Tiesitkö, että älykkyys periytyy äidiltä? - Perhe - Ilta-Sanomat

Tiesitkö, että älykkyys periytyy äidiltä?

Tutkimusten mukaan äidin geenit vaikuttavat siihen, kuinka älykäs lapsesta tulee.

Tutkimusten mukaan äidin geenit määräävät lapsen älykkyyden. Kuvituskuva.­

16.9.2016 20:03

Jos olet älykäs, saat kiittää äitiäsi tästä ominaisuudesta. Tutkimusten mukaan älykkyysgeenit siirtyvät lapseen ensisijaisesti äidiltä.

Asiasta kirjoittaa psykologi Jennifer Delgado Psychology Spot -sivustolla.

Delgadon mukaan vuosisatoja vallinnut stereotypia siitä, että isän älykkyys periytyy lapselle, on murenemassa. Entäpä, jos miehet alkavat etsiä mahdollisimman älykästä naista lastensa äidiksi?

Äidin geenit vaikuttavat aivokuoreen

Ajatuksen taustalla ovat geenit, jotka käyttäytyvät eri tavoin alkuperästään riippuen. Yksinkertaistaen: jotkut näistä geeneistä toimivat vain, jos ne tulevat äidin puolelta. Jos sama geeni tulee isän puolelta, se kytkeytyy pois päältä.

Äidin geenit vaikuttavat aivokuoreen, isän geenit taas aivojen limbiseen järjestelmään, joka osallistuu autonomisten toimintojen, motivaation ja tunteiden säätelyyn. Limbisessä järjestelmässä syntyvät ihmisen selviytymistoiminnot, jotka liittyvät esimerkiksi seksiin, ruokaan ja aggressioon.

Aivokuoressa taas syntyvät ihmisen kehittyneimmät toiminnot kuten älykkyys, ajatukset, kieli ja suunnittelukyky.

Aiemmin on uskottu, että älykkyyden periytymiseen vaikuttavat yhtä paljon äidin ja isän geenit.

Äitigeeneillä isopäisiä hiiriä

Äidin ja isän geenien vaikutusta on testattu hiirikokeilla. Toisille hiirille annettiin enemmän äitigeenejä ja toisille isägeenejä. Enemmän äitigeenejä saaneista hiiristä tuli isopäisiä ja -aivoisia mutta pienivartaloisia. Enemmän isägeenejä saaneista taas tuli pieniaivoisia mutta niillä oli isot vartalot.

Skotlantilaistutkimuksessa seurattiin yli 12 000 nuorta ikävuosien 14–22 aikana ja tutkittiin heidän älykkyysosamääräänsä. Tutkimuksessa otettiin huomioon nuorten ihonväri, sosiaalinen tausta ja koulutustaso. Tutkimuksessa selvisi, että paras keino ennustaa nuoren älykkyysosamäärä oli verrata sitä äidin älykkyysosamäärään. Äidin ja lapsen älykkyysosamäärissä oli keskimäärin vain 15 pisteen ero.

Älykkyyttä pitää vaalia

Älykkyys ei ole tietenkään pelkkää genetiikkaa, vaan siihen vaikuttaa moni muukin asia. On arvioitu, että 40–60 prosenttia älykkyydestä on perinnöllistä. Loput muodostuu ympäristön, virikkeiden ja luonteen vaikutuksesta.

On tutkittu, että älykkyyden kehittymiseen vaikuttaa myös vahva tunneside vanhempaan. Lapset, joilla oli vahva kiintymyssuhde äitiinsä, pärjäsivät tutkimuksissa paremmin pikkulasten älykkyyttä testaavissa kokeissa. He olivat kärsivällisempiä ja pitkäjänteisempiä kuin muut.

Eikä älykkäästä lapsesta välttämättä tule älykästä aikuista, ellei älykkyyttä vaalita läpi elämän sopivilla haasteilla.

Mitä isältä sitten periytyy? Paljonkin, sillä joidenkin tutkimusten mukaan isän geenit ovat dominoivampia kuin äidin. Vaikka perimme yhtä paljon dna:ta molemmilta vanhemmilta, isän geenit vaikuttavat enemmän siihen, millaisia meistä lopulta tulee aikuisina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?