Koulukiusattu Heidi, 17, leikkasi pitkät hiuksensa syöpäsairaiden lasten hyväksi - Perhe - Ilta-Sanomat

Koulukiusattu Heidi, 17, leikkasi pitkät hiuksensa syöpäsairaiden lasten hyväksi

Heidi Suur-Näkki toivoo, että hänen pitkistä, paksuista hiuksistaan saisi peruukin tai kaksi syöpähoitojen vuoksi hiuksensa menettäneelle lapselle.

Heidi Suur-Näkki pitää uudesta hiustyylistään: ”Onhan tämä hitsin helppohoitoinen!”­

20.4.2017 19:00 | Päivitetty 21.4.2017 10:01

17-vuotiaan kotkalaisen Heidi Suur-Näkin pitkät, luonnonkiharat hiukset ulottuivat vielä ennen pääsiäistä pitkälle selkään. Hän oli miettinyt pitkään polkkatukan leikkaamista, mutta kun hän keksi, että hiukset voi myös käyttää hyvään tarkoitukseen, mieli muuttui. Heidin hyväntekeväisyystempauksesta kertoi ensimmäisenä Yle.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Little Princess kerää hiuksia ja tekee niistä ilmaisia peruukkeja pienille potilaille, jotka ovat menettäneet syöpähoitojen vuoksi hiuksensa. Lahjoitettavien hiusten minimipituus ratkaisi sen, ettei polkkatukka tullut enää kyseeseen.

– Sain paljon kannustusta Facebookissa, kun kysyin mielipiteitä, leikkaanko kaiken pois. Kaikki olivat että joo, joo, leikkaa vaan siili, Heidi muistelee Ilta-Sanomille.

Tältä Heidi Suur-Näkin hiukset näyttivät ennen leikkaamista.­

Niin kaikki sitten lähti. Palaute on ollut pelkästään positiivista.

– Ja onhan tämä hitsin helppohoitoinen, Heidi kertoo naurahtaen.

Operaation taustalla on myös henkilökohtaisia syitä.

– Läheinen kuoli viikko sitten syöpään. Se oli viimeinen buusti siihen, että nyt leikkaan ja lahjoitan, Heidi kertoo.

Heidi on joutunut alakouluikäisenä kärsimään koulukiusaamisesta. Se vaikutti myös siihen, että ajatus juuri lasten auttamisesta tuntui tärkeältä.

– Tiedän, miten vaikeaa pienillä lapsilla voi olla. Pikkulapsi osaa tuntea itsensä niin ulkopuoliseksi, ja lapset osaavat olla raadollisia. On kamala ajatus, että joku jää ulkopuoliseksi sen takia, ettei hänellä ole hiuksia.

Hiuksia kertyi niin paljon, että Heidi toivoo, että niistä saisi peruukit jopa kahdelle lapselle. Letit lähtevät postissa Isoon-Britanniaan piakkoin.

Tukkaoperaatio leviää Suomessa

Suomalainen Tukkaoperaatio 2017 -kampanja kerää keskitetysti hiuksia lähetettäväksi Little Princess -järjestölle tempauspäivänä 21. toukokuuta. Tuolloin järjestetään iso hiustenleikkaustapahtuma Vantaalla, ja samaan aikaan myös muilla paikkakunnilla järjestetään vastaavia tapahtumia. Kampanjalla on oma Facebook-ryhmä.

Tukkaoperaatio on Sofia Rautapuron perustama tempaus, jolla kerätään hiuksia lähetettäväksi Isoon-Britanniaan. Myös Rautapuro itse on leikkauttanut hiuksensa lahjoitettavaksi pienten lasten hyväksi. Hän iloitsee, miten hyvin kampanja on lähtenyt leviämään. Kyselyitä tulee paljon ja ryhmään ropisee uusia jäseniä.

– Tosi monet kampaajat ovat halunneet leikata hiuksia ihan hyväntekeväisyysmielessä, hän kiittelee.

Toukokuun tapahtuman jälkeen on vielä tulossa uusi tempaus, joka kohdistuu nimenomaan kotimaan syöpälapsiin. Alun perin Rautapuro halusi, että peruukit valmistetaan kotimaassa, mutta huomasi pian, että se on melko mahdotonta tai ainakin hyvin kallista. Little Princess -järjestön peruukit valmistetaan Kiinassa ja ne ovat syöpälapsille ilmaisia.

Nyt Rautapuro on saanut mukaan suomalaisen yhteistyökumppanin, Bravehair-tuotteen alullepanijan Satu Rautalahden, joka valmistaa hiuksista pipon tai huivin alle kiinnitettäviä hiuspantoja. Näin näyttää, että alla olisivat oikeat hiukset. Pipo ja huivi ovat etenkin lapselle mukavampia käyttää kuin peruukki.

– Tarkoituksena on, että sellaiset lahjoitetaan kaikille Suomessa syöpää sairastaville lapsille, Rautapuro kertoo.

Muokattu 21.4. klo 10.00: Lisätty yhteistyökumppanin nimi.

Millainen hius kelpaa lahjoitettavaksi?

  • Noin 30 sentin pituisesta lahjoitushiuksesta tehdään pitkiä peruukkeja tytöille. 17–30 sentin pituiset hiukset todennäköisesti sekoitetaan muiden hiusten kanssa lyhyempiin peruukkeihin. Hiuksen pituudesta lähtee valmistusvaiheessa noin kymmenen senttiä pois, siksi alle 17 sentin pituiset hiukset eivät käy.

  • Hiusten tulee olla puhtaat ja hyvässä kunnossa. Sekä miesten että naisten hiukset käyvät.

  • Hiukset voivat olla suorat, kiharat, permanentatut tai kemiallisesti suoristetut.

  • Värin täytyy olla luonnollinen, mutta myös värjätty (ei shokkivärein), vaalennettu tai raidoitettu hius käy.

  • Pese hiukset kotona ennen luovutusta ja kuivaa ne huolellisesti. Älä laita hoitoaineita tai muotoilutuotteita.

Ohjeet: Little Princess

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?