Miksi lapsi ei nuku öitään? Asiantuntija: Moni vanhempi tekee nämä 2 virhettä

Julkaistu:

unikoulu
Hyvät yöunet ovat niin vanhempien kuin lasten jaksamisen kannalta äärimmäisen tärkeää. Siksi unta voi harjoitella sairaalaunikoulussa.
IS kertoi viime viikolla vinkkejä, kuinka lapsen unensaantia voi yrittää parantaa. Mannerheimin lastensuojeluliitto suosittelee muun muassa, että lapsen nukahtamista tulisi jäädä odottamaan lapsen vierelle. Yksin jääminen pimeään huoneeseen saattaa pelottaa pientä lasta, joten huoneeseen voi jäädä seuraksi, sillä läsnäolo rauhoittaa.

Monet IS:n lukijat ovat kuitenkin eri mieltä tästä neuvosta:

Karmea neuvo tuo, että huoneeseen pitäisi jäädä. Tämä totuttaa lapsen siihen, että vanhempi istuu huoneessa hamaan tappiin asti. Olen kuullut vanhemmista, jotka istuvat huoneessa 1,5 tuntia illasta toiseen voimatta lähteä pois. Saahan niin tehdä jos haluaa, en itse uskaltaisi suositella kenellekään”, nimimerkki Minä vaan kirjoittaa.

Meillä ei myöskään jäädä huoneeseen pitkittämään nukahtamista vanhemman läsnäololla vaan lapsi saa rauhassa omaan tahtiin etsiä unen. Joskus siihen menee minuutti ja joskus tunti, ei se aikuinenkaan aina nukahda samaan kellon aikaan”, nimimerkki Neljän lapsen äiti puolestaan kertoo.

Jos nämäkään konstit eivät auta, apu voi löytyä erilaisista unikouluista, joiden tavoitteena on totutella lapsi nukahtamaan itse. Tietyissä unikouluissa suositellaan yllä olevaan tapaan, että lapsen viereen jäädään odottamaan unta – toisaalta saatetaan suositella, että lapsi jätetään yksin huoneeseen odottamaan unta.

Mutta mikä on paras tapa lapsen kannalta?

Monen virhe: palvelu pelaa öisin liian hyvin!

Uniongelmia on lapsilla erilaisia: toiset eivät malta mennä nukkumaan, toiset heräävät moneen kertaan kesken yötä.

Tammisaaressa lastensairaalassa unikouluja pitävä lastenhoitaja Lena Nilsson sanoo, että lapset nukkuvat huonosti kahdesta syystä:

1. Osa lapsista on sopeutunut siihen, että palvelu pelaa moitteettomasti; maitoa ja mahdollisesti ruokaa tuodaan vaikka keskellä yötä.

2. Osa yritetään laittaa nukkumaan liian aikaisin.

Toisilla perheillä tilanne on haastavampi kuin toisilla, joten unta opetellaan myös hakemaan eri tavoin. Perusasiat kuitenkin tulee olla kunnossa.

– Jokaisen perheen kanssa käymme läpi päiväohjelman. Lapsella tulee olla säännöllinen rytmi, ja esimerkiksi päiväunille ei mennä liian myöhään. On myös tärkeää, että lapsi syö päivän aikana hyvin, sillä yöaikaan ei nälän pitäisi yllättää.

Kotona lapselle saatetaan antaa maitopullo sänkyyn mukaan, mutta sairaalaunikoulussa näin ei tehdä.

Ikävä tilanne nopeasti pois alta

Kun nukkumaanmenosta tulee jokailtainen taistelu, alkaa se pitkän päälle ahdistamaan niin vanhempia kuin lastakin. Nilssonin mukaan moni tekee sen virheen, että unen kanssa kiirehditään. Lapsi ei mene helposti nukkumaan, jos ei ole tarpeeksi väsynyt.

– Ilta-aika ja nukkumaanmeno saattavat olla sen verran ahdistavia tilanteita, että se halutaan saada nopeasti pois alta. Vanhemmat kiiruhtavat iltatoimia, vaikka lasta ei vielä väsytä.

– Sängyn ei pitäisi olla rangaistus. Jos nukkumaanmenosta täytyy aina taistella, niin lapset oppivat sen, että sänky on hirveä paikka. Pitäisi opettaa mieluummin niin, että sänky on hyvä paikka, jonne pääsee rentoutumaan ja lepäämään.

Sairaalaunikoulussa yritetään, että vanhemmat eivät jäisi huoneeseen odottamaan, että lapsi nukahtaa.

– Jos vanhemmat jäävät huoneeseen, niin lapsi alkaa vahtia vanhempiaan. He oppivat sen, että kun silmänsä sulkevat, niin aikuinen katoaa paikalta.

Jos kerran antaa periksi, niin...

Nilssonin mukaan johdonmukaisuus on kaiken A ja O. Lapset ovat tarkkoja. Jos kerran antaa jotain periksi, on se seuraavallakin kerralla annettava. Ei voi kerran ottaa viereen ja seuraavalla kerralla kieltää asia.

– Esimerkiksi viikonloppuisin monet hieman vanhemmat lapset kömpivät vanhempien viereen nukkumaan, ja aikuiset ottavat siihen mielellään, koska haluavat nukkua hieman pidempään. Lapsi ei kuitenkaan osaa kelloa ja ymmärrä, että saa tulla siihen klo 6 aamulla, mutta ei kahdelta yöllä. Sama juttu ruoan ja maidon kanssa. Monet antavat maitopullon klo 6 aamulla, jotta lapsi jatkaa uniaan, mutta eivät halua antaa maitoa keskellä yötä.

– Jos aikuisilta kysytään, haluavatko he, että lapsi nukkuu heidän vieressään läpi yön, suurin osa vastaa, että ei! Nilsson huudahtaa.

Unikoulu sopii parhaiten yli puolivuotiaille ja reilu 1-vuotiaille lapsille. Tammisaaren sairaalaunikouluun pääsee lastenlääkärin lähetteellä.

Miten teillä nukutaan? Oletteko kokeilleet unikoulua? Voitte keskustella aiheesta alla olevassa kommenttikentässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt