakas tyttäreni täyttää toukokuussa 10. Muut ovat tietoisesti raskaana noin kahdeksan kuukautta, kun minä sain olla viisi kuukautta. Laastarilapsi. Niin rakas ja tärkeä, vaikka en häntä suunnitellut.”

Laastarilapsi

8. Viides lapsi syntyi vuosi vasektomiasta

”Meidän viides villahousu syntyi reilu vuosi miehen vasektomian jälkeen... Ollaan se tilastollinen poikkeus. Mutta onnellisia vielä viidennestäkin pojasta.”

Henni

9. Tuplavarmistuskaan ei riittänyt

”Itse käytin e-pillereitä ja seksin aikana kondomia, silti tulin raskaaksi. Onneksi sentään kolmas lapsi kyseessä, ja saman miehen kanssa, niin tuossa se viilettää muiden perässä eikä shokki ollut kauhean järkyttävä. Harmittaisi varmaan enemmän, jos olisin nuori ja yhden yön suhteesta tulisi yllätyslapsi.”

Lotski

10. Sisko ja veli – kierukkalapsia kumpikin

”Täällä myös yksi kierukkalapsi! Mulla on siitä myös ultrakuva todisteena. Itse asiassa minulla on myös veli syntynyt, vaikka äidillä oli ehkäisynä kierukka. Mikähän sen todennäköisyys on?”

Kati

11. Kierukkakaksoset

”Äidilläni oli kuparikierukka, jonka varmuus oli 98%. Kaksoset tuli. Ihan hyvä minun ja siskoni kannalta.”

Se toinen prosentti

12. Kohtalo voitti klipsit

”Lapseni on 1/1000000. Minulla oli epäonnistuneet suhteet ja oman lääkärin kiellosta huolimatta laitoin 40-vuotiaana klipsit. Kohtalo oli kuitenkin eri mieltä kanssani. Kuusi kuukautta myöhemmin tapasin mieheni, ja 43-vuotiaana vaihdevuodet ja valeraskaus olivatkin jo 12 viikolle edennyt odotus. Minusta tuli äiti 44-vuotiaana ja olen kiitollinen ja onnellinen tästä. Minä olen äiti ja minulla on maailman ihanin lapsi!”

44-v äiti

13. Kaksi yllätysvauvaa peräjälkeen

”Luvattiin, että e-pillerit ovat hyvä ehkäisy, jos ne ottaa joka päivä samaan kellon aikaan. Noh, kaksi yllätyslasta siltikin perheessä. Esikoinen oli vasta kuuden kuukauden ikäinen, kun pamahdin paksuksi. Söin pillereitä kuitenkin ohjeiden mukaisesti jopa alkuraskauden. Toinen yllätysvauva olikin meidän tämän hetkinen kuopus. Eri pillerimerkki ja negatiivista näytti testi viikoille 12 asti. Eka ylläripyllärivaavi aiheutti erittäin ristiriitaisia tunteita. Aborttia en todellakaan halunnut edes kuvitella, kun oli edennyt niin pitkälle. Toka yllärivauva oli iloinen yllätys, vaikkakin ei nyt lisäystä suunniteltu pariin vuoteen. Lääkärit olivat sitä mieltä, ettei pillereiden hormonimäärä ole riittävä mulle. Ihania nuo kaikki muksut on!”

Oonau

14. Kierukka kadoksissa

”Minulla on kaksi kierukkalasta ja kumpikin raskaus meni hyvin. Poika syntyi 1974, kun kuparikierukka petti. Kierukka ei löytynyt synnytyksessä vaan vasta vuoden päästä, kun menin gynekologille hakemaan ehkäisypillereitä. Roikkui kohdunkaulalla ja oli tulehduttanut paikkoja hiukan. Tyttö syntyi 1989 ja silloin kierukka tuli istukan mukana onneksi ulos. Kummankin raskauden aikana olin huolestunut, että vahingoittaako se lasta, mutta minulle vannotettiin, että lapsi on pussissa, johon kierukka ei pääse.

Kaksi kierukkalasta

15. Pillerilapsi sai ehkäisyrengassisaruksen

”Molemmat raskauteni ovat tulleet ehkäisystä huolimatta! Ensimmäinen pillereiden kanssa ja toinen kymmenen vuotta myöhemmin ehkäisyrenkaan kanssa. Molemmat raskaudet siis ei niin toivottuja mutta kumpaakin lasta odotin innoissani alusta asti!”

Tuplaten

16. Kapseli meni ”ihanasti pieleen”

”Mulle syntyi poika, vaikka oli kapseli. Joku meni tosi ihanasti kyllä pieleen, koska sain ihanan pojan.”

Ei mikään ole 100% varmaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?