Kymmenen taitoa, jotka lapsen pitäisi osata viimeistään 10-vuotiaana

Pitäisikö kouluikäisen lapsen osata pestä pyykkiä?

Pyykinpesun opettelun voi amerikkalaislehden mukaan aloittaa jo ennen kouluikää.

11.9.2016 6:28

Nykytenavat hakkaavat usein vanhempansa mennen tullen tietoteknisillä taidoillaan, mutta eivät osaa tehdä yksinkertaisimpiakaan kotitöitä. Amerikkalainen tietoturvayhtiö selvitti, että 58 prosenttia 3–5-vuotiaista yhdysvaltalaislapsista osasi navigoida älypuhelimella, mutta vain 15 prosenttia osasi tehdä itse aamupalansa.

Amerikkalainen Parenting-lehti selvitti, mitä käytännön taitoja lasten olisi hyvä osata ennen kymmentä ikävuotta:

1. Pestä pyykkiä

Usein pyykin pesu opetellaan siinä vaiheessa, kun muutetaan kotoa pois. Lehti ehdottaa, että jo kuusivuotiaalle voisi ruveta opettamaan pyykkäämistä.

2. Istuttaa kasveja

Jo päiväkodeissa kylvetään siemeniä äitienpäiväkukkaa varten, mutta moniko osaa siirtää taimen puutarhaan? Puutarhahommiin voisi ryhtyä 6–7-vuotiaana.

3. Paketoida

Koska lapset rakastavat lahjojen antamista, he voisivat opetella paketoimaan itse lahjansa. Päiväkoti-ikäiset saattavat tarvita vähän apua.

4. Vasaroida naulan

Timpurihommat kannattaa aloittaa nauloilla, joissa on leveä kanta. Naulan voi aluksi työntää pahvin läpi, jolloin lapsi pitää kiinni pahvista eikä naulasta. Kun homma alkaa sujua ilman sormien vasarointia, pahvin voi jättää pois.

5. Kirjoittaa kirjeen

Kun kaikki on sähköistä, moniko enää kirjoittaa tavallisia kirjeitä? Lapsen olisi kuitenkin hyvä osata kirje-etiketti ja peruspostitus.

6. Kokata yksinkertaisen aterian

Lehden asiantuntija ehdottaa, että jogurtti marjoilla tai hedelmillä voisi olla hyvä ensimmäinen itse tehty aamiainen. Taitojen karttuessa voi kokkailla esimerkiksi smoothieita, salaattia ja voileipiä.

7. Suunnistaa

Peruskartanlukutaidot on hyvä osata. Harjoittelun voi käynnistää vaikkapa vanhempien järjestämällä aarteenetsinnällä.

8. Hoitaa haavan

Lapsi pitää opettaa olemaan pelkäämättä verta. Pienen haavan puhdistus ja laastarointi on hyvä osata tehdä myös itse.

9. Pestä vessan

Aluksi voi opettaa lasta pesemään hammastahnaroiskeet lavuaarista. Vessan pesun pitäisi sujua jo kouluikäisiltä lapsilta.

10. Vertailla hintoja

Säästäväisyys kannattaa aloittaa jo varhain. Lapsia voi esimerkiksi kaupassa kehottaa etsimään halvinta ketsuppia tai vessapaperia.

Miltä kuulostaa? Mitä käytännön taitoja itse opettaisit lapsellesi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?