Älä korjaa lapsen jälkiä! Sotku ruokkii luovuutta - Perhe - Ilta-Sanomat

Älä korjaa lapsen jälkiä! Sotku ruokkii luovuutta

Sotkuinen, aikatauluttamaton arki saattaakin olla lapselle vain hyväksi.

Karmea sotku vai luovuus kukoistuksessaan?

10.11.2016 6:03

Hyviä uutisia kaikille sottapyttyjen vanhemmille: jatkuvasti tiptop-kunnossa oleva koti ja aikataulutettu elämä eivät tee hyvää ihmiselle. Näin väittää toimittaja Tim Harfordin uutuuskirja Messy: The Power of Disorder To Transform Our Lives.

Anti-KonMari-henkinen opus julistaa, että sotku on merkki luovuudesta. On tieteellisesti todistettu, että sotkuiset ihmiset ovat usein älykkäämpiä ja luovempia kuin siistit.

– Jos sotkuinen pöytä on merkki sotkuisesta mielestä, niin mitä pitäisi ajatella tyhjästä pöydästä? sottapytty nero Albert Einstein on sanonut.

Harford kertoo ajatuksistaan Fatherly-sivustolla. Hänen mielestään epäjärjestys ei ole paitsi hyväksyttävää, se on myös ehdottoman tärkeää luovuudelle. Hänellä on vinkkejä, joilla vanhemmat voivat tukea lapsen luovuutta hyväksymällä tietynasteisen sotkuisuuden.

1. Anna sotkuisten huoneiden olla

Kannattaako siivoamisesta ja jälkien siistimisestä natkuttaa joka käänteessä? Yleensä siivoamispuheet luovat vain eripuraa ja jännitettä perheeseen, mutta mitään oleellista kehitystä lasten huoneiden siisteydessä ei tapahdu.

Lapsen huone on hänen omaa aluettaan. Harford vertaa oman huoneen siivousvaatimuksia työelämään. Miltä tuntuisi, jos työnantaja olisi jatkuvasti nalkuttamassa työpöydän siisteydestä?

Harford kertoo esimerkin omasta perheestään: lasten täytyy tehdä kotitöitä, kuten korjata ruoat pois pöydästä, mutta lastenhuoneen siisteyteen vanhemmat eivät enää puutu. Hänen mukaansa lapsista ei ole kasvanut epäsiistejä mörököllejä, mutta perheessä riidellään huomattavasti vähemmän kuin aiemmin.

 

2. Älä tee asioita lapsen puolesta

Harford korostaa, että sotkuisuus ei tarkoita vain kodin epäjärjestystä, vaan myös erilaisia ihmisiä ja tapoja käsitellä odottamattomia tilanteita. Niiden käsittely täytyy jokaisen opetella itse. Harfordin mukaan sotkuisuuden ja kaaoksen hyväksyminen tekee meistä luovempia, vastuullisempia ja humaanimpia ihmisiä.

Harford varoittaa vanhempia paitsi siivoamasta lasten sotkuja, myös ratkomasta tilanteita lasten puolesta. Lapsilla voi olla varsin luovia ja ennakkoluulottomia ratkaisuehdotuksia asioihin, eikä niitä kannata suoralta kädeltä tyrmätä. Antaa lasten kokeilla.

3. Älä aikatauluta liikaa

Lapset tarvitsevat vapaata, aikatauluttamatonta aikaa. Vaikka lukujärjestykset ja kalenterit saattavat luoda aikuiselle hallinnan tunnetta, lapsesta ne tappavat luovuuden ja motivaation. Jätä siis arkeen väljyyttä.

4. Varaa aikaa vapaalle leikille

Harford kehottaa vanhempia aikataulutetun harrastusrumban sijaan antamaan lapsille aikaa vapaaseen leikkiin. Kun lapset pelaavat tai leikkivät yksinään tai keskenään, he joutuvat ratkomaan tilanteita keskenään ilman aikuisen ohjausta ja sääntöjä. Samalla lapset oppivat yhteistyön ja neuvottelun taitoja.

Harford kertoo esimerkin: jos lapsi haluaa pelata jalkapalloa, hänet voi ilmoittaa joukkueeseen ja käyttää treeneissä – tai sitten hänelle voi vain antaa pallon. Kaveriporukan vapaalla höntsäilyllä ei ehkä kehity huippujalkapalloilijaksi, mutta oppii itsenäisyyttä ja luovaa ongelmanratkaisua.

Miltä kuulostaa? Riidelläänkö teillä omien jälkien siivoamisesta? Millaista sotkua teillä siedetään?

Anna lasten huolehtia huoneidensa siisteydestä ja hyväksy tietty epäjärjestys, neuvoo uutuuskirja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?