Parishan (oik.) ei ole katkeroitunut, vaikka hän on joutunut luopumaan monista unelmistaan. –Siitä olen ylpeä, että olen omilla aivoillani ajatteleva musliminainen.

Poptähti Helly Luvin äidin rankka elämä: ”Olen saanut osani uhkauksista”

Maailmanmaineeseen nousseen Helly Luvin musiikkivideot ovat suututtaneet Isisin. Lahteen kotiutunut äiti Parishan Abdullakin on saanut tappouhkauksia.


13.8.2016 13:57

Eri teille joutunut aviomies, itkevä vauva – ja salakuljettaja, jonka kädet liikkuivat luvatta nuoren naisen iholla.

Parishan Abdulla ei unohda koskaan viimeistä vuorokauttaan Iranissa. Vielä Turkin puolellakin hänen oli teeskenneltävä iäkkään, etovan salakuljettajan vaimoa.

– Väärennetyn passini mukaan olin hänen kanssaan naimisissa. Siinäkin vaiheessa, kun pääsin samaan bussiin aviomieheni kanssa, minun oli istuttava salakuljettajan vieressä.

Vuoden 1989 alku oli Iranissa maanpaossa eläneelle kurdiperheelle raskas. Ennen Turkkiin lähtöä otetussa studiokuvassa Parishanin kasvoilla ei näy hymyn häivää. Hän, hänen kuvassa oleva siskonsa ja vauvansa olivat pidätettyinä juuri ennen kuvausta.

– Olimme näyttäneet liian huomiota herättäviltä basaarissa. Poliisien mukaan minun ryhtini oli liian suora ja etuhiukseni vilkkuivat hunnun alta.

Parishan ja tämän mies alkoivat suunnitella Iranista pakenemista sen jälkeen, kun Parishanin mies uhattiin palauttaa Irakiin.

– Hänelle paluu olisi tarkoittanut teloitusta.

Parishanista, tämän pikkusiskosta ja Helan-vauvasta otettiin yhteiskuva ennen kuin Parishan perheineen pakeni Iranista. – Jotkut traumat eivät unohdu ikinä. Esikoistyttäreni synnytin pommitusten takia sairaalan kellarissa, Abdulla kertoo.

PARISHAN uskoo, että kohtalo toi hänet ja hänen perheensä Lahteen. Esikoisvauvan itku auttoi nuorta perhettä pakolaisstatuksen saamisessa.

– Jonotimme joka päivä YK:n toimipisteen edessä Turkin Ankarassa. Kerran sairasta lasta tyynnytellessäni siirryin syrjemmälle, ja aidan toisella puolella ollut vartija huomasi hätämme. Lopulta vartija päästi meidät sivuovesta YK:n tiloihin.

Itkuisesta pakolaisvauvasta kasvoi globaali mielipidevaikuttaja. Tänä päivänä Parishanin 27-vuotiaalla tyttärellä on sosiaalisessa mediassa enemmän seuraajia kuin yhdelläkään suomalaisella.

Helly Luv -taiteilijanimellä esiintyvän Helanin musiikkivideot Risk It All ja Revolution ovat ravistaneet varsinkin islamistista maailmaa.

– Kukaan kurdinainen ei ole tehnyt yhtä voimakkaasti kurdinaisten ja Kurdistanin puolesta kantaaottavaa musiikkia. Olen ylpeä Helanin voimasta ja vahvuudesta.

Äidin lisäksi myös monet kurdit ovat hyvillään siitä, että heidän hätänsä saa huomiota musiikin avulla.

– Ääri-islamisteille Risk It All -kappaleen sanoma – ja tyttäreni minimekko – olivat liikaa, ja myös minä olen saanut osani uhkauksista, Parishan Abdulla kertoo.

Koska Parishan on itse joutunut jättämään taakseen paljon tärkeitä ihmisiä ja paikkoja, hän on halunnut antaa tyttärelleen vapauden valita.

Omasta synnyinmaastaan lähtönsä Abdulla muistaa vain äitinsä kertomana.

