Perhe

Kakkavaippoja vaihdetaan pöydässä – ravintoloitsijan mitta täyttyi: Lapsiperheille pääsy kielletty

Julkaistu:

Lapset ravintolassa
Lapset eivät ole tervetulleita viikonloppuiltaisin tamperelaisen Sami Lappalaisen ravintoloihin. Ravintoloitsija toivoo, että vanhemmat opettaisivat lapsensa käyttäytymään.
Sami Lappalainen omistaa Tampereella 11 ravintolaa, joista suurimpaan osaa on perjantai- ja lauantai-iltaisin lapsilta pääsy kielletty. Kun Yle teki lapsikiellosta eilen jutun, Lappalainen on saanut vastaansa palautetulvan. Palautteista negatiivisia on Lappalaisen mukaan ollut vain kaksi.

– On tullut tosi paljon kiitosta siitä, että kerrankin joku puhuu tästä asiasta suoraan. Tiesin, että ravintola-alan ammattilaiset kiittävät, koska he painivat tämän saman ongelman kanssa, mutta yllätyksenä tuli yleisön reaktio, Lappalainen sanoo.

Lappalaisen mukaan suuri osa lapsiperheistä käyttäytyy ravintoloissa hyvin, mutta sitten on osa, joka pilaa muidenkin ravintolakokemuksen. Lapset juoksentelevat keittiöön, jossa käsitellään kuumia pannuja ja vesiä, törmäilevät pitkin ravintolaa ja vaarantavat tarjoilijoiden ja asiakkaiden turvallisuuden.

– Ihmisiä on kaatunut, kun kaksivuotias torpedo on juossut jalkoihin. Kuka vastaa, kun juomat ja kuumat ruoat kaatuvat toisten päälle?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Törkein tapaus oli Lappalaisen mukaan se, että vanhemmat vaihtoivat kakkavaippaa pöydässä samalla, kun viereisessä pöydässä ruokailtiin.


”Oma lapsi on liian tärkeä”

Lappalainen tietää syyn lasten huonoon käytökseen:

– Lapsilla on nykyään niin suuri valta. Palautteissa on kerrottu, että lapset ovat pilanneet konserttielämyksiäkin. Pitääkö lapset todella raahata joka paikkaan?

 

Pitääkö lapset todella raahata joka paikkaan?

– Itsekkyys ja omaan napaan tuijottelu on lisääntynyt. Oma lapsi on liian tärkeä eikä oteta muita huomioon. Asia ratkeaisi, jos ihmiset ajattelisivat muitakin ja heidän viihtyvyyttään, Lappalainen sanoo.

Muun muassa Gastropub-ravintoloita pyörittävä Lappalainen ihmettelee sitä, miksi vanhemmat katsovat, että lasten kanssa pitäisi päästä joka paikkaan – myös pubiin tai viinibaariin.

– Meidän asiakkaistamme suurimmalla osalla on lapsia. He hommaavat lastenvahdin ja tulevat olut- tai viiniravintolaan syömään ja nauttimaan. Jos viereisessä pöydässä on tarha käynnissä, me olemme pettäneet meidän asiakkaamme. Mutta jos asiakas menee Rossoon pallomeren viereen syömään, hän tietää, mitä on luvassa, Lappalainen sanoo.

Tavat kotona haltuun

Toisaalta lapsiperheitä kehotetaan käymään ravintoloissa, jotta lapset oppivat maistamaan eri ruokia ja käyttäytymään sopivalla tavalla.

Kuinka lapsi oppii, jos ravintolaan on porttikielto?

– Ensin opetellaan pöytätapoja kotona ja sitten mennään ravintolaan, jossa on pallomeri, piirustusvälineet ja lastenlistat. Siitä sitten portaittain. Eihän auton rattiinkaan pääse suin päin, vaan ensin pitää opetella. Olisi tärkeää opetella käyttäytymään, Lappalainen sanoo.

Yhdessä Lappalaisen ravintoloista käynnistyvät teinien tiistai-illat, joihin 13–17-vuotiaat pääsevät ilman vanhempia opettelemaan ravintolakäyttäytymistä. Tarjolla on alkoholittomia drinkkejä ja ruokaa.

– Tarkoitus on, että nuoret oppisivat käyttäytymään. Etteivät menisi 18 täytettyään Ale-Pubiin ja joisi itseään hengiltä, Lappalainen sanoo.

Ovatko lapset pilanneet ravintolakokemuksesi? Pitääkö lasten päästä kaikkialle? Keskustele ja kommentoi!

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tässä on Korkeasaaren uusi sammakko, joka hikoilee 200 kertaa morfiinia tehokkaampaa myrkkyä
   Kotimaa
  3. Ehdokkaat joutuivat koville Ressun lukion vaalipaneelissa
   Politiikka
  4. Åmselen kolmoismurhaaja Valjakkala taas epäiltynä rikoksista – poliisi vaati vangittavaksi, oikeus hylkäsi vaatimuksen
   Kotimaa
  5. Kauhua kylvänyt SM-liigan pahamaineinen jäähykuningas on yllättänyt lähes kaikki – ”En halua tapella enää koskaan”
   SM-liiga
  6. Suomalainen Hans, 54, löysi rinnalleen filippiiniläisen Sandran, 31: ”Kun täytin 50, ajattelin, että olen lopun elämääni sinkku”
   Seksi & Parisuhde
  7. Jarkko löysi kirpputorilta aarteen pilkkahintaan – asiantuntija täräyttää tiskiin todellisen hinnan
   Asuminen
  8. Matti Nykänen ei saa tavata lapsenlapsiaan – asiantuntija kertoo näkemyksensä surullisen yleiseen ilmiöön: ”Isovanhempi ei ole perheessä ykkönen”
   Viihde
  9. Kanerva: painostus hävittäjähankinnoissa vähintään yhtä kovaa kuin 1990-luvulla – ”Olen kuullut värikkäitä puheenvuoroja”
   Politiikka
  10. Tunti sitten
  11. Remonttien kotimyynti kuriin, vaatii Kuluttajaliitto – ”Arkiongelma, joka voi viedä vararikkoon”
   Oma raha
  12. Suomen junailema huippukokous kuivumassa kasaan – Ulkoministeriö: ”Kutsuja kannattaa lähettää sitten, kun niihin vastataan myönteisesti”
   Politiikka
  13. Näytä lisää