Perhe

Poikapula vaivaa vanhojen tansseja – varusmiehet rientäneet mielellään avuksi

Julkaistu:

Vanhojenpäivä
Suosituimmissa lukioissa poikia voi olla vain neljäsosa, ja tytöt joutuvat etsimään tanssiparinsa koulun ulkopuolelta.
Vanhojen tanssit ovat monille tytöille iso, kerran elämässä -juttu, mutta useimmissa lukioissa pojat ahkeroivat tanssilattialla vanhojenpäivänä useampana vuonna. Pojista on pula.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 reilusta 100 000 lukio-opiskelijasta 57 prosenttia oli tyttöjä. Helsingin Sanomien selvityksen mukaan isojen kaupunkien ykköslukioissa poikia saattaa olla opiskelijoina vain noin kolmannes. Joissain suosituimmissa keskustalukioissa poikien osuus jäi alle viidesosaan kaikista lukion aloittajista.

Kouvolan yhteislyseossa on tänä vuonna toisella vuositasolla 138 tyttöä ja 74 poikaa. Osa pojista tanssii kahtena vuonna, ”toivottavasti tanssin ilosta”, sanoo rehtori Tapio Karvonen.

– Joinakin vuonna tanssimassa ovat olleet armeijan nuoret miehet, opiskelijat ja ammattikoululaiset, rehtori kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tokaluokkalaiset hankkivat parinsa itse, mutta jos paria ei löydy, koulusta voidaan olla yhteydessä varuskuntaan.

– Taitaa tälläkin hetkellä olla muutama varusmies tanssimassa, ja kuulemma erittäin mielellään. Se on sellainen vähän erilainen harjoitus, rehtori kertoo naurahtaen.

 

Taitaa tälläkin hetkellä olla muutama varusmies tanssimassa, ja kuulemma erittäin mielellään.

Joka vuosi joku tyttö, joka haluaisi osallistua, jää ilman paria. Silloin koulusta mietitään muita tehtäviä, jotta tapahtumaan voisi silti osallistua.

Pojat varataan jo lukion ekalla

Jos aikoo saada tanssiparin, tyttöjen täytyy olla nopeita. Monet tytöt pyytävät vanhojentanssiparia jo heti lukion alkaessa, ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä.

Helsinkiläisen Sibelius-lukion reilusta 507 opiskelijasta poikia on vain noin reilu neljännes. Rehtori Hannu Rantala kertoo, että pareja otetaan koulun ulkopuolelta, toisista lukioista ja ammattikouluista.

– Vanhojentanssikurssille pitää ulkopuolistenkin osallistua, mutta sen voi lukea hyväksi omissa opinnoissa, Rantala sanoo.

– Opettajat aika luovasti pyrkivät järjestelemään, että kaikille löytyy pari.

Vain lukiolainen käy pariksi Oulun lyseossa

Oulun lyseon lukion liikunnanopettaja Timo Loukkola kertoo, että koulun oppilaista poikia on vain noin kolmasosa. Monet pojat tanssivat parina vuotena, jotkut kolmenakin.

Paria voi kysyä koulun ulkopuoleltakin, mutta koulun sääntönä on, että tanssiparin täytyy olla lukiolainen.

– Poikakaverit tai tuttavat, jotka eivät parhaillaan opiskele jossain lukiossa, eivät käy, liikunnanopettaja kertoo.

– Jollain tavalla se saadaan aina hoitumaan. Pääsääntöisesti kaikki pääsevät tanssimaan, Loukkola kertoo.

Kymmenen kertaa tanssiparina

Tampereen yhteiskoulun lukio on myös erittäin tyttövoittoinen, ja tänä vuonna vanhojen tansseissa on melkein sata koulun ulkopuolista poikaa tanssimassa. Mukana on usein myös yhdeksäsluokkalaisia, joskus kahdeksasluokkalaisiakin poikia.

TYKin liikunnanopettaja Outi Huovinen kertoo, että ennätystä pitää hallussaan poika, joka tanssi vanhojenpäivänä kymmenen kertaa. Hänen tanssiuransa alkoi kahdeksannella luokalla ja jatkui vielä lukion jälkeen kouluavustajana.

– Täytyy sanoa, että tykkiläiset pojat lähtevät hyvin tanssitaitoisina lukiosta, Huovinen sanoo.

Pojat varataan yleensä jo lukion ensimmäisinä päivinä – joskus aiemminkin.

– Kun ysiluokkalaiset tulevat opojen kierrättäminä tutustumaan kouluun, silloin jo varataan tanssipareja ja kysytään, että onhan sun keskiarvo niin hyvä, että pääset tänne kouluun, Huovinen kertoo.

Liikunnanopettajat kannustavat tyttöjä valitsemaan parikseen toisen tytön, ja tyttöpareja onkin tänä vuonna mukana kymmenkunta.

– Poika-poika-pareja ei ole vielä näkynyt, mutta odotellaan, Huovinen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt