Sirpa Selänne kohautti: ”Äidin paikka on kotona” – tutkija vastaa, onko kotihoito oikeasti paras vaihtoehto - Perhe - Ilta-Sanomat

Sirpa Selänne kohautti: ”Äidin paikka on kotona” – tutkija vastaa, onko kotihoito oikeasti paras vaihtoehto

Julkaistu: 8.2.2017 16:19

Jääkiekkoilija Teemu Selänteen vaimon Sirpan mukaan äitien pitäisi jäädä kotiin hoitamaan lapsia. Kysyimme asiantuntijalta, onko kotihoito tutkimusten valossa päivähoitoa parempi vaihtoehto.

Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa vieraillaan Teemu ja Sirpa Selänteen kotona Coto de Cazassa, Kaliforniassa.

Ohjelmassa Selänteet puhuvat esimerkiksi sukupuolirooleista, ja jo etukäteen kohua ovat herättäneet Sirpan kommentit lasten kasvatuksesta.

Sirpa Selänne kertoo olevansa hyvin vanhanaikainen ja hänen mukaansa äidin on jopa pakko jäädä hoitamaan lapsia kotiin.

Ilta-Sanomien lukijat ovat enimmäkseen asiasta toista mieltä.

– Kaikissa perheissä ei ole taloudellista mahdollisuutta vaimon olla kotona lasten kanssa, kirjoittaa nimimerkki Eilak.

Myös nimimerkki uskomatonta ulostuloa on samoilla linjoilla:

– Ei tullut mieleen, että monet äidit joutuvat menemään töihin rahan takia, koska kaikki isät eivät ole jääkiekkoilijoita.

Toisaalta jotkut lukijoista ovat myös Sirpan kannalla:

– Sirpa on oikeassa. Vain nainen voi sisällään kantaa ja sitten synnyttää lapsen ja siitä muodostuu luonnon antama side, jota mies ei voi korvata, kirjoittaa esimerkiksi nimimerkki kalamies.

Kaliforniaa ei voi täysin verrata Suomeen

Turun yliopistossa viime vuonna tehty tutkimus kannustaa vanhempia viemään lapsensa päivähoitoon varhaisessa iässä.

– Ainakaan meidän tutkimuksen mukaan lapset eivät vaikuta erityisesti hyötyvän kotihoidosta. Päinvastoin, yleensä päiväkodissa käyvät lapset pärjäävät elämässä paremmin. Tämä tosin liittyy siihen, että päiväkotilasten vanhemmat käyvät usein myös töissä, kertoo yksi tutkimuksen tekijöistä, sosiologian professori Jani Erola.

Sirpa Selänteen sanomisia kommentoidessaan Erola muistuttaa, että Kalifornian päivähoitotilanne on hyvin erilainen kuin Suomen eikä niitä voi suoraan verrata keskenään. Yhdysvalloissa esimerkiksi päiväkotimaksut voivat olla todella korkeat ja varhaiskasvatuksen laatu voi vaihdella huomattavasti.

Toisaalta tilanne vaihtelee Yhdysvaltain eri osavaltioiden välillä ja täältä käsin voi olla hankalaa sanoa, missä päivähoito siellä kannattaa ja missä ei.

– Pohjoismaiset tutkimukset ovat joka tapauksessa olleet systemaattisesti sitä mieltä, että jos päivähoidolla on jotain vaikutuksia lapseen, niin ne ovat positiivisia.

Vaikuttaa perheen kokonaishyvinvointiin

Erola kertoo, että heidän tutkimuksensa mukaan sillä ei ollut juurikaan merkitystä, meneekö lapsi päivähoitoon yksi-, kaksi- vai kolmevuotiaana. Hyöty on näissä tapauksissa yhtä suuri kun vertaa tilanteeseen, jossa lapsi menee hoitoon myöhemmin tai ei ollenkaan.

– Kun miettii sitä, kauanko äidin pitäisi hoitaa lasta kotona, kannattaa pohtia sitä, missä vaiheessa äiti on enää haluttu työntekijä työmarkkinoilla. Varsinkin, jos äiti ei pysty varmistamaan sitä, että tällä on työpaikka odottamassa äitiysloman jälkeen. Aika harvat äidit voivat tämän takia jäädä pitkiksi ajoiksi kotiin.

Erolan mukaan suurin ongelma onkin se, että äidin työura voi kärsiä pitkästä ajasta kotona. Ja tämä taas heijastuu koko perheen hyvinvointiin, niin taloudelliseen kuin sosiaaliseenkin.

Hän kuitenkin myöntää, että joissain tapauksissa lasten kotihoito voi olla paras ratkaisu. Jotkut lapset eivät esimerkiksi sopeudu päiväkotiin tai sitten kunnassa voi olla niin huonosti järjestetty päivähoito, ettei sitä ole yksinkertaisesti mahdollista sovittaa vanhempien työssäkäyntiin.

– Silloinhan siinä ei vaihtoehtoja paljon ole ja usein se on juuri se äiti, joka jää siinä vaiheessa hoitamaan lasta kotiin.

Lohdun sanaksi Erola kertoo, etteivät päivähoidon positiiviset vaikutukset ole kuitenkaan niin suuret, että ilman päivähoitoa jäävät lapset menisivät kotihoidossa lopullisesti tärviölle. Varhaiskasvatuksesta on lapselle hyötyä, mutta asiaa ei pidä liioitella.

Biologia ei tue kotiäitiyttä

Jos voi valita, on Erolan mielestä joka tapauksessa parempi laittaa lapsi päivähoitoon edes osaksi päivää.

– Se on sekä lapselle että vanhemmalle hyödyllistä, että lapsi saa elämäänsä muitakin kontakteja. Kun sanotaan, että äiti on lapsen paras huolehtija, unohdetaan siinä se, että eihän meillä ole koskaan ollut historiassa sellaista tilannetta, jossa äiti olisi kasvattanut lasta eristyksissä muista ihmisistä ja yhteiskunnasta. Niin kuin asia käytännössä Suomessa hyvin usein on, kun kotiäidiksi jäädään.

Tämän vuoksi ei Erolan mukaan voi sanoa, että kotiäitiys olisi lapselle biologisesti hyvä ja oikea vaihtoehto. Todellisuudessa nyky-yhteiskunnan kotiäitiys on oikeastaan varsin erikoinen ja uusi ilmiö.

– Päivähoidossa lapsi saa kontakteja, oppii toimimaan sosiaalisissa ryhmissä ja kasvattaa vuorovaikutuskykyjään. Tästä hyötyvät myös lapsen vanhemmat.

Selänteiden haastattelu kokonaisuudessaan keskiviikkoiltana kello 21 MTV3:n Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa.

Päätitkö jäädä lasten kanssa kotiin? Miksi? Millaisia kokemuksia sinulla on kotihoidosta? Keskustele kommenttikentässä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?