7 neuvoa nuorelle, kuinka saada kiusaaminen loppumaan

Julkaistu:

Kiusaaminen
Kiusaamisen lopettaminen vaatii sinnikkyyttä ja yhteistyötä.
Väestöliiton Poikien Puhelimen työntekijä Herkko Himmelä kirjoittaa Väestöliiton blogissa, kuinka pojille tarkoitettuun puhelinpalveluun tulee jatkuvasti kysymyksiä kiusaamisesta. Himmelä kirjoittaa, että valitettavan usein tapaukset ovat sellaisia, että kiusaamisesta on jo kerrottu vanhemmille, opettajille ja rehtorille, mutta kiusaaminen ei vain lopu.

Poikien Puhelimen työntekijät ovat päätyneet laatimaan selkeät ohjeet siihen, miten kiusaamisen saa loppumaan. Näin lapsi tai nuori voi hahmottaa, miten asiassa edetä. Tilanne vaatii sinnikkyyttä eikä välttämättä korjaannu heti, Himmelä muistuttaa.

1. Kiusaamisesta on kerrottava

Opettajalle ja vanhemmille tai muulle luotettavalle aikuiselle on ainakin kerrottava, jos kokee kiusaamista. Jos asiaan ei puututa riittävästi, tilanteesta tulee kertoa rehtorille ja muille opettajille.

2. Kiusaaja pitää saada ymmärtämään, että hän tekee väärin

”Tätä voi tehdä esimerkiksi sanoittamalla kiusaajan toimintaa kovaan ääneen. Harva haluaa kuulla koulun pihalla tai käytävällä toisen juontavan omaa kiusaamistaan ja muuta pahantekoaan selväsanaisesti”, Himmelä kirjoittaa.

3. Hanki todistajia

Kavereita tai sisaruksia kannattaa pyytää mukaan mukaan kiusaamistilanteeseen. He voivat todistaa tapahtumia ja olla mukana kertomassa niistä.

4. Kirjaa tapahtumat ylös

On tärkeää, että kaikki kiusaamistilanteet kirjataan ylös. Jos kiusaaminen tapahtuu esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kannattaa viestit säilyttää. Mitä paremmat todisteet ovat, sitä varmemmin kiusaamiseen Himmelän mukaan puututaan.

5. Opettele itsehillintää ja vastaan sanomista

Vaikka kiusatuksi joutuminen ei ole oma vika eikä itseään pitäisi joutua muuttamaan sen takia, voi kuitenkin olla hyvä ajatus muuttaa omia selviytymiskeinojaan ja opetella itsehillintää, rauhallisena pysymistä ja vastaan sanomisen taitoa. Helposti ärsyyntyvä ja hermonsa menettävä on valitettavasti helppo kiusattava.

6. Koulun vaihto voi auttaa

Joskus käy niin huonosti, ettei kiusaaminen lopu, vaikka kaikki keinot on käytetty. Tällöin voi tulla vaihtoehdoksi koulun vaihtaminen, jotta kiusaajista pääsee eroon.

”Se on silti väärin, koska aikuisten vastuunottokyky tilanteesta on pettänyt, eivätkä kiusaajat joudu vastuuseen. Uudessa koulussa on myös mahdollisuus joutua kiusatuksi”, Himmelä kirjoittaa.

7. Rikosilmoitus poliisille

Jos apua ei löydy koulusta tai kiusaamiseen liittyy pahoinpitelyä, kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Himmelä neuvoo myös tekemään itsestään ja kiusaajista lastensuojeluilmoituksen. Ilmoituksen saatuaan viranomaiset puuttuvat muiden riittämättömään toimintaan.

+ 8. Vanhempi: tässä tärkeimmät ohjeesi

Jos kotiin tulee tieto kiusaamisesta, tärkein tehtäväsi on lapsesi varaukseton rakastaminen ja rohkaiseminen. KiVa koulu -hankkeen vanhempien opas neuvoo, että vanhempien pääviesti kiusatulle tulee olla se, ettei kiusaaminen ole lapsen syytä. Lapselle vakuutetaan, että hänellä saa olla paha mieli, te kestätte koettelemuksen yhdessä. Lapsella täytyy olla tunne, että hän saa kaiken avun ja tuen, ja että kiusaaminen saadaan loppumaan.

Oletko kokenut kiusaamista tai onko lapsesi joutunut kiusatuksi? Miten se saatiin loppumaan? Kerro tarinasi kommenteissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt