Syöpälapset pääsivät tyhjään ruokakauppaan – kauppiaan lämmin ele mahdollisti pienen hetken normaalia arkea

Arkinen kauppareissu on mahdottomuus syöpää sairastaville lapsille. Porilainen kauppias avasi Citymarketin ovet syöpälasten perheille ennen normaalia avaamisaikaa.

Vilho pääsi kauppaan pitkästä aikaa. Erityisesti häntä ihastutti vesimeloni.

11.10.2016 14:03

Lasten kanssa ruokakaupassa käyminen on niitä arkisia asioita, joiden arvon tulee huomanneeksi vasta sitten, kun se ei ole mahdollista.

Porilaisen K-supermarket Cityn kauppias Joonas Huhtasalo avasi sunnuntaina kaupan ovet normaalia aiemmin pienelle, erityiselle porukalle. Kolme infektioherkkää syöpälasta perheineen sai tulla ostoksille ilman pelkoa tartuttavista ihmislaumoista.

Mukana oli nelivuotias Vilho, joka on sairastanut leukemiaa parisen vuotta.

– Vilho juoksi ensimmäiset viisi minuuttia ristiin rastiin ja hihkui että vau, tavaraa on näin paljon ja kato äiti, täällä on näin paljon juustoa! kertoo Vilhon äiti Minna Sookari nauraen.

Idea turvallisesta kaupparetkestä tuli kauppiaalta, jonka ystäväpiirin lasta syöpä koskettaa. Tempauksesta kertoi ensin Satakunnan Kansa.

– Kauppias sanoi, että ihan sama vaikka tulisi vain yksi lapsi, hän avaa ovet silti, kertoo Minna Sookari.

”Kurkun punnitseminen oli se juttu”

Sookari on hämmentynyt, millaisia reaktioita kaupparetki on herättänyt. Ihmiset ovat olleet otettuja ja liikuttuneita.

– Eihän sitä tajua, ennen kuin itse sen kokee. Itse muistan, kun Vilho oli terve, että kaupassa käynti oli niin kaoottista, että mieluummin jätti lapsen kotiin. Ehkä ensi kerralla joku, joka kaupassa huutaa lapselleen, voi miettiä, että tämä onkin aika luksusta, Sookari sanoo.

 Ehkä ensi kerralla joku, joka kaupassa huutaa lapselleen, voi miettiä, että tämä onkin aika luksusta.

Mitä kaupasta sitten tarttui mukaan? Ainakin vesimeloni, leluja, vesipulloja ja pähkinöitä.

– Vilho esitteli kotona kaikki tavarat kinkkupaketista lähtien, äiti kertoo.

– Kurkun punnitseminen oli se juttu. Karkkihyllyltäkin tavaraa löytyi ihan kivasti. Vaikka Vilho ei ihmeemmin syö juustoa, hän kysyi juustohyllyllä että voinko valita mitä vaan.

–Kurkun punnitseminen oli se juttu, kertoo Vilhon äiti.

Haaveissa matka ”pitkässä junassa”

Porin lasten syöpäyhdistys Syöpykät on järjestänyt syöpälapsille vuosien mittaan monenlaista tapahtumaa, johon myös tartuntaherkät lapset voivat osallistua. Syöpälasten perheet käyvät esimerkiksi paikallisessa Prismassa pari kertaa vuodessa.

– Ensimmäisellä kerralla sairauden alussa Vilho veteli pyörällä pitkin käytävää. Ajattelin, että opetellaan ne käyttäytymissäännöt sitten myöhemmin, Sookari kertoo.

Lapset perheineen ovat päässeet myös ravintolaan ennen avaamisaikaa, elokuviin ja lelukauppaan. Joskus reissut jäävät väliin vaikka nuhan vuoksi, sillä toisia ei saa tartuttaa.

Äiti kertoo muistavansa ensimmäisestä syöpävuodesta vain pätkiä sieltä täältä. Kaikki tapahtumat, joihin perhe on päässyt yhdessä, ovat kuitenkin jääneet mieleen.

Hoidot jatkuvat vielä ensi vuoden heinäkuun loppuun, jolloin tilannetta tarkastellaan uudelleen. Kaikki on mennyt tähän mennessä hoitosuunnitelman mukaan ilman takapakkeja. Vilho haaveilee jo päiväkodista, koulusta ja siitä, että pääsisi kauppaan, jossa on paljon väkeä.

– Haaveista välillä puhutaan, vaikka eihän Vilho ymmärrä olevansa jotenkin erilainen kuin muut. Hän sanoo, että kun lääkäri antaa luvan, hän menee pitkään junaan, vähän niin kuin Risto Räppääjässä.

Korjattu klo 14:50: Kauppa on K-supermarket City, ei Citymarket.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?