Pienet 3–6-vuotiaat lapsetkin kiusaavat – asiantuntija: Jäähypenkki ei auta

Julkaistu:

Perhe
Laadukas varhaiskasvatus ehkäisee koulukiusaamista, uskoo tutkija.
Jos et tee näin, en kutsu sua mun synttäreille. Pienet 3–6-vuotiaat lapset osaavat tutkimuksen mukaan kiusata siinä missä isommatkin: jättää leikistä, eristää, uhkailla, manipuloida, töniä ja haukkua.

Koululaisten kiusaamiseen on joskus aikuisten hankala päästä käsiksi, mutta pienempien kanssa tilanteeseen puuttuminen voi olla helpompaa.

– Pienille lapsille usein riittää, kun sanoo, ettei näin saa tehdä. Se voi olla niin yksinkertaista, sanoo kasvatustieteiden tohtori Laura Repo Helsingin yliopistosta.

Monissa päiväkodeissa kiusaajia rangaistaan edelleen istuttamalla jäähypenkillä tai kieltämällä pääsy esimerkiksi päiväkodin retkille. Revon mukaan silloin mennään metsään. Lapsi kaipaa aikuisilta ennen kaikkea opastusta ihmissuhdetaitoihin: miten leikkeihin liitytään, miten tehdään kompromisseja ja ilmaistaan oma mielipide.

– Aiemmin ajateltiin, ettei ihmissuhdetaitoja tarvitse harjoitella. On ollut myös uskomuksia, etteivät pienet lapset kiusaa tai että se vain kuuluu asiaan, Repo sanoo.

Kiusaaja saa roolinsa varhain

Revon mukaan asiassa on menty eteenpäin, mutta työtä on edelleen tehtävä. Hänen väitöskirjatutkimuksessaan selvisi, että päiväkodeissa, joissa varhaiskasvatus oli laadukasta, kiusaamista esiintyi vähemmän. Yhteistä näille päiväkodeille oli se, että varhaiskasvattajat yhdessä pohtivat erilaisia pedagogisia tapoja toimia – ei vain jäähypenkkiä.

Repo on optimistinen, että mitä pienempänä työ aloitetaan, sitä suurempi todennäköisyys on, ettei lapsi kiusaa kouluikäisenä. Päiväkodeissa on kuitenkin paljon laadullisia eroja. Koulukiusaaja on saanut mallinsa usein varhain.

– Mitä pidemmälle tilanteet pääsevät, sitä pysyvämmiksi roolit jäävät, Repo sanoo.

Laura Repo on ollut mukana pienten lasten kiusaamista ehkäisevässä hankkeessa, jossa on kehitetty toimintamalli päiväkodeille ja vanhemmille. Hankkeeseen liittyvät Lasten Keskuksen julkaisemat teokset Mun ja sun juttu! - Lasten sosiaalisten taitojen vahvistaminen kiusaamisen ehkäisyssä ja lapsille tarkoitettu kuvakirja Piki - Minäkin haluaisin mukaan, joka kertoo ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta, itsetunnon vahvistamisesta, tunteista ja ystävyydestä. Piki-malli on ollut kokeilussa jo muutamissa pilottipäiväkodeissa, ja tulokset ovat rohkaisevia.

Puhu kiusaamisesta päiväkodissa

Jos vanhempi epäilee, että omaa lasta kiusataan päiväkodissa, tai päiväkodista tulee viestiä, että lapsi on kiusannut, kannattaa asia ottaa vakavasti. Tärkeää on keskustella asiasta yhdessä päiväkodin henkilökunnan kanssa eikä lähteä ratkomaan kiistoja kotoa käsin.

Lapsen tarinoita pitää kuunnella. Kiusaajaksi leimattu lapsi saattaakin olla itse kiusattu. Häntä ei ole päästetty leikkiin, jolloin lapsi on hermostunut ja lyönyt toista.

– Kaikkien aikuisten tulisi viestittää asiasta lapselle samalla tavalla, ei rangaisten ja vihaisesti, vaan neuvoa antaen. Aikuisten on näytettävä, miten toisten kanssa ollaan.

Onko lastasi kiusattu päiväkodissa? Miten siihen on puututtu? Keskustele alla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt