Lapsiasiavaltuutettu huolestui syntymäpäiväjuhliin liittyvästä ilmiöstä: Lapset saattavat käyttää kutsuja kiristyksen välineenä

Vanhempien olisi hyvä sopia syntymäpäiväkäytännöistä yhdessä.

9.10.2016 16:01

Syntymäpäiväkutsuille kaikki lapset mukaan ja kohtuullisen hintaisia lahjoja, esittää lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila. Kurttilan mukaan päiväkodeissa ja alakouluissa olevien lasten vanhemmat voisivat sopia yhdessä syntymäpäivien kutsukäytännöistä.

– Toivon, että koko ryhmä kutsutaan vielä päiväkodissa. Vaihtoehtoisesti voidaan kutsua joko tytöt tai pojat. Kilpavarustelu syntymäpäivien ympärillä pitäisi lopettaa. Kohtuullinen riittää niin lahjoissa kuin tarjoiluissakin, Kurttila sanoo esityksessään.

Kurttilan esityksestä uutisoi ensimmäisenä Satakunnan kansa.

Kurttila kertoo Ilta-Sanomille, että lapsiasiavaltuutetulle tulee ympäri vuoden yhteydenottoja koskien lasten syntymäpäiväjuhlia ja kaverisuhteita. Moni yhteydenotto liittyy siihen, että lapsi kokee jääneensä ulkopuoliseksi.

– Tai lapset saattavat käyttää syntymäpäiviä eräänlaisena kiristyksen välineenä. Lapset oppivat heiluttamaan syntymäpäiväkorttia puhuessaan siitä, kuka pääsee syntymäpäiville ja kuka ei. Tämä on vakava ilmiö, jota me aikuiset emme välttämättä edes tiedä, Kurttila kertoo.

Lapsiasiavaltuutettu kehuu päiväkoteja, joissa syntymäpäiväkutsuja saa jakaa vain, jos kaikki lapset saavat kutsun.

– Lapselle tulisi antaa ymmärrys siitä, miten hieno ja tärkeä kokemus on ollut päästä syntymäpäiville ja, että lapsikin haluaisi tätä samaa hyvää muille.

Kiusaamista voi myös olla se, ettei mennä kekkereille, vaikka kutsun saisikin. Kurttila perääkin vanhemmilta pelisilmää: kutsuille mennään tai kutsuun ainakin vastataan.

– Meillähän on ollut niitä tarinoita, että kukaan ei tullut paikalle. Tämä vaatii sitä, että aikuisina ja vanhempina ymmärrämme, mikä merkitys syntymäpäivillä on lapsille, Kurttila toteaa.

Kilpavarustelulle loppu – lahjojen oltava kohtuullisia

Lapsiasiavaltuutettu on saanut yhteydenottoja myös vanhemmilta, joilla ei ole ollut varaa järjestää syntymäpäiväjuhlia.

– Monen aikuisen ja tämän päivän vanhemman muistissa ovat syntymäpäiväkutsut, joissa oli se kermakakku ja popcorn-kulho pöydällä, mutta tämän päivän lasten maailmassa syntymäpäiväjuhlat ovat paljon elämyksellisempää, teemoitettua ja erilaisiin ympäristöihin vietyä, Kurttila kertoo.

Vanhempien kannatta pysähtyä miettimään, miksei ole varaa kutsua kaikkia. Tärkeintä on lasten yhdessäolo eikä se, että maksetaan maltaita tarjottavista ja vieraslahjoista.

Kurttila korostaa vanhempien harkintaa myös lahjoissa. Voidaan esimerkiksi päättää, etteivät lahjat saa olla viittä euroa kalliimpia. Näin pyritään siihen, että kaikilla olisi varaa osallistua riippumatta perheen taloudellisesta tilanteesta.

– Tämän päivän lapsilla on niin paljon materiaa ympärillä, että voisimme enemmän panostaa siihen, että lahjat ovat kohtuullisia ja, että lasten askartelemat ovat aivan yhtä hyviä tai jopa hienompia kuin se, että haetaan kaupasta uusinta uutta.

Radio Aallon iltapäivässä pohdittiin taannoin, miten noloa on unohtaa ystävän lasten syntymäpäivät. Kuuntele podcast alla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?