Salamavalo pelasti pikkutytön – valokuva paljasti harvinaisen syövän - Perhe - Ilta-Sanomat

Salamavalo pelasti pikkutytön – valokuva paljasti harvinaisen syövän

Gracien toinen silmä hohti salamavalon osuessa ihmeellisen valkoisena. Äiti huolestui – ja syystä.

Pikku-Gracien syöpähoidot ovat jo loppupuolella.­

20.12.2016 19:00

2,5-vuotiaan Gracien oikeassa silmässä oli jotain outoa. Äiti Elle Smith oli näkevinään silmän silloin tällöin hohtelevan – minkä hän vasta myöhemmin kuuli olevan retinoblastooman eli verkkokalvosyövän merkki.

Tyttärestä otetussa valokuvassa sairastunut silmä hohti valkoisena ja terve silmä näytti salamavalon osuessa normaalilta.

Silmässä oli yli kymmenen kasvainta. Salamavalo sai silmän hohtamaan valkoisena.­

Äiti vei tyttären lääkäriin, kun hohteleva silmä alkoi harittaa oikealle. Silmästä löytyi yli 10 pahanlaatuista syöpäkasvainta, ja se jouduttiin poistamaan.

Gracie joutui isoon leikkaukseen, jossa silmä poistettiin.­

Gracie joutui leikkauksen jälkeen pitämään muutaman kuukauden ajan lappua silmän päällä.­

Tällä hetkellä Gracie on saanut poistetun silmän tilalle proteesin, ”taikasilmän” kuten hän itse sanoo, ja on puolen vuoden sytostaattihoitojakson loppupuolella. Hiukset ovat lähteneet, mutta elämänilo ei. Juuri kolme vuotta täyttänyt tyttö leikkii ja touhuaa kuin kuka tahansa ikäisensä.

Sytostaattihoidot läpikäynyt Gracie sai lahjaksi nuken, jolta myös puuttuvat hiukset.­

Elle Smith kertoo Catersille olevansa helpottunut ja onnellinen, että huomasi hohtavan silmän, vaikka silmää ei onnistuttukaan säästämään. Hän haluaa nostaa tietoisuutta retinoblastoomasta, jotta vanhemmat voisivat huomata syövän merkit ajoissa. Valkoinen heijaste silmässä kannattaa aina käyttää tutkituttamassa.

Retinoblastooma on harvinainen

Retinoblastooma on harvinainen lasten silmäsyöpä. Suomessa sairastuu vuosittain noin kolme lasta. Sairastuneista kolme neljäsosaa on alle kolmivuotiaita, ja viidennen ikävuoden jälkeen retinoblastooma on harvinainen.

Hoitona on kasvaimen koon ja sijainnin sekä jäljellä olevan näkökyvyn mukaan paikallinen sädehoitolevy, ulkoinen sädetys, jäädytys tai silmän poisto.

Silmän ulkopuolelle levinnyt tauti on harvinainen, ja kuolleisuus itse retinoblastoomaan on nykyisin vain alle kymmenen prosenttia. Perinnöllistä retinoblastoomaa sairastavien myöhäisennustetta heikentävät muut pahanlaatuiset kasvaimet.

Oireena oleva silmän valkoinen hehku on helpompi huomata illalla kotona hämärässä kuin neuvolan kirkkaassa valaistuksessa. Toiseksi yleisin oire on karsastus.

Lähde: Duodecim

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?