HS: Vantaa harkitsee päiväkoteihin maksullista aamupalaa työttömien lapsille – ministeriö tyrmää

Julkaistu:

Ministeriö tyrmää Vantaan kaupungin tuoreen ajatuksen erillisestä maksusta päiväkodeissa tarjottavista aamupaloista.
Ilta-Sanomat kertoi viime viikolla tapauksesta, jossa vantaalaisäiti hämmästeli lapsensa päiväkodin aamiaiskäytäntöä. Lapsi on hoidossa kello 8–12 välisenä aikana ja aamupala alkaa kello kahdeksalta.

Äidin mukaan lapsi on joutunut seuraamaan vierestä, kun muut syövät aamupalaa.

– Ainoana ryhmästä lapsemme ei saa syödä aamupalaa, äiti harmitteli Vantaan Sanomissa.

Se, että lapselle ei ole tarjottu aamupalaa liittyy siihen, että tämä on osapäivähoidossa.

Nyt Vantaan kaupunki harkitsee erillistä maksua aamiaisesta niiltä lapsilta, joilla on oikeus vain 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa esimerkiksi vanhemman työttömyyden vuoksi. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan kyseessä on yksi harkituista vaihtoehdoista. Muita vaihtoehtoja voi olla muun muassa se, että hoitoaikoja muutettaisiin siten, että osapäivähoidossa oleva lapsi saapuisi paikalle sen jälkeen kun muut olisivat jo syöneet aamiaisen.

Helsingin Sanomat on haastatellut Topias Deania, isää, jonka kaksi lasta menevät päivähoitoon vasta aamiaisen jälkeen. Dean ei pidä ajatusta erillisellä maksulla myytävästä aamupalasta hyvänä.

– Epäreilulta. Tämä on vain uusi tapa jakaa lapsia kahteen eri kastiin vanhempien sosioekonomisen aseman perusteella, Dean sanoo lehdelle.

Ajatus ei saa kannatusta myöskään opetus- ja kulttuuriministeriössä. Helsingin Sanomien mukaan ministeriön linja on, ettei aamupaloista voi peria maksua.

”Neljä tuntia päivässä varhaiskasvatuksessa olevalla lapsella on oikeus vastaaviin aterioihin ja välipaloihin kuin kokopäiväisessä varhaiskasvatuksessa olevilla lapsilla niinä aikoina, kun hän on läsnä samaan aikaan pidemmässä varhaiskasvatuksessa olevien lasten kanssa”, ministeriö linjaa ja muistuttaa, että ruokailun aikana lapset myös oppivat erilaisten ruokien maistamista ja ruokailutapoja sekä toisien huomioon ottamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt