Yle: Lääkärit kertovat, miksi pikkulapsi saattaa olla flunssassa 10 kertaa vuodessa

1–3-vuotiaat voivat pahimmillaan sairastaa yli kymmenen flunssaa vuodessa. 4–6-vuotiaat sairastavat jo huomattavasti vähemmän, kirjoittaa Yle.

Lastenlääkärin mukaan lasten tiivis kanssakäynti on yksi syy jatkuvalle sairastelulle.

20.2.2017 19:03

Monista vanhemmista voi tuntua, että lapset ovat jatkuvasti flunssassa. Tämä voi näkyä erityisen paljon niissä perheissä, joissa on päiväkoti-ikäisiä lapsia.

Lastenlääkäri Erik Qvist Pikkujätti lasten ja nuorten lääkäriasemalta kertoo Ylelle, että 1–3-vuotiaat lapset voivat sairastaa jopa 6–10 infektiota vuodessa. Qvistin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että lapsi voi olla käytännössä sairaana lähes joka kuukausi. Yksi virustauti saattaa kestää jopa viikkoja.

Tyypillisesti lapsi sairastuu hengitystieinfektioon, kuten flunssaan.

– Lasten infektiotautien enimmäismäärä sijoittuu varhaiseen leikki-ikään, 1–3 ikävuoteen, sanoo Qvist.

Hänen mukaansa 4–6-vuotiaat sairastelevat jo huomattavasti nuorempiaan vähemmän.

Mitä enemmän lapsia, sitä enemmän tartuntoja

Lasten infektiolääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, ettei vanhempien pitäisi tuijottaa liikaa sairasteluiden lukumäärää. Toistuvat flunssat eivät ole välttämättä merkki siitä, että lapsen puolustuskyvyssä olisi jotain pielessä.

– Sairasteluissa on hirvittävästi eroja; toiset voivat olla täysin terveitä ja toiset lapset sairastavat 12 flunssaa vuodessa. Pieni lapsi, joka on päiväkodissa, jossa infektioita liikkuu, on todennäköisesti useammin sairaana kuin lapsi, joka on vain kotona ensimmäiset neljä vuotta.

Pikkulasten tiivis kanssakäynti onkin Helven mukaan yhtenä syynä jatkuvalle sairastelulle. Myös sisarusten määrä ja päiväkodin ryhmäkoot vaikuttavat.

Erik Qvist on Helven kanssa samoilla linjoilla. Hän sanoo, että mitä enemmän päivähoitoryhmässä on lapsia, sitä enemmän pöpöjä, joille lapsi voi altistua, on tarjolla.

– Perheen ensimmäinen lapsi, jota ehkä hoidetaan pitkään kotona, on yleensä aika terve. Järjestyksessä toiset ja kolmannet sairastavat jo pienempinä vauvoina, koska vanhemmat sisarukset voivat tuoda sairauksia kotiin, kertoo Qvist.

Otto Helve muistuttaa, että tärkein yksittäinen tartuntoja estävä tekijä on hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen. Hänen mukaansa ylivarovaisuudesta ei kuitenkaan ole hyötyä, eikä päivähoidosta ole syytä olla pois, jos lapsella vuotaa nenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?