Suomalaisprofessori laati nerokkaan menetelmän: Näin opetat lapsen potalle yhdessä päivässä

Kasvatustieteen professori Timo Saloviita on opettanut lapsia kuivaksi yhdessä päivässä. Menetelmä on yksinkertainen: lapsi tarvitsee riittävästi juotavaa ja palkkion.

Pottatreeni voi olla oikein tehtynä lapsesta hauska juttu.

29.11.2016 15:03 | Päivitetty 30.11.2016 6:09

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen professori Timo Saloviita ihmettelee, miksi neuvoloissa on unohdettu jo 1970-luvulta asti tiedossa ollut yksinkertainen menetelmä päästä eroon vaipoista. Saloviita kirjoitti aiheesta Helsingin Sanomien mielipideosastolle ja kritisoi nykyistä tapaa odottaa kuivaksi opettelun herkkyyskautta.

Jo 18–20 kuukauden ikäinen lapsi voi Saloviidan mukaan oppia kuivaksi jopa muutamassa tunnissa. Opetus on hauskaa sekä lapselle että vanhemmille, lapsi itsenäistyy, ikävistä vaipoista pääsee eroon, rahaa ja vaivaa säästyy eikä kielteisiä oheisvaikutuksia ole.

Saloviita on itse tehnyt aiheesta lukuisia tutkimuksia, joita on noteerattu myös kansainvälisesti, sekä toteuttanut käytännössä menetelmää omilla lapsillaan. Saloviita perehtyi aiheeseen 1980-luvulla työskennellessään kehitysvammalaitoksessa. Menetelmällä on saatu päivä- ja yökastelu hallintaan jopa syvästi kehitysvammaisilla ihmisillä.

– Heillä se vaatii enemmän aikaa. Lapsilla yleensä riittää yksi päivä, Saloviita kertoo IS:lle.

Saloviita kehottaa aloittamaan opetuksen vapaana viikonloppuna, jolloin aikuisella on koko päivä aikaa. Tärkeää on varata mieleistä juotavaa ja palkkio. Jos lapsi pitää esimerkiksi suklaasta, se sopii hyvin.

– Jotkut pitävät ruokapalkkion antamista lapselle eettisesti vääränä tai tehottomana. Tällaiset väitteet ovat hölynpölyä. Kun taito on opittu, lapsi nopeasti unohtaa edes saaneensa mitään palkkioita, Saloviita sanoo.

Näin pottaharjoittelu etenee:

1. Riittävästi harjoittelukertoja

Pottaharjoittelun ongelmana on se, että tyhjennyksen tarve tulee päivässä vain muutaman kerran, joten luonnollisia oppimismahdollisuuksia on vain muutama. Lisää oppimismahdollisuuksia antamalla lapselle jotain juotavaa, josta hän pitää – vaikka mehua. Lapsi voi juoda niin paljon kuin haluaa.

– Vanhemmat tyytyvät usein siihen, että lasta käytetään potalla ennen ulosmenoa ja ruokailun jälkeen. Silloin luonnollisia harjoittelukertoja on liian vähän, Saloviita sanoo.

2. Pidä seuraa

Lapsi autetaan istumaan potalle. Ole seurana ja lue vaikka jotain kirjaa. Näin potalla istumisesta tulee mukava kokemus.

Potta on lapselle aluksi luonnoton paikka tyhjennykselle, koska hän on tottunut tekemään tarpeensa vaippaan. Potta taas muistuttaa lähinnä ruokailuastiaa, jonne ei pidä tehdä tarpeitaan.

2. Palkitse, kun pottaan lirahtaa

Kun lapsi saa pissan tulemaan pottaan, kiitä lasta runsain mitoin ja anna hänelle pieni ruokapalkkio. Selvitä, mistä lapsi pitää (esimerkiksi suklaapala tai pari rusinaa) ja anna palkkio ilman viivyttelyä.

– Muutaman onnistumisen jälkeen lapsi saa juonesta kiinni: suklaata tulee, kun pissaa pottaan, Saloviita sanoo.

3. Toista tarpeeksi usein

Potalla käyntien välissä lapsi saa juoksennella vapaasti ja hänelle annetaan lisää juotavaa. Palauta lapsi potalle lukuharrastuksen pariin.

Suklaata tai muuta palkintoa voi antaa 1–2 päivän ajan. Kun taito vakiintuu, palkkioita voi alkaa häivyttää. Anna entistä pienempi pala tai jätä kokonaan väliin, jos lapsi ei muista pyytää. Ruokapalkkion voi aika nopeasti jättää pois.

Kun onnistumiskertoja on tullut muutamia, lapsi yrittää jopa tiristää palkkion toivossa. Älä enää ohjaa lasta potalle. Lapsen pitää nyt keksiä itse mennä potalle. Voit myös sirotella asuntoon useita pottia, koska lapsi muistaa parhaiten mennä potalle, kun sattuu näkemään sellaisen.

Vahinkoja sattuu jonkin aikaa

Saloviidan mukaan menetelmä on lapsesta jännittävä ja palkitseva. Vaipat voi jättää heti ensimmäisen päivän jälkeen pois.

Suuremmat tarpeet lapsi oppii tekemään samalla kertaa, mutta yökastelua varten kannattaa ottaa käyttöön muovisuoja. Vaippoja ei enää saa ottaa käyttöön edes yöksi tai ulos mennessä. Muutamia vahinkoja tosin sattuu, mutta vaipat jarruttavat nyt oppimista.

– Vahinkoja tulee seuraavien viikkojen ajan silloin tällöin, mutta ne kannattaa sivuuttaa eikä tehdä asiasta isoa ongelmaa. Kun housut kastuvat, se tuntuu lapsesta eri tavalla epämiellyttävältä kuin vaipan kastuminen, Saloviita sanoo.

Moitetta tai muita rangaistuksia ei pidä käyttää. Vahingot pitää korjata mahdollisimman huomaamattomasti, niin ettei aikuinen tule palkinneeksi lasta huomiota antamalla.

Onko herkkyyskaudella mitään merkitystä?

Uroterapeutit Anneli Saarikoski ja Riitta Koppeli kirjoittavat Helsingin Sanomissa, etteivät usko Saloviidan väitteeseen, että vaipoista voisi luopua päivässä. Heidän näkemyksensä mukaan kuivaksi opettelu on monimutkaisempi prosessi ja vaatii herkkyyskauden, joka on noin 2–4 vuoden iässä. Erilaiset virtsarakon ja suolen toiminnalliset häiriöt ilman rakenteellista tai neurologista syytä ovat lapsilla yleisiä.

Nykyisten neuvolaohjeiden mukaan vanhempia kehotetaan odottamaan herkkyyskautta, jolloin vaipoista opettelu sujuu helpommin. Liian aikaisin potalle patistaminen voi tuntua lapsista kurjalta.

Timo Saloviita ei usko herkkyyskauden olevan merkityksellinen pottatreenailussa. Yleensä noin 18–20 kuukauden ikäinen lapsi on jo siinä vaiheessa, että vaippa ei kastu yhtä mittaa.

– Lapsi on valmis opettelemaan kuivaksi, kun hän on oppinut kävelemään ja vahinkoja sattuu muutaman tunnin välein, ei jatkuvasti. Se on merkki siitä, että lapsi osaa hallita rakkoaan, Saloviita sanoo.

Miten ja missä iässä teillä on opeteltu vaipoista eroon?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?