Auli, Aulikki

Perhe

Muisti on veitsenterävä, mutta ruuat eivät saa koskettaa toisiaan lautasella – Juha-isä kertoo, millaista elämä Asperger-lapsen kanssa todella on

Julkaistu:

Erityislapset
Kuusivuotiaan Asperger-pojan isä Juha pelkää, että hänen lapsestaan tulee koulussa kiusattu ja häiriköksi leimattu. Hän haluaa kertoa, miksi Asperger-lapsi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.
Moniko tietää, mitä Asperger oikeasti tarkoittaa? Autismin kirjon laaja-alaista oireyhtymää sairastavan 6-vuotiaan pojan isä Juha kertoo luulleensa, että ihmiset ymmärtäisivät Aspergerin ”taudinkuvan”, kunnes tajusi, etteivät edes pojan aikuiset sisarukset täysin ymmärrä. Perheessä on kahdeksan lasta.

– Jos Asperger-perheen sisarukset eivät tajua häntä, miten kukaan muukaan voisi? Isä kertoo IS:lle.

Juha on kyllästynyt ihmisten ymmärtämättömiin kommentteihin ja toivoo myös, että vanhemmat veisivät lapsensa tutkimuksiin eivätkä pelkäisi erityislapsen leimaa. Siksi isä kirjoitti Facebook-sivulleen kirjoituksen, jossa hän kuvaa sitä, millainen on Asperger-lapsi.

”Seuraavalla kerralla, kun te näette näihin teksteihin sopivan lapsen ja meinaatte sanoa joko hänelle tai vanhemmille jotain, niin laskekaa vaikka takaperin kymmenestä ykköseen – Asperger-poikamme teki niin jo 3-vuotiaana”, ylpeä isä kirjoittaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sillä sellainen Asperger-lapsi on: haastava mutta veitsenterävä. Perheen huolena on eskarilaisen tuleva koulun aloitus. Isä uskoo, että lapsesta tulee koulukiusattu viimeistään yläkoulussa.

– Häntä on helppo tökkiä ja saada hermostumaan, isä sanoo pojastaan, jolta puuttuu itsehillintä.

– Kaikki on avoinna. Hän voi keksiä seuraavan syöpälääkkeen tai hänestä voi tulla sarjamurhaaja, jos häntä tarpeeksi kiusataan. Se on iso kysymysmerkki.

 

Hän voi keksiä seuraavan syöpälääkkeen tai hänestä voi tulla sarjamurhaaja, jos häntä tarpeeksi kiusataan.

Millaista arki Asperger-lapsen kanssa sitten on? Näin Juha kirjoittaa:

Sisarellinen nahistelu voi laukaista ahdistuksen

”Sisarukset huomaamattaan provosoivat usein Asperger-sisaruksia. Se toki kuuluu sisaruuteen, mutta ongelmana onkin että Asperger-lapsi ei ymmärrä, saati osaa käsitellä pientäkään vastoinkäymistä, taikka sisarellista huudatusta kuten normaali lapsi.

Häneltä kun puuttuvat juuri ne sosiaaliset taidot ja kyvyt, jotka normaalilla lapsella ovat. Hänelle asiat ovat ehdottomia! Pienikin kiistely saattaa laukaista voimakkaan aggression tai tunteja kestävän ahdistustilan.”

Aggressiiviset kohtaukset ovat muuta kuin ihmiset luulevat

”Tämä pieni poika joutuu eskarissa, iltapäiväkerhossa ja kotona päivittäin useita kertoja tilanteeseen, jossa hän venyttää itsensä sietokykynsä äärimmilleen. Nämä ovat yksinkertaisia tilanteita, jotka normaali lapsi ohittaa olankohautuksella.

Asperger-lapsella hyvinkin pieni asia voi laukaista voimakkaan aggressiivisen kohtauksen, jolloin hän tahtomattaan saattaa satuttaa itseään tai toisia. Juuri tämä usein mielletään aivan muuksi, mitä se loppupelissä on. Varsinkin jos ei Asperger-diagnoosia ole tehty, tai siitä ole varmuutta.