– Isäni oli peshmerga, kurditaistelija, ja hän jäi sotimaan Irakiin.

Sanalla peshmerga myös Helan on kuvannut äitiään haastatteluissa.

Tuolloinkin salakuljettajat auttoivat muun perheen pakoon. 3-vuotias Parishan jätettiin matkan varrelle.

– Meitä saattamassa olleet miehet pelkäsivät oman henkensä puolesta, ja yksi heistä tiputti minut pensaan juurelle vuoristoon.

Viimeisenä matkaa taittanut Parishanin äiti ei uskonut vakuutteluja, joiden mukaan kaikki hänen lapsensa ovat turvassa, vaan vaati omaa saattajaansa kulkemaan kohti lapsen itkua.

Katraan toiseksi nuorin löytyi hiuksistaan pensaaseen takertuneena.

Itkuisesta pakolaisvauvasta, Parishanin tyttärestä Helanista kasvoi maailmalla tunnettu pop-tähti ja näyttelijä. Taiteilijanimellä Helly Luv esiintyvän naisen videot ovat kuohuttaneet varsinkin islamistista maailmaa.

Iranissa kahdeksanlapsinen perhe tajusi olevansa pohjasakkaa.

– Leipäjonossa aikuiset miehet potkivat minua, mutta opin potkimaan takaisin. Oli pakko kasvaa vahvaksi.

Parishanin perhe asui milloin teltoissa, milloin hylätyissä taloissa. Koulunkäynnin sijaan tehtiin töitä.

– Olen tehnyt lukemattomia määriä näitä, Parishan sanoo ja sipaisee haastattelupaikan tiiliseinää.

Jälkeenpäin Parishan on ymmärtänyt, miksi hänen naitettiin alaikäisenä.

– Minulle haluttiin taata tulevaisuuden turva.

Hänen puolisonsa kohteli vaimoaan hyvin. Pari alkoi odottaa esikoistaan puoli vuotta häiden jälkeen.

Aluksi Parishan vastusteli Iranista lähtöä. Hän ei ollut koskaan aiemmin edes kuullut sanaa Eurooppa.

Turvapaikkahaastatteluun juuri täysi-ikäistynyttä naista valmisteltiin sanoen, että hänen kannattaa valehdella kaikki pahimmin päin. Kipeän vauvan ja oman uupuneen olemuksensa takia Parishanilta ei kysytty kuitenkaan muuta kuin, onko hän halukas siirtymään Suomeen.

– Mieheni oli nähnyt kuvia Suomesta ja kertoi, että Suomessa asuu eskimoita ja että Suomessa on paljon lunta.

Hauhon pakolaiskeskuksesta nuori perhe muutti Hollolaan.

– Olin ilosta sekaisin. Aikaisemmin meitä ei oltu pidetty edes ihmisinä, mutta Suomessa oltiin ystävällisiä ja meille annettiin mahdollisuus.

Parishan liikuttui vauvanvaatteista ja siitä, että perheen kotiin oli tuotu sohva ja sänky.

– Aiemmin meille ei ollut ikinä mitään omia tavaroita.

Risk It All oli Helly Luvin ensimmäinen single 2013. Sitä ennen hän oli ladannut videoita mm. Myspaceen ja YouTubeen.

Toisaalta – Hollolassa Parishan oli yksinäisempi kuin kertaakaan aikaisemmin. Kun hän näki, miten suomalaisnaiset käyttäytyivät, hän olisi halunnut olla yksi muista.

– Mutta en osannut edes numeroita! Minua inhotti, että piti olla aina mies tai joku muu mukana asioilla. Eikä minulla ollut oikein mitään tekemistä.

Luja tahto alkoi hapertua, ja Parishanille määrättiin masennuslääkkeet.

Nuori äiti katseli paljon lastenohjelmia tyttärensä kanssa.

– Muumitarinat olivat ihan parasta kielioppia.

Parishan olisi halunnut mennä töihin, mutta hän ilahtui myös pääsystä kansanopistoon. Kansanopistossa hän suoritti peruskoulun.

