Päiväkodin tädit avautuvat Vauva.fi:ssä: Tällaisia ovat ärsyttävimmät lapset ja vanhemmat

Vaikea käytös, hankalasti puettavat vaatteet, outoja vaatimuksia... Lastentarhanopettajilla ja hoitajilla olisi tarpeeksi työtä ilman ärsyttävien vanhempien taakkaa.

Keneltä jäivät taas kurikset kotiin?

28.1.2017 7:32

Päiväkodissa töissä ja aivan loppu, avautuu keskustelun aloittaja Vauva.fi:ssä. Ryhmät ovat liian suuria, meteli kamalaa ja vaikuttamismahdollisuudet olemattomia. Sijaisten puute vaivaa, lapsilla on entistä enemmän ongelmia eivätkä resurssit riitä kohdata lapsia kunnolla.

Keskustelu epäkohdista ryöpsähtää Vauva:fi:n keskustelussa asioihin, jotka lapsissa ja etenkin heidän vanhemmissaan rassaavat lastentarhanopettajia ja hoitajia.

IS koosti lähes 400 kommentin joukosta viisi suurinta ärsytystä, joita lapset ja vanhemmat aiheuttavat päiväkodin arjessa. Tunnistatko itsesi?

1. Valittavat vanhemmat

Moni keskustelija mainitsee valittavat ja vaativat vanhemmat, jotka tarttuvat milloin mihinkin pikkuasiaan.

”Vanhemmat valittavat jostain asiasta, johon en itse voi vaikuttaa millään tavalla (kuten lapsen haalari on likainen, koska se istui kuraan – eikä sille ollut aamulla tuotu kurahousuja).”

”Emmin äiti sanoo, että päiväkoti on hukannut tytön lapaset. Tokihan niissä ei ollut nimikointia mutta lapaset Täytyy Löytyä. Piste.”

2. Hankalat varusteet

Päiväkotiarjessa rasittavat myös lapset, jotka tuodaan hoitoon hankalasti ja hitaasti puettavissa vaatteissa tai riittämättömissä varusteissa (esimerkiksi pillifarkuissa ja nahkatakissa, kuten eräs kommentoija kertoo). Päivävaatteet ovat sellaiset, ettei lapsi osaa niitä itse pukea. Kun yli 20 lasta on lähdössä pihalle, yhden pukemiseen saattaa tuhraantua kohtuuttomasti aikaa.

”Kirjaan ylös, että Jessicalle pitää pukea tänään kaikki villavaatteet + kuravaatteet ja kaulaliina pitää solmia tietyllä äidin näyttämällä tavalla.”

”Sillä (inhokkitytöllä) on tajuttoman hankalasti puettavat vaatteet, joita se ei tietenkään saa itse puettua ikinä. Talvikengät ovat nauhalliset ja niissä on vieläpä sellaiset metallikoukut kuten luistimissa! Pipo on solmittava ja aina se on joko liian löysä tai liian kireä lapsen mielestä. Vaatteissa on tuhat nappia ja vetoketjua ihmeellisissä paikoissa. Kuravaatteet ovat joka toinen päivä unohtuneet kotiin ja sitten kotoa valitetaan, kun vedenpitävä haalari ei ollutkaan vedenpitävä ja se pitää pestä ja kuivata.”

3. Lapset, jotka eivät saa nukkua päiväunia

Jotkut vanhemmat toivovat, että lasta ei nukutettaisi päiväunilla ollenkaan tai vain vähän aikaa, jotta illalla nukkumaanmenoaika ei venähdä. Se aiheuttaa hoitajille ylimääräistä päänvaivaa.

”Lasten ei anneta nukkua päiväunia (ymmärrän toki, jos illalla menee yli klo 21, mutta olenpa tavannut vanhempia, jotka haluaisivat lapset nukkumaan viimeistään klo 19 oman ajan takia).”

”Kärsivällisyyttä vaativat vanhemmat, jotka jaksavat vaativat tietyn pituisia päiväunia pikkupallerolle. Jos lapsia on ryhmässä 21 ja yhden lapsi saa nukkua 30 minuuttia, toisen 20 minuuttia jne. Tuottaa se haasteita etenkin päivinä, jolloin ei olla saatu sijaista, jos joku sairastunut. Lapset ovat itkuisia ja kärttyisiä, kun ne pakkoherätetään.”