Hän myös usein viihtyy itsekseen tai itseään vanhempien seurassa. Pienemmät lapset ja vauvat sekä näistä aiheutuva itku, huuto ja varsinkin kiljunta aiheuttavat myös usein ongelmia ja saattavat johtaa aggressiivisuuteen. Tämä ei tarkoita, etteikö hän pitäisi kyseisestä lapsesta. Se meteli ja tilanne vain ovat liikaa.”

Aistiyliherkkyydet ovat voimakkaita

”Aspergerille on ominaista ääniyliherkkyys. Samoin kuvaan kuuluva maku- ja aistiyliherkkyydet. Meidän kohdallamme se tarkoittaa ruokavaliota, johon kuuluvat nakit, nugetit (vain yhdet ja tietyt) keitetty peruna, riisi, kotletti, kaura- ja vehnäleipä sekä ihme kyllä mustamakkara. Siinäpä se pääpiirteittäin on. Ruokalajit eivät saa koskettaa toisiinsa lautasella, eikä lautasella saa olla mitään muuta. Ja ei, se ei ole nirsoilua, se nyt vain on osa oireita.

Ruokien hajut ovat este samaan aikaan syömiselle muiden kanssa. Vaatteet ym. ovat tietynlaisia ja tuntuisia. Jne. Jne.”

Julkinen liikkuminen on hankalaa

”Julkisilla paikoilla ja esimerkiksi ravintoloissa ja matkoilla liikkuminen on ollut mahdotonta. Meille pelastus ovat olleet kännykkä ja tabletti kuulokkeineen. Niiden kanssa olemme voineet liikkua ja olla vaikkapa Mäkkärissä. Kun häly ja ärsykkeet ovat nousseet, on poika voinut hetkeksi uppoutua omaan maailmaansa näiden avulla.

Tästäkin aina joskus joku ulkopuolinen valopää on huomauttanut, että tabletti roskiin ja lapset ulos – olen jo oppinut jättämään nämä omaan arvoonsa.”

Asperger ei näy päälle päin

”Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin. Jokaisella Aspergerilla on omat erityispiirteensä näiden yleisimpien lisäksi. Se mikä tästä kaikesta sitten tekee niin pirun vaikeaa ja varsinkin muiden ymmärtää on se, ettei Asperger näy päälle päin! Kuinka noin ihana, maailman suloisin poika voi puhua, käyttäytyä ja reagoida yhtäkkiä noin aggressiivisesti? Sepä se!

Normaalisti, kun asiat sujuvat hyvin, Asperger-lapsi on mitä hellyttävin, rakastettavin ja ihanin lapsi.”

Muisti pelaa kuin tietokoneella

”Suurin osa Asperger-lapsista on huippuälykkäitä, muisti pelaa kuin tietokoneella. Ovat taiteellisesti lahjakkaita ja niin edespäin.

Pikkumies kertoo tarinan, joka samalla kirjoitetaan aaneloselle ylös. Tarinaa saattaa tulla 2–3 sivullista, ja kun tarina on loppu, luen sen hänelle. Jos vaihdan sanan tai olen kirjoittanut toisin, kuin hän on sanellut, tulee pojalta välitön korjaus. Jos kysyn parin päivän päästä, että kuinkas se tarina menikään, hän kertoo sanatarkasti uudestaan koko tarinan, jota samalla paperista tarkistan.

Jos olemme opetelleet jonkun pelin säännöt tai ohjeet, niitä tulee noudattaa, koska Asperger-lapsi todennäköisesti muistaa ohjeet ja säännöt sanatarkasti, ilman poikkeuksia.”

