9 ihmistyyppiä, joita tapaa vain vanhempainillassa – oletko törmännyt ”lumiukkoon” tai ”vessapaperivastaavaan”? - Perhe - Ilta-Sanomat

9 ihmistyyppiä, joita tapaa vain vanhempainillassa – oletko törmännyt ”lumiukkoon” tai ”vessapaperivastaavaan”?

Vanhat roolit saattavat iskeä pintaan, kun vanhemmat ahtautuvat lastensa pulpetteihin.

Vanhat roolit saattavat iskeä pintaan, kun vanhemmat ahtautuvat lastensa pulpetteihin.

Julkaistu: 29.9.2016 19:38

Syksyn vanhempainillat pyörivät täyttä vauhtia kouluissa ja päiväkodeissa. Ehkä olet törmännyt näihin tyypillisiin vanhempiin?

1. Mielistelijä

Mielistelijä istuu lapsensa pulpetissa ja tuntee, kuinka vanha koulurooli iskee pintaan. Nyt ei ole antaa opettajalle pelkkää omenaa – täytyy keksiä jotain muuta, jotta voi tuoda itseään esille. Hän aloittaa puheenvuoronsa kehumalla, kuin upeaa työtä opettaja tekee. Erityisesti hän haluaa kertoa, kuinka hienoa on, että opettaja antoi hänen Jannicalleen tänään Wilmaan hyvä-merkinnän. Hän tuntee, että opettaja ymmärtää, kuinka erityinen lapsi Jannica on.

2. Erityisvanhempi

Opettaja haluaisi puhua uudesta opetussuunnitelmasta, mutta Erityisvanhempi homeesta ja melutasosta. Hän ehdottaa, että koska hänen lapsellaan ei ole puhelinta sähköyliherkkyyden vuoksi, myös muut vanhemmat ottaisivat lapsiltaan puhelimet pois. Mitä niillä tekee, kun voi samoilla raikkaassa luonnossa?

Lapsen vatsa menee sekaisin koulun puolivalmisteruoasta, sillä kotona syödään vain hapattamalla tehtyä luomukasvisruokaa. Voitaisiinko tälle asialle vihdoin tehdä jotain?

3. Lumiukko

Jaa mikä lukujärjestys? Ei meillä ole sellaista näkynyt. Wilma-tunnukset? Mitkä ne ovat? Millä luokalla meidän Simo on? En minä muista. Onko meillä lasta?

4. Hyvä vanhempi

Kun opettaja kertoo uuden opetussuunnitelman koukeroista, Hyvä vanhempi ei jaksa enää odottaa, vaan viittaa ja kertoo vuolassanaisesti, kuinka luova, herkkä ja älykäs lapsi heidän Marttansa on.

Hän kertoo myös, että Martta tekee joka päivä matematiikasta myös lisätehtävät. Iltaisin koko perhe lukee yhdessä kirjaa. Televisio avataan vain lauantai-iltaisin, kun tulee Avara luonto.

5. Natsi-isä

Jyrin isä ei ymmärrä ollenkaan, mitä peliä tämä tämmöinen on. Miksi puhutaan jostain naurettavasta ilmiöoppimisesta ja pelaamisesta, kun lapsi tarvitsee vain näitä kahta asiaa: kuria ja urheilua.

Natsi-isä vastustaa jyrkästi numeroarvostelusta luopumista. Jos todistuksesta ei saa numeroita, mistä hän nyt tietää, pitääkö lapselle antaa kevätjuhlan jälkeen seteli vai selkään?

6. Huumorimies

Hän kertoo esittelykierroksella olevansa Mikon isä, ”tai niin vaimo ainakin väittää”.

7. Vessapaperivastaava

Vessapaperivastaavalle vanhempainilta on tilaisuus puhua varainkeruusta. Rahankeruu ysiluokan luokkaretkeä varten olisi hyvä aloittaa mielellään viimeistään eskarissa. Jos vain jokainen vanhempi ottaisi vessapaperia tai sukkia myyntiin vaikkapa satasen edestä, millainen summa lasten hyväksi kertyisikään. Miksei kukaan muu innostu vessapaperin kauppaamisesta?

8. Työorientoitunut

Hän saapuu puoli tuntia myöhässä ja iskee läppärin pulpetille. Toisten lätistessä Työorientoitunut ehtii hoitaa päivän sähköpostit ja seikkailla vähän Facebookissakin. Jaa mitäkö vanhempainillassa puhuttiin? Ei mitään erityistä.

9. Vanhempainyhdistysaktiivi

Kun opettajat ovat kertoneet asiansa, Vanhempainyhdistysaktiivi nousee ylös ja pyytää puheenvuoron. Hänellä on lasittunut katse ja renkaat silmien alla, sillä edellisiltana on leivottu mokkapaloja neljään asti aamuyöllä koulun syystempaukseen. Vanhempainyhdistysaktiivi kertoo, että kaikki ovat tervetulleita toimintaan ja että uusia jäseniä kaivataan mukaan lasten yhteiseksi hyväksi.

Hän näkee toisten vanhempien katseista, ettei kukaan tule kuitenkaan. Yksin saa taas täyttää vappupallot ja haalia arpajaisvoitot.

Jäikö joku puuttumaan? Keskustele!

Tuoreimmat osastosta