Älä kehu lasta fiksuksi – saatat tehdä karhunpalveluksen

Julkaistu:

Kasvatus
Lapsi tarvitsee kehuja, mutta liika on aina liikaa. Jos kehut lasta liikaa ja väärällä tavalla, saatat tehdä hänelle karhunpalveluksen.
Kehuminen ja kannustaminen on hyväksi, mutta liialla kehumisella voi tehdä hallaa lapsen kehitykselle. Lasta kannattaa kehua mieluummin ahkeruudesta kuin älykkyydestä, jos haluaa kannustaa häntä oppimaan uutta.

Psykologian tohtori Carol Dweck Stanfordin yliopistosta on tutkinut sitä, miten lasten kehuminen vaikuttaa heidän käyttäytymiseensä. Dweck antoi lapsille helppoja tehtäviä, joiden jälkeen osaa heistä kehuttiin siitä, kuinka älykkäitä he olivat osatessaan ratkaista tehtävän. Osa taas sai kehuja siitä, kuinka ahkerasti he tekivät töitä ratkaistakseen tehtävän.

Kun lapsilta kysyttiin, haluavatko he tehdä hieman vaikeampia tehtäviä, tulokset olivat selkeät. 90 prosenttia lapsista, joiden ahkeruutta kehuttiin, halusivat vaikeampia tehtäviä. Älykkäiksi kehutuista lapsista suurin osa halusi jatkaa edelleen helpompien tehtävien kanssa, joista he tiesivät selviytyvänsä.

Tutkijoiden mukaan älykkääksi kehutut lapset alkavat helposti pelätä epäonnistumisia ja välttää liian vaikeita tehtäviä, ettei heidän ”tyhmyytensä” paljastuisi. Tällainen lapsi saattaa myös uskoa olevansa niin älykäs, ettei hänen tarvitse ponnistella koulumenestyksen eteen. Tämä kostautuu vanhemmalla iällä, kun koulu muuttuu haastavammaksi.

Lasta tulee Dweckin mukaan kannustaa sellaiseen ajatusmalliin, että menestyksen eteen on myös tehtävä töitä.

Myös liian usein saadut kehut voivat olla vahingollisia. Jos lasta kehuu liikaa arkipäiväisistä asioista, kehut menettävät merkityksensä. Tyhjänpäiväisiltä kehuilta putoaa painoarvo, eikä lapsi välttämättä ymmärrä miksi häntä kehutaan.

Smart Parenting listasi hyviä tapoja kehua lasta rakentavalla tavalla.

1. Kehu työprosessia ja ahkeruutta

Jos lapsi saa koulusta hyvän numeron, kehu miten hienosti hän ahkeroi opiskellessaan. Kehu häntä ahkeroinnista ennemmin kuin älykkyydestä.

2. Kehu yksittäisiä tekoja

Hyvästä käytöksestä kehuminen on tehokkaampaa, kun kerrot millä tavalla hän käyttäytyi hyvin. Voit sanoa esimerkiksi, että olitpa kohtelias kun sanoit siskollesi ole hyvä.

3. Kerro missä hän onnistui

Sen sijaan, että kehut lasten piirustusta kauniiksi, kerro mikä siinä on onnistunutta. ”Kylläpä tuo koira on aidon näköinen” tai ”teitpä tarkkaa työttä värittäessäsi tuon kukkasen”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt