Rasittaako pienen marisijan kitinä? Kokeile psykologin yksinkertaista kasvatustemppua - Perhe - Ilta-Sanomat

Rasittaako pienen marisijan kitinä? Kokeile psykologin yksinkertaista kasvatustemppua

Marina ja valitus – sitä lapsiperheessä riittää. Lapsen valittavaa äänensävyä voi kuitenkin yrittää vähentää johdonmukaisella reagoinnilla.

Valittaminen voi johtua myös väsymyksestä tai nälästä.

20.4.2017 6:01

Kaikki lapset kitisevät, marisevat ja vinkuvat joskus – ainakin ollessaan huonolla tuulella, väsyneitä, nälkäisiä tai kipeänä.

Pienille lapsille kitinä on normaalia, mutta joillekin huono tapa jää kasvaessa päälle, ja lapsi toimittaa asiansa vanhemmalle vain valittavalla äänellä. Yli kolmevuotiasta voi opettaa pyytämään asioita normaalilla äänellä. Tarkista kuitenkin aina ensin, ettei kitinään ole jotain oikeaa syytä.

Psykologi Guy Winch kertoo Psychology Today -lehdessä niksinsä, jolla jokainen vanhempi voi karsia lapsestaan turhaa marinaa:

1. Kun lapsi aloittaa kitinän, sano hymyillen: ”En oikein kuule, kun puhut noin. Sanopa uudestaan ison pojan/tytön äänellä.”

2. Jos lapsi toistaa asiansa samalla äänensävyllä, höristä korvaasi ja sano taas hymyillen: ”Tiedän, että sanot jotain, mutta korvani ei oikein toimi. Ole kiltti ja käytä ison pojan/tytön ääntäsi!”

3. Jos äänensävy muuttuu normaaliin suuntaan, muista kiittää. Nyt korvasi kuulevat pienen ihmisen asian! Vastaa sitten lapsen asiaan.

4. Jos ininä ei lopu kahden kehotuksen jälkeen, käänny pois ja reagoi vasta, jos äänensävy muuttuu.

5. Jos lapsi alkaa itkeä, kerro, että haluaisit todella kuulla häntä, mutta et pysty ilman apua. ”Korvani kuulevat vain ison pojan/tytön ääntä.”

Jos pientäkin kehitystä tapahtuu, palaa kohtaan kolme ja kehu lasta. Ääni muuttuu oikeaan suuntaa asteittain, joten älä odota, että kitisevä puhetapa loppuu kertalaakista.

Muista olla johdonmukainen

Molempien vanhempien on syytä olla mukana marinantorppaustekniikassa. Olkaa johdonmukaisia.

Pidä oma äänesi aina ystävällisenä ja rauhallisena. Jos hermostut tai alat läksyttää, lapsesta sekin tuntuu reaktiolta hänen marinaansa ja on omiaan vain lisäämään valitusta. Silloin joudut taas lähtöpisteeseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?