Uudelle äitiyspakkaukselle sataa ylistystä – vain yksi tuote jakaa isosti mielipiteet

Kelan julkistaman uuden äitiyspakkauksen värit ja kuosit ovat saaneet harvinaisen yksimielisen vastaanoton.

7.3.2017 16:46

Ihanaa, värikästä, raikasta – IS:n lukijoiden kommentit Kelan tiistaina julkistaman uuden äitiyspakkauksen väreistä ja kuoseista ovat yksimielisiä.

– Aivan ihanat värit ja kuosit! Mielestäni onnistunein pakkaus koskaan! hehkuttaa muun muassa nimimerkki Mami IS:n äitiyspakkausuutisen kommenteissa.

Moni lukijoista kiittelee, ettei tänä vuonna ei ole vain sinisävyisiä vaatteita, kuten usein aiemmin.

– Väreistä tulee kuitenkin aina eniten palautetta. Meille tarjotaan eniten sinistä, mutta se ei kaikille käy, sanoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen.

Katso videolta, mitä kaikkea uuteen äitiyspakkaukseen sisältyy.

Liukuvoide jakaa mielipiteet

Liukuvoiteen mukaanotto pakkaukseen sen sijaan jakaa mielipiteet: osa ymmärtää, miksi synnyttänyt nainen tarvitsee liukuvoidetta, osa taas pitää vanhempien seksielämän tukemista äitiysavustuksen keinoin turhana.

– Miksi valtiovalta haluaa lähettää viestin, että mahdollinen emättimen kuivuus kuuluisi yhteiskunnalle? kysyy nimimerkki Ei kuulu Kelalle.

Äitiyspakkaus sisältää tarvikkeita vauvalle ja vanhemmille.

Liukuvoide kuului pakkaukseen 2005–2010, minkä jälkeen se jätettiin asiakaspalautteiden vuoksi pois. Äitiysavustusraati piti liukuvoiteen sisällyttämistä pakkaukseen tarpeellisena, minkä vuoksi se löytyy tämän vuoden pakkauksesta.

– Liukuvoide jakaa mielipiteitä, mutta äitiysavustusraatiin kuuluvien terveydenhoitajien ja neuvolaväen mielestä se oli tärkeä, Aholainen sanoo.

Liukuvoiteen lisäksi vanhemmille on pakkauksessa kondomeja, terveyssiteitä sekä imetyksen tueksi rintaliivinsuojat ja nännivoidetta.

Osa tekstiileistä valmistettu ulkomailla

Toinen runsaasti kritiikkiä herättänyt asia on pakkauksen kotimaisuusaste. Osa suomalaisyritysten vaatteista ja tarvikkeista on valmistettu ulkomailla.

– Ihan kiva, mutta toivoisin suomalaisia tuotteita enemmän, Suomessa valmistetaan hienoja ja hyviä lastenvaatteita, mainitsee muun muassa nimimerkki SirpaN IS:n äitiyspakkausuutisen kommenteissa.

Äitiyspakkauksessa on 53 osaa.

Syy siihen, miksi osa vaatteista on valmistettu on ulkomailla, on Aholaisen mukaan yksiselitteisesti hinta.

– Kriteereinä ovat laatu, turvallisuus ja hinta. Kaikki vaatteet pestään ja testataan ennen valintaa, Aholainen sanoo.

Kestovaippa mukana viimeistä kertaa

Tänä vuonna mukana on kaksi uutta vaatetta, joita on toivottu mukaan pakkaukseen. Unipussi korvaa aiemmin mukana olleen yöpuvun.

Toinen toiveuutuus on jumpsuit eli collegekankaasta tehty hupparihaalari, jossa on edessä pitkä vetoketju.

Uusi unipussi kerää kiitosta.

Uusiin tuotteisiin ovat vaikuttaneet Kelan saamat palautteet. Jotain on myös jätetty asiakaspalautteiden vuoksi pois: potkuhousuja ei enää käytetä niin kuin ennen.

Tuoreet vanhemmat saavat toistaiseksi viimeistä kertaa kestovaipat. Ensi vuonna niitä ei enää ole mukana.

– Olemme saaneet todella paljon palautetta, että ne ovat turhat. Niitä jää ihan hurjasti käyttämättä, eikä sekään kovin ekologista ole. Tilalle tulee jotain muuta tarpeellista, sanoo Aholainen.

Uutta äitiyspakkausta aletaan jakaa perheille aikaisintaan huhtikuun loppupuolella, kun vuoden 2016 pakkaukset on jaettu loppuun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?