Nämä taidot lapsella pitäisi olla ennen päiväkotiin menoa

Päiväkotivuodet sujuvat sekä lapselta että vanhemmalta helpommin, jos lapsi on opetellut tietyt taidot valmiiksi ennen tarhaikää.

Lasten on hyvä jo päiväkoti-iässä oppia leikkimään erilaisten lasten kanssa.

23.2.2017 16:39

Lastenpsykiatrian professori Kyle Pruett kirjoittaa Psychology Today -lehdessä elämäntaidoista ja siitä, mitä ne tarkoittavat erityisesti lapsen elämässä.

– Elämäntaidot opitaan kokemuksen ja opetuksen avulla. Ne auttavat meitä hallitsemaan tunteitamme kodin sisällä ja ulkopuolella. Elämäntaidot kehittävät lapsen sosioemotionaalisia kykyjä, Pruett kertoo.

Nämä kyvyt eivät kuitenkaan tule luonnostaan lapsille. Lapset oppivat elämäntaitoja seuraamalla ympärillään olevia ihmisiä, jotka käyttäytyvät yhteiskunnan normien mukaisesti. Oppiakseen lasten on tehtävä jatkuvasti valintoja sen suhteen, miten he käyttävät kehoaan ja mieltään. Tehtävä ei ole välttämättä helppo, varsinkin kun vanhemmat ja hoitajat odottavat lapsen hallitsevan tiettyjä taitoja jo ennen päiväkoti-ikää.

Lapset oppivat erityisesti seuratessaan vanhempiensa tekemisiä. Kun siis otat lapsen mukaasi ruokakauppaan, muista, että hän tarkkailee esimerkiksi sitä, mitä ruokavalintoja teet, minkä hintaisia tuotteita ostat, minkä tuotemerkin valitset ja kuinka keskustelet henkilökunnan kanssa.

Seuraavassa on lueteltu elämäntaitoja, jotka lasten olisi hyvä hallita päiväkotiin mennessään.

Kehonhallinta

Lapsen olisi hyvä osata pukeutua ja riisuutua itse, käydä vessassa, pestä kätensä, käyttää ruokailuvälineitä sekä saksia ja kyniä askartelua varten.

Sosiaalisten tilanteiden hallinta

Leikkimällä lapset kehittävät sosioemotionaalista osaamistaan, ja kyky leikkiä sekä samankaltaisten että erilaisten lasten kanssa on elintärkeä. Puheen sujuvuus auttaa etenemään leikeissä ja tekee niistä nautittavia. Samalla lapsen mielikuvitus kehittyy ja hän oppii ymmärtämään, miten maailma toimii. On hyvä, jos päiväkoti-ikäinen lapsi osaa lisäksi odottaa vuoroaan ja ajatella ennen toimimista sekä tietää, kuinka aikuisille puhutaan.

Tiedonhallinta

Päiväkotilasten on kyettävä seuraamaan hoitajiensa ohjeita, jotta he voivat oppia uusia asioita aktiivisesti kuuntelemalla. Jos lapsi saa mahdollisuuden keskittyä yhteen tehtävään tarpeeksi pitkään, voi lopputulos olla palkitseva ja opettavainen. Mitä pidempään lapsi saa työskennellä ilman keskeytyksiä, sitä vahvemmaksi hänen selviytymismekanisminsa kehittyy. Päiväkoti-ikäisen odotetaan olevan kiinnostunut kirjoista sekä opettelevan uusia sanoja ja aakkosia.

Tunteiden hallinta

Vaikka päiväkotilapset ovat yleensä jo oppineet puhumaan totta, ei se tarkoita sitä, etteivätkö he vielä toisinaan muokkaisi totuutta välttääkseen syyllisyyden tunteita tai moitteita. Lapset pystyvät välillä kuvaamaan sanoilla tuntojaan, mutta silloin kun heitä harmittaa, tarvitsevat he yleensä tukea aikuisilta.

– Jos lapsille antaa myös mahdollisuuden tehdä sopivia valintoja, auttaa se tekemään heistä parempia päätöksentekijöitä sekä sosioemotionaalisesti pätevämpiä, Pruett kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?