Tutkimus: Suomalaiset riitelevät siivoamisesta, mutta pyykinpesun naiset haluavat hoitaa itse - Perhe - Ilta-Sanomat

Tutkimus: Suomalaiset riitelevät siivoamisesta, mutta pyykinpesun naiset haluavat hoitaa itse

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan suomalaisissa kodeissa siivotaan kerran viikossa, ja silloinkin töiden jakamisesta riidellään.

Lähes 80 prosenttia suomalaisnaisista kertoo hoitavansa yksin perheen pyykit.­

12.9.2016 15:34

Tuoreen tutkimuksen mukaan arkiset kotityöt jakavat mielipiteitä suomalaisissa kodeissa. Arkielämän rutiineja luotaavaan tutkimukseen vastasi yhteensä noin tuhat henkilöä Suomesta. Tutkimuksen teetti Henkel Norden, joka omistaa muun muassa tunnettuja siivoustuotemerkkejä.

Tutkimukseen osallistuneista naisista yli puolet kertoo huolehtivansa kodin siivoamisesta. Miehistä taas 42 prosenttia kokee kantavansa vastuun kodin siivoamisesta.

Siivoamisesta riitoja

Jopa 45 prosenttia naisista sanoo kaipaavansa siivouksessa enemmän puolisonsa apua. Apua tarvitsisivat eniten nuoremmat ikäluokat, ruuhkavuosiaan elävät 36–55- ja 23–36-vuotiaat naiset. 56–65-vuotiaiden keskuudessa puolison siivousapua kaipaa 26 prosenttia naisista.

Siivoaminen herättää perheissä eripuraa. Puolet naisista ja useampi kuin joka kolmas mies (38 %) myöntää riidelleensä siivoamisesta puolison kanssa.

– On kiinnostavaa huomata, miten arkiset rutiinit jakavat mielipiteitä. Tutkimuksesta voi päätellä, että siivoaminen lankeaa edelleen useammin naisten harteille ja tähän roolitukseen kaivataan myös muutosta, kommentoi Henkel Nordenin Brand Manager Tiina Nieminen tiedotteessa.

Valtaosassa (60 prosenttia) suomalaisista kodeista siivotaan kerran viikossa. Joka viides kertoo siivoavansa useammin kuin kerran viikossa ja lähes yhtä monta (17 prosenttia) vain kerran kuukaudessa.

Naiset pyykkäävät yksin

Suurin osa (79 prosenttia) naisvastaajista kertoo hoitavansa kotitalouden pyykinpesun itse. Tilanne ei aiheuta kummemmin riitoja: reilu kolmannes naisvastaajista (39 prosenttia) on myös tyytyväinen tilanteeseen, eikä kaipaa puolisonsa apua. Lähes kaksi kolmesta kertoo, että ei ole koskaan riidellyt kumppanin kanssa pyykinpesusta.

– Pyykinpesua ei selvästi koeta yhtä rasittavana tai sitten siinä ei luoteta puolison apuun yhtä paljon kuin siivoamisessa, koska puolet vähemmän naisista vastasivat kaipaavansa sen suhteen apua. Tässäkin on kuitenkin huomattavissa muutosta, kun verrataan nuorempaa ikäluokkaa vanhempaan, sanoo Tiina Nieminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?