7 keinoa saada lapsesi toimimaan niin kuin haluat - Perhe - Ilta-Sanomat

7 keinoa saada lapsesi toimimaan niin kuin haluat

Sikin sokin lattialla olevat lelut ovat tuttu näky useimmille vanhemmille.

Sikin sokin lattialla olevat lelut ovat tuttu näky useimmille vanhemmille.

Julkaistu: 18.2.2017 13:06

Oletko väsynyt siihen, että lapsesi lelut ovat yhä pitkin lattioita, vaikka olet pyytänyt häntä siivoamaan ne jo monta kertaa?

Tapamme puhua nuorille lapsille on usein erilainen kuin puheemme aikuisille. Käytämme esimerkiksi yksinkertaisia sanoja, joita he ymmärtävät ja vältämme pitkiä ja monimutkaisia lauseita.

Vanhempien olisi hyvä noudattaa tätä samaa periaatetta silloin, kun he antavat neuvoja lapsilleen. Jos sinusta tuntuu, ettei lapsesi esimerkiksi kerää lelujaan lattialta pyydettäessä, kokeile näitä Smart Parenting -sivuston antamia vinkkejä.

1. Ota kontaktia lapseen

Lapselle puhuessa on hyvä idea laskeutua samalle tasolle tämän silmien kanssa. Se osoittaa, että olet kiinnostunut ja valmis kuuntelemaan lasta. Lisäksi lapsi voi kuulla ja ymmärtää, mitä haluat sanoa.

– Älä yritä antaa ohjeita tai vaatimuksia toiselta puolelta huonetta. Siirry lähemmäksi lasta, neuvoo psykologi ja vanhemmuuden asiantuntija Laura Markham.

Hanki lapsen huomio luomalla katsekontakti hänen kanssaan tai koskettamalla hänen kättään, jotta lapsi ymmärtää, että kerrot hänelle jotakin. Toinen hyvä tapa on kommentoida sitä, mitä lapsi on juuri tekemässä, lisää Markham.

– Voit sanoa vaikka, että tuo näyttää hauskalta, mutta jotakin saattaa mennä rikki, jos heittelet sitä sisätiloissa.

2. Kerro hänelle mitä tehdä, sen sijaan että kertoisit, mitä ei saa tehdä

Kuvittele lapsesi istumassa syöttötuolissa hakkaamassa lautastaan pöytään. Haluat hänen lopettavan, mutta mitä sanot? Saatamme sanoa vaistomaisesti ”ei” ja ”lopeta” tai sitten yksinkertaisesti kutsua lasta tämän nimellä. Tämä saattaa pysäyttää lapsen, mutta vielä parempi vaihtoehto olisi kertoa lapselle, millaista käyttäytymistä häneltä odotetaan ja näin estää kurittomuus jatkossa.

Kokeile lauseita ”syö ruokasi” tai ”ole hyvä ja pidä lautasesi pöydällä”.

3. Anna yksi ohje kerrallaan

Taaperoiden ja leikki-ikäisten keskittymiskyky ei ole vielä kovin hyvä. Jos ylikuormitat lapsesi ohjeilla, hän ei välttämättä muista niitä kaikkia. Anna siis vain yksi ohje kerrallaan ja ole täsmällinen, jotta lapsesi tietää, mitä häneltä odotetaan. Vältä epäselviä ohjeita.

Jos esimerkiksi haluat hänen olevan ystävällinen ja mukava koulussa, voit neuvoa häntä jakamaan asioita ystäviensä kanssa. Tai voit myös sanoa, että on kohteliasta vastata toisten tervehdykseen.

Sen lisäksi, että annat yhden ja tarkan ohjeen kerrallaan, varmista ettet pyydä, vaan sano suoraan. Vältä lauseita, kuten ”olisitko kiltti ja keräisit lelusi” tai ”voisitko syödä kasviksesi”. Tällaiset kysymykset antavat lapselle mahdollisuuden olla toimimatta tahtosi mukaan.

4. Tarjoa vaihtoehtoja

Yksi hyvä tekniikka saada lapsi toimimaan kuten haluat, on antaa hänelle mahdollisuus tehdä päätöksiä. Jos lapsesi on lisäksi jääräpäinen, tämä keino voi vähentää hänen uhmaansa ja harjoittaa hänen itsenäisyyttään.

Pienille lapsille tämä toimii parhaiten niin, että heille antaa vain kaksi vaihtoehtoa, joista molemmat sopivat sinulle. Jos lapsesi esimerkiksi kieltäytyy pukeutumasta, anna hänelle vaatevaihtoehtoja. Kysy häneltä, haluaako hän pukeutua siniseen vai punaiseen paitaan.

– Jos hän ei halua tai kykene valitsemaan näiden kahden väliltä, älä tarjoa kolmatta vaihtoehtoa, sanoo perhe- ja lapsiterapeutti Erin Leyba.

Tässä tapauksessa sinä valitset toisen näistä vaihtoehdoista. Jos lapsi valittaa asiasta, kerro hänelle, että sinun oli pakko valita paita hänen puolestaan, koska lapsi ei sitä tehnyt. Siinä samalla hän menetti oikeutensa valita itse paitansa.

5. Tarkista, tekikö lapsesi sen, mitä häneltä pyysit

Tarkistamalla lapsesi tajuaa, että hänen on noudatettava pyyntöjäsi joka kerta. Jos lapsesi teki sen, mitä pyydettiin, vahvista asia ja kiitä häntä. Jos hän jätti työn puolitiehen, sano esimerkiksi, että leluista vain osa on kerätty ja anna toinen ohje (”ole hyvä ja laita kaikki lelut laatikkoon, kiitos”).

Jos lapsi ei tehnyt mitään, mitä pyydettiin, yritä olla suuttumatta ja siirry kohtaan kuusi.

6. Aseta sääntöjä

Jos lapsesi huutaa, sano esimerkiksi: ”Minun on vaikea puhua kanssasi, kun huudat. Kuuntelen sinua mielelläni, kun puhut rauhallisemmin.”

Kun asetat sääntöjä ja päätät niiden seurauksista, älä ajattele asiaa rangaistuksina, neuvoo lastenkasvatusoppaan kirjoittanut kirjailija Madelyn Swift.

Älä aloita lausetta sanoin ”jos et tee tätä, niin…”, vaan kokeile toista lähestymistapaa: ”kun olet tehnyt läksyt loppuun, saat pelata tabletilla”.

7. Vedä syvään henkeä

Vältä antamasta lapsellesi ohjeita silloin, kun olet vihainen tai alakuloinen. Tämä voi olla erityisen haastavaa silloin, kun sinusta tuntuu, että olet pyytänyt lastasi tekemään jotakin satoja kertoja. Yritä pysyä silti rauhallisena, sillä toimit käytökselläsi esimerkkinä lapsellesi.

Tuoreimmat osastosta