Äiti harmittelee HS:ssa: Lopetin kuukauden ikäisen vauvan imetyksen, sillä mies ei voinut olla ilman seksiä - Perhe - Ilta-Sanomat

Äiti harmittelee HS:ssa: Lopetin kuukauden ikäisen vauvan imetyksen, sillä mies ei voinut olla ilman seksiä

Äiti kirjoittaa Helsingin Sanomissa joutuneensa tekemään vaikean valinnan vauvan ja miehen välillä.

25.11.2016 10:37

Nimimerkki Olen äiti, vaikka en imetä kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipideosastolla joutuneensa hankalaan tilanteeseen imetyksen takia.

Perheeseen syntyi hiljattain ensimmäinen lapsi, ja äiti piti itsestään selvänä, että imettää lastaan, koska tiesi äidinmaidon olevan parasta ravintoa vauvalle.

Äiti kuitenkin hämmästyi, miten imetystä tarjottiin jo synnytyssairaalassa ainoana vaihtoehtona. Lisäksi hän kokee, että imettäminen vei häneltä seksihalut.

– Limakalvot olivat rutikuivat eikä halukkuus ollut palautunut. Seksin yrittäminen sattui liukuvoiteista huolimatta, äiti kirjoittaa HS:ssa.

– Otin asian puheeksi mieheni kanssa ja punnitsimme eri vaihtoehtoja. Siirretäänkö lapsi kokonaan korvikemaidolle? Kuinka kauan mies jaksaa olla ilman seksiä? Kumppanini oli sitä mieltä, ettei enää hetkeäkään.

Kun vauva oli vain kuukauden vanha, äiti päätti lopettaa imettämisen. Hän kirjoittaa HS:ssa, että seksihalut palasivat, kun imetyksen lopettamisesta oli kulunut viikko. Lisäksi vauva alkoi nukkua öisin pidempiä pätkiä korvikemaidon avulla.

Puolen vuoden sääntö

Väestöliiton sivuilla kliininen seksologi Tarja Santalahti neuvoo tuoreita äitejä pitämään synnytyksen jälkeen mielessään kuuden kuukauden säännön: sinä aikana ei vielä kannata huolestua seksihalujen vähenemisestä.

Väestöliiton asiantuntijoiden mukaan vanhemmuus vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Raskauden aikana lisääntyneet naishormonipitoisuudet romahtavat ja pysyvät useita viikkoja ja jopa kuukausia hyvin vähäisinä. Synnytyksen jälkeinen hormoninpuute sekä myös uusi elämäntilanne voivat aiheuttaa seksuaalista haluttomuutta.

Santalahden mukaan osa naisista ei huomaa imetyksen vaikuttavan millään tavalla seksihaluihinsa, osa taas kokee haluttomuutta. Imetyksen lopettaminen saattaa saada hormonitoiminnan muuttumaan niin, että halut palaavat.

Imetykseen kannustetaan synnytyssairaaloissa ja neuvoloissa, sillä se tutkitusti suojaa vauvan immuunijärjestelmää ja auttaa synnyttämään kiintymys suhteen äidin ja lapsen välille. THL:n mukaan äidinmaito suojaa hengitys- ja välikorvatulehduksilta sekä suolistosairauksilta. Imetyksellä on todettu olevan pitkäaikaisia, jopa aikuisikään ulottuvia terveysvaikutuksia.

”Valitsin mieheni”

Nyt nimimerkkiä Olen äiti, vaikka en imetä kuitenkin harmittaa, sillä hän olisi halunnut antaa lapsella parasta mahdollista ravintoa ja luoda lapseen vahvan yhteyden.

– Olisin halunnut tietää etukäteen, että saatan joutua tekemään erittäin vaikean valinnan vauvani ja mieheni välillä. Punnitsin asiaa pitkään, ja valitsin mieheni. Mieheni on se, johon rakastuin ja jonka valitsin kumppanikseni. Mieheni on se, jonka kanssa päätimme perustaa perheen. Mieheni on se, joka jää rinnalleni, kun lapsi lähtee omilleen, äiti kirjoittaa.

Hän toivoo, ettei imetystä tuputettaisi tuoreille äideille ainoa mahdollisena vaihtoehtona, sillä hän kokee, että imetyksen seuraukset voivat olla raskaat. Äidin mielestä harva parisuhde kestää puolen vuoden tai jopa vuoden seksittömyyttä.

Maailman terveysjärjestö suosittaa täysimettämään lasta puolivuotiaaksi ja jatkamaan osittaista imetystä ainakin vuoden ikään asti. Suomalaisäidit imettävät keskimäärin noin seitsemän kuukautta, josta täysimetystä on vain 1,4 kuukautta.

Onko imetys vaikuttanut seksihaluihisi? Kuinka kauan voi odottaa, että seksielämä palaa synnytyksen jälkeen ennalleen?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?