Vanhojen tanssit voivat maksaa jopa nelinumeroisen summan – vantaalaisisä: ”Oli sen arvoista” - Perhe - Ilta-Sanomat

Vanhojen tanssit voivat maksaa jopa nelinumeroisen summan – vantaalaisisä: ”Oli sen arvoista”

Vanhojenpäivä pukuineen, kampauksineen ja muine oheiskuluineen voi olla iso menoerä vanhemmille.

Kuvassa viime vuoden vanhoja tanssimassa Helsingin jäähallissa.

14.2.2017 19:00

Puku 590 euroa, hiustenvärjäys 120 euroa, kampaus 90 euroa, suihkurusketus 80 euroa ja ripsienpidennys 80 euroa. Tämän verran maksoivat vantaalaisen lukiolaistytön vanhojentanssit pari vuotta sitten. Tytön isä kertoo IS:lle, että kun summaan lisättiin vielä iltajuhlien kulut, 1000 euroa ei enää riittänyt.

– Meille ei jäänyt epäselväksi, että tanssit ovat koko lukioajan kohokohta. Vaikka se tuli äärimmäisen kalliiksi, se onni ja kaikki, mikä vanhojen päivään liittyy, oli sen arvoista, isä sanoo.

Beigen sävyinen asu oli isän sanoin upea. Se hankittiin helsinkiläisestä juhlapukuliikkeestä, josta moni lukiolainen hankkii vanhojenpäiväasunsa. Tytär kävi äitinsä kanssa liikkeessä sovittelemassa, ja puku sopi kuin valettu. Myöhemmin asu myytiin eteenpäin 150 eurolla.

Pojan kustannukset pienemmät

Tänä perjantaina vantaalaisperheen poika viettää vanhojenpäivää, mutta vanhempien kukkaro kevenee huomattavasti vähemmän kuin tyttären tanssivuonna. Helsinkiläisestä pukuvuokraamosta hankittu frakki maksaa kenkineen 167 euroa – siinä kaikki. Toki frakki piti varata jo kuukausia ennen, sillä suosituimmat koot menevät nopeasti.

Vantaalaisisän mielestä vanhojenpäivän merkitys on mennyt lukiolaisten keskuudessa jo ohi kolmannen luokan penkkareista. Tanssien ympärillä käy suuri kuhina, ja katsomossa istuvat sukulaisten lisäksi kaikki mahdolliset kaverit.

– Itse tapahtuma oli hieno ja siitä tuli varmasti nuorille hyviä muistoja. Elämä on monesti aika arkista, joten on hyvä että on tällaisia kohokohtia, isä sanoo.

Puku Kiinasta

Vanhojenpäivään saa uppoamaan rahaa, mutta halvemmallakin pääsee. Puvun voi lainata tai hankkia käytettynä tai alennusmyynneistä. Kampauksen ja meikin moni nuori osaa tehdä itsekin.

Moni tilaa puvun edullisesti ulkomailta, ja yhä useampi etenkin nettikaupoista Aasiasta. Länsiuusmaalainen äiti hankki tyttärineen puvun viime vuonna nettikaupasta Kiinasta.

Vanhan roosan sävyinen pitsiunelma oli kaunis ja maksoi noin parisataa euroa. Vaikka Kiinasta hankituista puvuista liikkuu kauhutarinoita, tämä puku oli laadukas ja sellainen kuin pitikin.

”Menimme aika alakanttiin”

Yllätyksenä tulivat tullimaksut, jotka lisäsivät hintaa muutamilla kympeillä. Puku jäi silti alle 300 euron. Asusteiden ja kenkien kanssa vanhojenpäivät tulivat kustantamaan perheelle noin 450 euroa. Kampaukset ja meikit tytär teki itse.

– Kyllä vanhojenpäivään saa tosi paljon rahaa kulumaan riippuen siitä, kuinka ronkeli lapsi on. Luulen, että menimme aika alakanttiin, äiti arvelee.

Paljonko teillä vanhojenpäivä tuli maksamaan? Mistä keksitte säästää? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?