Aspergerin oireyhtymä

 • Oireisiin kuuluvat erikoisuudet kommunikaatiossa, intensiiviset kiinnostuksenkohteet ja rutiininomaiset käyttäytymismallit. AS vaikuttaa usein myös esimerkiksi aistitoimintoihin, stressinsietokykyyn ja vuorokausirytmiin.
 • Aspergerin syndrooma epäillään olevan 2–5 prosentilla lapsista, yleisemmin pojilla. Tyttöjen epäillään olevan alidiagnosoituja.
 • Hermosto toimii poikkeavasti: aistiärsykkeet voidaan kokea poikkeuksellisen voimakkaina tai vähäisinä. Pahimmillaan ärsykkeet koetaan kipuna.
 • Asperger ilmenee esimerkiksi kontekstisokeutena: ihminen ei osaa muuttaa käyttäytymistään eri tilanteissa, mikä johtaa sosiaaliseen kömpelyyteen.
 • AS-henkilöt voivat olla äärimmäisen keskittymiskykyisiä, älykkäitä ja omaperäisiä ajattelijoita. Tunnettuja Asperger-diagnoosin saaneita ovat muun muassa edesmennyt muusikko ja lauluntekijä Juice Leskinen sekä elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Lähde: Autismisäätiö

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Gladiaattorien Hannes Hyvönen julkaisi kuvan fitness-rakkaastaan – railakkaasti juhlinut pari poseeraa kylpyhuoneessa: ”Tulipas olot”

  2. 2

   Puolen vuoden työpaikka­flirtti lähti käsistä pikkujouluissa – Antti, 37: Käteen jäi vain vaivaantunut olo

  3. 3

   Kaksois­ministeri Lindströmillä alkoi kolme lääkitystä yhtä aikaa: ”Kävin syvissä vesissä”

  4. 4

   Tiesitkö tätä kuninkaallisten joulusta? Kuningatar antaa joka vuosi saman lahjan – naiset ja koirat viettävät aattoillan erillään miehistä

  5. 5

   Kahden lapsen isä kuoli hurjassa ulosajossa Salossa – onnettomuuden aiheuttanut teinipoika: ”Meinasin antautua poliisille”

  6. 6

   Suklaakonvehti oli tappaa kunnan­johtajan: Janne nosti pomonsa ronskisti ilmaan ja pelasti tämän hengen

  7. 7

   HS kertoo, miksi se julkaisi salaisten asia­kirjojen sisältöä

  8. 8

   Tiedustelu­asiantuntija epäilee HS:n juttua "tilaus­työksi"

  9. 9

   Aaltosten elämä muuttui täysin, kun he muuttivat Suomen eteläisimpään paikkaan – lue, millaisia ihmisiä asuu Suomen ääripisteissä

  10. 10

   Jenna Laukkanen otti taas EM-hopeaa – Suomen ennätys murskaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kahden lapsen isä kuoli hurjassa ulosajossa Salossa – onnettomuuden aiheuttanut teinipoika: ”Meinasin antautua poliisille”

  2. 2

   Baba Lybeck kirjatapahtuman lavalla minimekossa – yleisössä ihmeteltiin: yrittikö peitellä näkymiä tyynyllä kesken haastattelun?

  3. 3

   Mikä ajaa pornonäyttelijät varhaiseen hautaan? Jo kolmas aikuisviihteen tähti menehtyi kyseenalaisissa olosuhteissa

  4. 4

   Tero havahtui itkuun – lastenohjelmia katselleen 3-vuotiaan silmille lävähti järkyttävä yllätys

  5. 5

   Yksi nyrkkisääntö sopii kaikkiin tuotteisiin – heitä nämä ruuat pakastimestasi heti pois

  6. 6

   Lapsettomuudesta kärsivä Satu Taiveaho havahtui erikoisiin oireisiin syksyllä – yllätysraskaus päättyi keskenmenoon

  7. 7

   Suklaakonvehti oli tappaa kunnan­johtajan: Janne nosti pomonsa ronskisti ilmaan ja pelasti tämän hengen

  8. 8

   Ratkesiko 7 vuotta sitten jäljettömiin kadonneiden veljesten kohtalo viimein? Poliisi löysi kolmen lapsen jäänteet laatikosta

  9. 9

   Näin alkoholilaki muuttuu: Pian voi tilata tuplaviskin, Alko auki pidempään, festareilla ei tarvita kalja-aitauksia...

