HS: Päiväkotien työntekijät kärsivät resurssipulasta – lohduttomista viesteistä paistaa uupumus

Helsingin Sanomien kyselyyn vastanneiden lastentarhanopettajien viesteistä paistaa uupumus.

Moni lastentarhanopettaja kärsii kiireestä ja uupumuksesta.

5.1.2017 11:00

Helsingin Sanomien kyselyn mukaan suomalaisia päiväkoteja vaivaa valtava resurssipula. 500 kyselyyn vastanneen viesteistä paistoi epätoivo, kun varhaiskasvatusalan ammattilaiset kertoivat millaista on työskennellä liian suurien päiväkotiryhmien kanssa, kun kädet eivät meinaa riittää.

Kun lapsille ei riitä huomiota, levottomuus ryhmissä lisääntyy. Tämä lisää lastantarhanopettajien taakkaa entisestään.

– Kun olen kolme tuntia yksin kahdenkymmenen lapsen kanssa, kaikki energia menee siihen, että saan lapset pysymään hengissä. Olemaan satuttamatta kaveria. Ja kun tämä ei ole tilapäistä vaan viikoittaista, eräs lastentarhaopettaja kirjoittaa.

Vantaalla tilannetta on pahentanut sijaiskielto, joka tuli voimaan loppuvuodesta. Sairastuneen työntekijän tilalle tuli etsiä sijaista ensisijaisesti toisista päiväkodeista ennen kuin sijaisen sai palkata muualta.

Pääkaupunkiseutua vaivaa myös toisenlainen resurssipula. Sijaisiksi on vaikea löytää päteviä hoitajia. Myös taloudelliset resurssit asettavat omat rajoitteensa.

Varhaiskasvatuksessa tulisi olla yksi aikuinen seitsemää tai kahdeksaa yli kolmevuotiasta kohden. Työntekijöiden kertoman mukaan tämä suhdeluku toteutuu käytännössä vain muutaman tunnin ajan päivässä – ruokailussa ja lepohetkellä. Ympäri Suomea tuli kritiikkiä myös päiväkotien tilojen ahtaudesta.

Uupumus on ajanut osan työntekijöistä harkitsemaan alan vaihtoa. Eräs vastaajista uupui työssään niin, että on jo lopettanut työt alalla.

– Olen väsynyt pidentämään päivää joka päivä, koska muuten iltavuorolainen jäisi yksin pukemaan 21 lasta ulkoiluun. Olen väsynyt väsyneisiin työkavereihini, jotka tiuskivat paitsi minulle, myös lapsille. Olen väsynyt kokouksiin. Olen väsynyt budjettiin, jonka pienuuden vuoksi ei voida ostaa hiekkalapioita hajonneiden tilalle tai askartelumateriaaleja äitienpäiväkortteihin, työstään irtisanoutunut kertoo.

Positiivisiakin viestejä tuli, lähinnä lasten vanhemmilta. Useiden vastanneiden lapset kokevat päiväkodin mukavaksi paikaksi, jonne on joka päivä kiva mennä. Vanhemmat kehuvat myös lastentarhanopettajien ammattitaitoa ja osaamista. Osa ei ole huomannut resurssipulaa laisinkaan.

Vanhempien viesteissä nousi kuitenkin esiin huoli ryhmäkokojen kasvusta. Myös ulkoiluun käytetyn ajan väheneminen huoletti ja se, että hoitajilla ei ole aikaa pitää lapsia sylissä. Eräs vastaajista harkitsi vaihtoa ruotsinkieliseen päiväkotiin, koska koki asioiden olevan siellä paremmin.

Työskenteletkö sinä varhaiskasvatuksen parissa? Tunnistatko tilanteen? Kerro kokemuksistasi tämän päivän päiväkodeissa!

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?