4. Piittaamattomat vanhemmat

Jotkut vaativat vanhemmat unohtavat, että heillä on myös velvollisuuksia. He hakevat lapsen aina myöhässä, unohtavat laput ja lippuset ja päiväkodin tärkeät päivämäärät.

”Lähes joka ryhmässä on vähintään yksi vanhempi, jonka kanssa saa vääntää vähintään kerran viikossa siitä, että lapsi on haettava päiväkodin sulkemisaikaan mennessä tai että päiväkodin ovi avataan sillä minuutilla, kun päiväkoti aukeaa, ei kymmentä minuuttia aiemmin, vaikka kuinka paukuttaisit ikkunaa, koska lapsellasi on pissahätä. Lapsella on oltava säänmukaiset ulkoiluvarusteet ja se ei ole työntekijöiden vika, että lapsesi jalat kastuivat loskakelissä, koska hänellä ei ollut kumppareita mukana. Emme voi mitään sille, että lapsesi rakas unikaveri jäi viikonlopuksi päiväkotiin, kun muistitte sen olemassaolon 15 min. päiväkodin sulkemisajan jälkeen, eikä kukaan ollut perjantai-iltana vastaamassa puheluihinne. Emme voi mitään sille, että missasit kevätjuhlan, koska et hoksannut lukea tietoa juhlan ajankohdasta sähköpostista, lokeroon jaetusta lapusta, ryhmän ulko-ovesta ja viikko-ohjelmasta. Emme voi mitään sille, että ette saaneet maksuhyvitystä kesälomastanne, koska ette ilmoittaneet poissaoloa määräaikaan mennessä.”

5. Vanhemmuutensa hukanneet

Päiväkodin henkilökunta kohtaa vanhempia, jotka ovat lastensa talutusnuorassa. Moni Vauva.fi:n keskustelijoista on havainnut päiväkodin arjessa, että lapset ovat vaikeampia kuin ennen ja ongelmia enemmän.

”Isoin syy työn raskauteen on resurssien kiristämisen ohella vanhemmat ja täysin kadoksissa oleva vanhemmuus. Lapsista on tullut ihan kauheita. Kiintymysvanhemmuus pelkkänä terminä saa mut oksentamaan. ’Pyytäisitkö anteeksi?’ ’Tulisitko nyt?’ ’Lähdettäisiinkö nyt?’ ’Pukisitko nyt päälle?’ ’Saisiko isi lähteä nyt töihin? ’Älä viitsi lyödä isiä.’ ’Ai et halua nukkumaan? No ei ole pakko.’”

Entäs lempparilapset?

Hoitajilla ja opeilla on ryhmissä tietenkin myös suosikkilapsia, ja he voivat olla millaisia vain. Joskus kemiat vain kohtaavat. Usein kivalla lapsella on myös kivat vanhemmat. Näin kertoo eräs keskustelija:

”Minun ’lemppareihin’ on kuulunut mm. maahanmuuttajataustainen lapsi, kehitysvammainen lapsi ja sitten sellainen hulivili, jolla varmaankin on jo todettu jokin tarkkaavuushäiriö. Joidenkin kanssa vaan synkkaa.”

Eräs keskustelija listaa asioita, jotka tekevät yhdestä ryhmän nelivuotiaasta kaikkien lempparin:

”(Tyttö) on aina hyvällä tuulella, sillä on helpot vanhemmat (ovat aina kiitollisia ja iloisia kaikesta – ei ikinä mitään sanomista mistään), se on iso ja itsenäinen, sillä on aina oikeat ulkovaatteet mukana ja aina allekirjoitetut lupalaput ajoissa lokerossa. Se tykkää kaikesta ruoasta, nukahtaa helposti päiväunia (ja nukkuu 2 tuntia, eikä vanhemmat pakota vähentämään niitä!). Tytöllä on helposti puettavia ja riisuttavia vaatteita, jotka se osaa pukea itse. Kuomat ja pipo, jota ei tarvitse sitoa.”

Lastenhoitaja tai lastentarhanopettaja, mikä päiväkodin arjessa on raskainta? Millaisia vanhemmat ovat pahimmillaan? Millaisia ovat kivat vanhemmat ja lapset? Jaa kokemuksesi kommenteissa!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?