– Ajattelin jatkavani haaveammattiini sairaanhoitajaksi, mutta ammatinvalintapsykologi sanoi, että entä jos valitsisin jotain iloisempaa – kaiken kokemani jälkeen.

Seesteisten Suomen-vuosien aikana perheeseen syntyi toinen tytär ja Parishan kävi kampaajakoulun.

– Viimeiset 14 vuotta olen työskennellyt myyjänä.

Hän ja hänen miehensä erosivat, kun perheen tyttäret olivat teini-ikäisiä.

– Esikoistyttäremme tanssi, tanssi, ja tanssi, ja Helan alkoi puhua, että äiti mä meen Yhdysvaltoihin.

Lapsilleen siloteltua tietä toivonut Parishan oli kauhuissaan. Mutta Helan oli solminut jo paljon tuttavuus- ja ystävyyssuhteita internetissä.

Los Angelesiin Parishanin palavasilmäinen esikoinen lensi 18-vuotiaana.

– Minä sain kuulla kurdiyhteisöltä kovaa kritiikkiä siitä, että päästin Helanin matkustamaan yksin. Monien mielestä minun olisi pitänyt etsiä tytölle sulhanen ja estää lähtö.

Pop-tähti Helly Luvilla on sosiaalisessa mediassa enemmän seuraajia kuin kellään suomalaisella. Revolution-musiikkivideo kuvattiin autioituneessa kylässä lähellä Mosulia, muutaman kilometrin päässä etulinjasta. Kurdijoukot taistelivat kylässä ISIS:iä vastaan.

USA:SSA Helan sinnitteli lähes rahattomana, kuten äitinsä aikanaan.

– Minulle tyttö kertoi, että äiti, kaikki on hyvin, mutta tiedän, että hän piilotteli paljon ikäviä asioita. Välillä hän tuli takaisin kotiin, mutta lähti taas.

Tämän jutun julkaisun aikaan Parishan Abdulla on Kaliforniassa tytärtään tapaamassa.

– Olen läsnä, kun Helan palkitaan Revolution-videosta ja rohkeudesta.

Viime aikoina monet tahtonaisten arvostelijat ovat kääntäneet kelkkaansa, mutta väitteet, joiden mukaan Parishan huono äiti, eivät hevillä unohdu.

– Facebook-tililleni hakkeroiduttiin, kasvoni liitettiin alastonkuviin ja minua huoriteltiin. Jos olisimme olleet kotiseudullamme, minä tai Helan olisimme voineet kokea myös Pakistanissa juuri kunniamurhatun sometähden kohtalon.

Jo lapsena tiukkoihin paikkoihin tottunut Parishan on ylpeä siitä, että Helly Luv pyrkii auttamaan naisia, lapsia ja kaltoin kohdeltuja eläimiä myös paikan päällä Kurdistanissa.

Pelkoa Parishan tuntee aika ajoin – mutta enää vain tyttärensä puolesta.

– Silloin Helan sanoo minulle, että muista äiti ajatella aina myös kaikkea kaunista.

Helly Luvin kurditaistelijoiden parissa kuvattu Revolution-musiikkivideo palkittiin San Francisco World -filmifestivaalilla.Heinäkuun lopulla Helly Luv sai YK:n arvostetun Empowering Women -palkinnon.

Helly Luville arvostettu YK-palkinto

Helly Luv sai heinäkuun lopulla YK:n arvostetun Empowering Women -palkinnon. Se jaetaan vuosittain ansioista naisten ja tyttöjen voimaannuttamisessa.

Hänet palkittiin myös San Francisco World -filmifestivaalilla Revolution-musiikkivideosta. Video on kuvattu kurditaistelijoiden parissa, vain muutamien kilometrien päässä ISISin joukoista.

Helly Luv valittiin joulukuussa on Foreign Policy -lehden sadan kansainvälisen ajattelijan listalle. Kansainvälisen politiikan julkaisu on julkistanut listansa maailman sadasta merkittävimmästä ajattelijasta seitsemän kertaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?