  10. 10

   Pia Lamberg loi menestyksekkään uran alusvaatemallina – Miss Suomi -kruunusta luopuminen ei kaduta: ”Kaikki oli kulissia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  3. 3

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  4. 4

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  5. 5

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  6. 6

   Uhkarohkeita selfie-kuvia harrastanut mies putosi 62-kerroksisen pilvenpiirtäjän katolta ja kuoli

  7. 7

   Muistatko Dr. Philin tyrmäävän Robin-vaimon? Tältä hän näyttää nykyään – ”Mitä ikinä hän onkaan kasvoilleen tehnyt...”

  8. 8

   Jasmin päällysti keittiönsä suositulla sisustusmuovilla – lopputulos oli katastrofi

  9. 9

   Adoptoitu Kati sai biologisten vanhempiensa salaisen viestin 20-vuotiaana – isä ja äiti olivat odottaneet häntä sillalla joka vuosi

  10. 10

   Voit päätyä pornoelokuvaan vastoin tahtoasi – tämä kaikkien tulisi tietää

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Gladiaattorien Hannes Hyvönen julkaisi kuvan fitness-rakkaastaan – railakkaasti juhlinut pari poseeraa kylpyhuoneessa: ”Tulipas olot”

  2. 2

   Puolen vuoden työpaikka­flirtti lähti käsistä pikkujouluissa – Antti, 37: Käteen jäi vain vaivaantunut olo

  3. 3

   Kaksois­ministeri Lindströmillä alkoi kolme lääkitystä yhtä aikaa: ”Kävin syvissä vesissä”

  4. 4

   Tiesitkö tätä kuninkaallisten joulusta? Kuningatar antaa joka vuosi saman lahjan – naiset ja koirat viettävät aattoillan erillään miehistä

  5. 5

   Kahden lapsen isä kuoli hurjassa ulosajossa Salossa – onnettomuuden aiheuttanut teinipoika: ”Meinasin antautua poliisille”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kahden lapsen isä kuoli hurjassa ulosajossa Salossa – onnettomuuden aiheuttanut teinipoika: ”Meinasin antautua poliisille”

  2. 2

   Baba Lybeck kirjatapahtuman lavalla minimekossa – yleisössä ihmeteltiin: yrittikö peitellä näkymiä tyynyllä kesken haastattelun?

  3. 3

   Mikä ajaa pornonäyttelijät varhaiseen hautaan? Jo kolmas aikuisviihteen tähti menehtyi kyseenalaisissa olosuhteissa

  4. 4

   Tero havahtui itkuun – lastenohjelmia katselleen 3-vuotiaan silmille lävähti järkyttävä yllätys

  5. 5

   Yksi nyrkkisääntö sopii kaikkiin tuotteisiin – heitä nämä ruuat pakastimestasi heti pois

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kaiken nähnyt poliisi hämmästyi asunnon ovella – tajusi uuden ilmiön tulleen Helsingin prostituutioon

  2. 2

   Varoitus! Raa’assa piparitaikinassa voi piillä terveysriski

  3. 3

   Uskomaton yhteensattuma: Mies huomasi kihlattunsa lapsuuskuvassa hämmästyttävän yksityiskohdan – ”Tämä antoi minulle kylmiä väreitä”

  4. 4

   Helsinkiläisperheen kotiinpaluusta meinasi tulla fiasko – lentokapteeni teki upean palveluksen

  5. 5

   Netissä hieno kuva kauniista naisesta, asunnossa puistattava yllätys – poliisi kertoo erikoistapauksesta Helsingin prostituutiossa

  6. Näytä lisää