4 alkukantaista syytä, miksi anopit eivät pidä miniöistään

Julkaistu:

Perhesuhteet
Ehkä anoppisi ei olekaan ikävä ihminen, häntä vain ohjailevat ikiaikaiset evoluution säännöt.
Anoppi ja miniä voivat parhaassa tapauksessa olla hyviä ystäviä, mutta aika usein näin ei ole. Psychology Today -sivusto listaa syitä, miksi anopit usein suhtautuvat poikiensa puolisoihin nihkeästi. Yllättävää kyllä, syy anopin ja miniän välisiin konflikteihin ei välttämättä aina löydy henkilöiden käytöksestä tai persoonasta, vaan ihmishistorian alkuhämäristä.

Tutkimusten mukaan anopit pitävät suhteitaan vävyjensä kanssa parempina kuin miniöidensä. Evoluutiopsykologian näkökulmasta syy voi löytyä näistä seikoista:

1. Et ole sellainen puoliso, jonka anoppi olisi lapselleen valinnut

Piirteet, joita arvostamme kumppania valitessa, eivät välttämättä ole samoja, joita vanhempamme nostavat korkealle. Fyysinen viehättävyys, huumorintaju ja jännittävyys tuskin kuuluvat anopin listalle, kun puhutaan toiveminiästä. Vanhemmat arvostavat taloudellista vakavaraisuutta ja samanlaista uskonnollista tai etnistä taustaa.

2. Olet liian viehättävä

Etsimme hyvännäköistä kumppania, koska haluamme siirtää mahdollisimman hyvät geenit jälkikasvullemme – se on vain evolvuution aikaansaannosta.

Toisaalta naiset, jotka ovat miehiään viehättävämpiä, jättävät todennäköisemmin puolisonsa toisen vuoksi. Ja siitähän ei anoppi tykkää.

3. Miesten äidit yrittävät tiedostamattaan torpata pitkät suhteet

Evoluutio osoittaa, että pitkät parisuhteet eivät ole olleet miehille paras mahdollinen vaihtoehto. Parempi olisi pitää monia lyhyitä suhteita eri naisten kanssa, jotta geenit leviäisivät mahdollisimman laajalle.

Kenties miehen äiti tiedostamattaan haluaa edistää poikansa siemenen kylvämistä? Sitä et miniänä halua edes ajatella.

4. Kilpailu materiasta ja huomiosta

Historian alkuhämärissä suvut asuivat yhdessä ja taistelivat ravinnosta myös keskenään. Ehkä siksi anopit yhä yrittävät kammeta vierasta väkeä eli miniöitä yli laidan. Kyseessä on myös kilpailu pojan ajasta ja huomiosta.

Näin vähennät yhteenottoja anopin kanssa

Toivoa on, vaikka anopin käyttäytymismallit tuntuisivat kumpuavan esihistoriasta. Tutkijoiden mukaan konflikteja vähentää se, että miniä yrittää vakuuttaa appivanhempansa näyttämällä, kuinka paljon huolehtii heidän pojastaan. Myös seurusteluajan tiivis yhteydenpito appivanhempiin ennen avioliittoa saattaa auttaa.

Jos konflikti kuitenkin puhkeaa, täytyy tutkijoiden mukaan avioliitto laittaa etusijalle ennen anoppia. Naiset, joiden miehet tukevat heitä anoppiriidoissa, kokevat pidemmän ja tyydyttävämmän avioliiton.

Millainen suhde sinulla on anoppiisi tai miniääsi? Millaisia riitoja teille syntyy?

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt