Tutkimus: Jo tunti somea päivässä tekee lapsista tyytymättömämpiä itseensä ja elämäänsä

Tuoreen tutkimuksen mukaan sosiaalisessa mediassa vietetty aika vaikuttaa siihen, kuinka tyytyväisiä lapset ovat elämäänsä.

Sosiaalisen median haitalliset vaikutukset korostuivat etenkin tyttöjen kohdalla.

4.1.2017 6:32

Sosiaalinen media on osa arkipäiväistä elämäämme ja sillä on yhä suurempi rooli myös lasten maailmassa. Sheffieldin yliopiston tutkimuksen mukaan jo tunti päivässä sosiaalisen median parissa vaikuttaa siihen, kuinka tyytyväisiä lapset ovat elämäänsä.

Tutkimuksessa seurattiin 10–15 vuotiaita lapsia ja heidän sosiaalisen median käyttöään vuodesta 2010 vuoteen 2014. Lapsilta kysyttiin kuinka tyytyväisiä he ovat ulkonäköönsä, koulutyöhönsä, perheeseensä, ystävyyssuhteisiinsa ja elämään yleensä.

Tulosten perusteella sosiaalisessa mediassa vietetty aika vähentää lasten tyytyväisyyttä kaikkiin edellä mainittuihin elämän osa-alueisiin paitsi ystävyyssuhteisiin. Jo tunnin päivittäinen annos sosiaalista mediaa päivässä vähensi lasten tyytymättömyyttä elämäänsä noin 14 prosenttia.

Sosiaalisen median haitalliset vaikutukset korostuivat etenkin tyttöjen kohdalla. Sosiaalisessa mediassa paljon aikaa viettävät tytöt olivat tyytymättömiä erityisesti ulkonäköönsä ja koulutyöhönsä.

Tutkijat havaitsivat, että sosiaalisen median mahdollistama nettikiusaaminen ja itsensä vertaileminen muihin lisäsivät sosiaalisessa mediassa vietetyn ajan negatiivisia vaikutuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?