Vilkuttaja, patsas vai sekoilija – mikä on sinun lapsesi todellinen rooli joulujuhlissa? - Perhe - Ilta-Sanomat

Vilkuttaja, patsas vai sekoilija – mikä on sinun lapsesi todellinen rooli joulujuhlissa?

Vanhemmat istuvat jännittyneinä katsomossa, kun oma lapsi kiipeää joulujuhlien esiintymislavalle. Mitähän tänään on luvassa? Ehkä joku näistä tyypeistä.

Sooloilija vai tähti? Raja on joskus hiuksenhieno.­

17.12.2016 18:16

Patsas

Ei liiku, ei tanssi, ei laula. Ei tee sormillaan tip tap -liikettä. Pelkäät, että lapsesi on saanut jonkin jännityshalvauksen. Ensi vuonna hän saa esittää joulukuusta.

Sooloilija

Jännität joulunäytelmää kädet hikisinä. Milloin piina alkaa? Ja sitten: kun juontaja poistuu hetkeksi mikin luota, pieni sooloilija näkee hetkensä koittaneen. Hän ryntää mikin luo ja kajauttaa Poika saunoo. Kaikki nauravat, mutta tiedät, mitä muut vanhemmat ajattelevat. Eikö tuolle lapselle ole ollenkaan opetettu käytöstapoja? On sille! Ei se voi itselleen mitään!

Rytmitajuton

Hei tonttu-ukot hyppikää – tanssijat liikehtivät lavan oikeassa laidassa, lapsesi steppaa täysillä eri tahtiin vasemmassa. Mistä lapsi on perinyt onnettoman rytmitajunsa? Alat muistella omia muuvejasi pikkujoulujen tanssilattialla.

Jänistäjä

Kun muut heiluvat lavalla, sinun pieni esiintyjäsi istuu tiukasti vanhempien sylissä. Tänäkään vuonna rohkeus ei riittänyt lavalle asti. Ja se olisi ihan ok, ellei lapsesi olisi jo kasilla.

Vilkuttaja

On vähän hankala kuvata esitystä videolle, kun vilkuttaa koko ajan toisella kädellä. On kyseessä näytelmä, tanssi, kuoroesitys tai jääkiekkomatsi, välillä vilkutetaan. Mietit, vilkuttaako hän vielä hakiessaan ylioppilastodistustaan tai kävellessään alttarille.

Sekoilija

Mikä se kiikkuu tuolla ylhäällä verhoissa, onko se joulun tähti? Ei, se on teidän pieni sekoilijanne, jolle jännitys on ollut taas vähän liikaa. Et tiedä, pitäisikö vajota alemmaksi penkissä, soittaa palokunta vai juosta opettajan avuksi laskemaan lapsi alas.

Sävelkorvaton

Kuoro laulaa Heinillä härkien kaukalon ja panet huvittuneena merkille, kuinka joku mylvii täysillä nuotin vierestä. Ääni on tuttu. Rukoilet, ettei tulisi toista säkeistöä. Tulee vielä kolme.

Tähti

Lapsesi kannattelee harteillaan koko esitystä: hän tanssii, laulaa, juontaa ja näyttelee vaivattomasti. Halkeat ylpeydestä, mutta koetat olla näyttämättä liian mairealta. Uskot, että lapsesi on syy, miksi opettajat jaksavat valmistella joulujuhlaesityksiä vuosi toisensa jälkeen.

Tavallinen

Hän on takarivissä toinen tonttu vasemmalta, enkelikuoron kolmannen rivin neljäs oikealta – aina innoissaan menossa esiintymään vaikkei pääse eturiviin eikä koskaan ole esityksen tähti. Kaikkia tarvitaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?