Perhe

Miten lapsille pitäisi puhua Trumpista? Psykologi: ”Maailman uhkakuvat ovat sopimattomia lapsen maailmaan”

Julkaistu:

Vaalit
Donald Trump on lapsillekin tuttu hahmo, jonka puheet herättävät ristiriitaisia tuntemuksia.
Keskiviikkoaamuna suomalaiset heräsivät tietoon, että Donald Trump on voittanut Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Koululaisille Trump on tuttu hahmo uutisista sekä netissä ja sosiaalisessa mediassa leviävistä meemeistä ja sketseistä.

Miten tässä näin kävi? Aikuisetkin ovat ymmällään. Lapsia saattaa ihmetyttää, miten ihminen, joka on leimautunut väittelyissä kiusaajaksi ja valehtelijaksi, voidaan palkita valitsemalla hänet presidentiksi.

Miten lapsille pitäisi puhua Donald Trumpista?

– Suosittelen sitä, että odotettaisiin ja katsottaisiin, mitä tapahtuu, koska meillä ei ole hänestä vielä kokemuksia. En lähtisi lasten kanssa kovin pitkälle meneviin keskusteluihin, sanoo psykologi Keijo Tahkokallio.

– Tämä on vähän sama, kun lapset kysyvät, että tuleeko sota, ja me sanomme, että ei tule. Toisaalta on turha lähteä maalaamaan uhkakuvia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tahkokallio on itsekin vielä hämillään vaalituloksesta. Hänestä lapsia kannattaa rauhoittaa kertomalla, että Trumpilla on joukko asiantuntijoita, eikä hän yksin päätä asioista. Sitä paitsi neljän vuoden päästä käydään uudet vaalit.

– Lapsia lähellä olevien ihmisten on luotava kasvurauha ja suojeltava lapsia uhkakuvilta. Lapsille helposti sälytetään sellaista kuormaa, jota he eivät tarvitsisi. Maailman uhkakuvat ovat sopimattomia lapsen maailmaan, Tahkokallio sanoo.

 

Lapsille helposti sälytetään sellaista kuormaa, jota he eivät tarvitsisi.

Yhdysvalloissa tilanne on tietysti täysin erilainen. Huhtikuussa julkaistu raportti kertoo, että Trumpin ulostulot ovat lisänneet pelkoa ja ahdistusta koululaisissa. Moni ulkomaalaistaustainen lapsi pelkää tulevaisuutensa puolesta. Toisaalta Trumpin retoriikka on herättänyt vastakaikua lapsissakin: seurauksena on ollut kiusaamista ja rasistista häirintää.

Trump on myös hupihahmo, josta on tehty Yhdysvalloissa jopa lasten kuvakirja: A Child’s First Book of Trump (suom. Lapsen ensimmäinen kirja Trumpista). Helsingin Sanomat sai käsiinsä kirjan, jossa Trumpia lähestytään ei niin kovin vakavasti otettavana hahmona.

Donald Trumpin aiheuttamasta ahdistuksesta kirjassa riimitellään näin (HS:n juttuun suomentanut kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski):

”Voit peittää korvasi, piiloutua / taistella vastaan, ahdistua / vaan tehokkain kaikista toimista / on sulkea tv napista.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt