Toni, Anton

Perhe

Veijo ja Kasimir Baltzar ovat vahvoja persoonia – Isän ja pojan suhde on silti ollut läheinen ja ongelmaton

Julkaistu:

Suhteet
Veijo Baltzar lähti kuukaudeksi pakoon, kun hänen esikoispoikansa Kasimir Baltzar syntyi. 12-vuotiaana Kasimir muutti asumaan isänsä kanssa. Symbioosi on ollut vahva. – Pikku hiljaa alan olla vapaa tekemään omia valintoja, Kasimir Baltzar sanoo.
Kun Kasimir Baltzar syntyi, hänen isänsä Veijo Baltzar pakeni kuukaudeksi korpeen. 40-vuotiasta kirjailijaa pelotti vastuun ottaminen. Tuore isä mietti, miten elämä muuttuu ja millainen tulevaisuus on.

– Lapsen äiti oli kauhuissaan, Veijo Baltzar muistelee.

– En varmaan olisi sieltä poiskaan tullut, mutta kartanonrouva, jonka mailla asuin, järjesti bileet ja kutsui Kasimirin äidin Kirsin sinne minusta tietämättä. Sillä sekunnilla, kun näin lapseni, tiesin, että pakoni on ohi.

Nyt on toinen ääni kellossa. ”Kulta”, Veijo Baltzar lepertelee Kasimirin kaksivuotiaalle tyttärelle Saharalle, joka on tullut äitinsä Manuela Boscon kanssa käymään vanhempiensa työhuoneella Helsingin Ullanlinnassa. Pikkuveli Otava nukkuu kantokopassaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tähän on tultu. Parikymppisenä Veijo Baltzar kuului siihen 60-luvun sukupolveen, joka oli sitä mieltä, että ei lapsia tähän maailmaan. Silloin ajateltiin, että maailma ylikansoittuu ja luonto tulee saastumaan.

– Maailmaa ei pidetty lapsiystävällisenä, niin kuin se ei olekaan. Tiesimme jo silloin, että maailma muuttuu monella tavalla. Naiset ovat tänä päivänä aika äksyjä. Miehillä ei ole enää valtaa. Naiset määräävät kaiken. Se on muuttunut nopeasti.


KYMMENVUOTIAAKSI asti Veijo Baltzar oli kulkijamustalainen. Savossa majaillut suurperhe kulki hevosella ja yöpyi saunoissa ja ladoissa.

– Veijon tarina on satutarina, Kasimir Baltzar, 33, sanoo.

– Veijo muutti Helsingin Kaisaniemen puistoon joskus 15-vuotiaana, ja muutaman vuoden kuluttua hän oli tunnettu kirjailija, ja Suomen rikkaimman miehen tytär oli hänen puolisonsa. Se, millaisen yhteiskunnallisen nousun hän on tehnyt, tekee hänen elämästään sadun.

 

Veijo on iso persoona. Jos ihmisellä on iso energia, on haastavaa olla siinä lähellä, vähän niin kuin auringon kanssa.

Ennen esikoispoikansa Kasimirin syntymää Veijo oli julkaissut jo neljä romaania sekä perustanut mustalaisteatteri Dromin. Sittemmin Veijo Baltzar on saanut kulttuurineuvoksen arvonimen presidentti Tarja Haloselta. 73-vuotias taiteilija on ohjannut monia käsikirjoittamiaan näytelmiä, jotka ovat ottaneet kantaa monikulttuurisuuteen.

– Totta kai elän satua, Veijo Baltzar sanoo.

– Olen säilyttänyt vaistoni ja lapsellisuuteni. En halua tulla aikuiseksi enkä halua lähteä kantamaan vanhojen ihmisten syntejä, katkeruutta ja vihaa. Pitää uskaltaa olla lapsellinen, mutta ei saa muuttua lapseksi.


VEIJON mielestä Kasimir oli jo kaksivuotiaasta henkisesti yhdenvertainen ja hyvin miellyttävä lapsi.

– Kun Kasimir oli viisivuotias, hän oli mukanani ostamassa autoa. Kysyin häneltä, mitä tehdään. Otin Kasimirin vakavasti kuin aikuisen ihmisen.

Nyt kun Kasimir katselee Veijon touhuavan lastenlastensa kanssa, hän muistaa, miten leikkisä Veijo oli isänä.

– Se oli sellaista fyysistä läheisyyttä ja heittäytyvää jakamista, jonka huomaan siirtyneen minullekin isänä. Tosi paljon lasten kanssa halataan ja pussaillaan. Veijo osasi leikkiä samalla tasolla. Ei niin, että nyt leikitään eläimiä vaan että ollaan eläimiä. Minullakin on tyttäreni kanssa murinaleikkejä.

Toisaalta Kasimir muistaa isänsä kovana kurinpitäjänä – ja ankarana ja määräilevänä.

– Veijo on iso persoona. Jos ihmisellä on iso energia, on haastavaa olla siinä lähellä, vähän niin kuin auringon kanssa. On ollut paljon asioita, joita olen toteuttanut, koska Veijo osaa niin vetoavasti esittää asian. On ollut helppo seurata.

– Veijolla on vahvoja mielipiteitä lähes kaikesta. Kun kasvaa niiden vahvojen mielipiteiden kanssa, kaikkea ei edes tajua kyseenalaistaa.

Veijo Baltzar istuu rennosti jakkaralla ja sanoo, että hänen persoonansa ristiriitaisuus on varmaan totta.


– Mustalaisväestö ja valtaväestö eroavat täysin toisistaan. Meillä annetaan lapsille henkinen vapaus, mutta fyysisesti ei anneta samaa vapautta. Valtaväestö antaa lasten olla ulkona yökaudet, mutta Kasimirin piti tulla 18-vuotiaaksi asti iltayhdeksältä kotiin.

– Toisaalta valtaväestössä ei kyetä puhumaan lapselle samalla tasolla vaan puhutaan kuin lapselle. Henkisesti ahdistetaan lapset tiettyyn formaattiin.

Mustalaiskulttuurissa kuri on Veijon mukaan myös moraalia ja sivistystä. Kurin merkitys on kasvattaa rajoja ja ymmärrystä siitä, millaisen maailman kohtaa.

– Suuntaa pitää näyttää moneen eikä vain yhteen suuntaan. Kasimirilla on ollut myös vapautta.


KASIMIRIN vanhemmat erosivat, kun hän oli 12-vuotias. Avioero oli perhekeskeisessä mustalaiskulttuurissa suuri asia. Aluksi Kasimir jäi asumaan psykiatriäitinsä ja kahden sisaruksensa kanssa.

– Muutin yksin Veijon luokse aika pian. Se oli vaikea päätös. Ehkä ajattelin, ettei Veijo olisi yksin.

– Se oli varmaan Kasimirin ajatus, etten jäisi yksin. Kasvatimme lapset Kirsin kanssa yhdessä. Tärkeintä oli, että lapsista ei tullut koskaan yksinäisiä. Molemmat vanhemmat olivat olemassa.

Veijo muistelee, että heillä ei varmaan kertaakaan ollut yhtä ainoaa ongelmaa. Veijo laittoi ruoat ja Kasmir tiskasi.

– Olemme kauneuden ihailijoita. Emme syö eineksiä, Veijo Baltzar linjaa.


ISÄ ja poika olivat parhaat ystävät. Veijo Baltzar ideoi teatteriprojekti Orlin, josta tuli lamasta toipuvassa maakunnassa eräänlainen kansannousu. Kasimir oli pääosassa. Kiertue huipentui Finlandia-talolle vuonna 1997. Tarja Halonen ja Paavo Lipponen olivat katsomossa.

– Tuntui aika hurjalta, että sain olla 13-vuotiaana keskiössä, Kasimir muistelee.

– Sain olla vähän kuin prinssi. Sain mahtavaa hyväksyntää. Perheen hajoaminen oli murskannut minut – ja sitten olin koulukiusattu. Meni vuosia ennen kuin selvisin siitä.

 

Olen säilyttänyt vaistoni ja lapsellisuuteni. En halua tulla aikuiseksi enkä halua lähteä kantamaan vanhojen ihmisten syntejä, katkeruutta ja vihaa. Pitää uskaltaa olla lapsellinen, mutta ei saa muuttua lapseksi.

Veijokin oli pikkupoikana koulukiusattu, mutta se oli hänen mielestään maailman hienoin juttu.

– Ilman sitä en olisi mitään. Koulukiusaaminen antoi minulle arvot, ja se antoi minulle näkemyksen. Todella sitä voisi nimittää elämäni korkeakouluksi.

Veijon mielestä Kasimir reagoi koulukiusaamiseen vahvasti, koska hän ei tuntenut savolaisen luonteen ydintä. Baltzarit asuivat tuolloin 700-neliöisessä talossa Rautalammilla. Kasimirin äiti oli kunnanlääkäri ja isä oli kirjailija.

– Savolainen konteksti on kahdensuuntainen. Mikä tuo luulee olevansa – tai sitten ne palvoo. Me oltiin yläluokkaa, jota karsastettiin, Veijo uskoo.

– Joka toinen päivä minua kiusattiin sen takia, että olen mustalainen eli kerjäläinen ja joka toinen sen takia, että olin kartanonpoika, Kasimir kertoo.

Molempia naurattaa.

– Erilaisuuden hyväksyminen on tärkeää, Veijo sanoo.


ISÄ toivoi, että Kasimirista olisi tullut juristi. Veijo oli nähnyt kantapään kautta taiteilijaelämän nurjan puolen.

Eräänä keväänä Veijo näki sattumalta pöydällä Kasimirin pääsykoepaperit Teatterikorkeakouluun. Kasimir oli pyrkimässä salaa isältään.

– Sanoin, että nyt ruvetaan harjoittelemaan, Veijo kertoo.

Kasimir pääsi Teatterikorkeakoulun näyttelijälinjalle kolmannella yrittämällä. Hän on näytellyt monissa suomalaisissa teattereissa kuten Kansallisteatterissa, Turun kaupunginteatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa.

– Minulla ei ole selkeää sanallista selitystä, miksi opiskelin näyttelijäksi. Se oli niin selvä asia kuin aurinko nousee ja se alkaa lämmittää sua. Kun tulee liian kuuma, sä menet pois auringosta. Sitä vain piti mennä.

Tällä hetkellä Kasimir Baltzar työskentelee kiinteistönvälittäjänä.KASIMIRIN mielestä Veijo on aurinkokuningas. Hänellä on aina hovi ympärillä.

– Kun seuraa, mitä Veijo tekee ja ajattelee, luulee, että se on ainoa maailmanjärjestys.

– Luulen, että pikku hiljaa alan olla vapaa tekemään omia valintoja. Jossain vaiheessa minun piti tehdä kaikissa asioissa Veijon mielipidettä vastaan. Nyt kaiken ei tarvitse olla suhteessa siihen, mitä isä ajattelee.

Veijon mielestä Kasimirilla on myös tosi vahva oma persoona.

– Kasimir on kova pala. Kasimiria ei ole missään vaiheessa murrettu tai taitettu. Emme ole toistemme vartijoita. Nyt kun Kasimir on kasvanut mieheksi, on helppoa.

Veijon mielestä on tärkeää muistaa, että mustalaiskulttuurissa eletään draamaa, ja asioita myös opetetaan draaman kautta.

– Me näyttelemme myös draamaa. Se on ikään kuin roolileikkiä. Tappelut ovat hyödyllisiä. Tappelu on luova elementti ja hieno asia.

Veijo Baltzar muistuttaa, että hänestä ei saa käyttää nimitystä romani. Hän on mustalainen niin kuin Kasimirkin. Mustalaiskulttuuri on yli 2 000 vuotta vanha yläluokkainen kulttuuri.

– Emme ole romaneita. Romanit syntyivät vasta 60-luvulla.

Veijo Baltzar sanoo, että yläluokka ei ole koskaan syrjinyt mustalaisia vaan tavallinen rahvas. Hän pelkää, että ensi vuonna Suomen satavuotisjuhlassa perinteiset vähemmistöt kuten mustalaiset, suomenruotsalaiset ja juutalaiset unohdetaan.

– Juhlassa nähdään, onko tämä myös meidän isänmaa vai meneekö se siihen, että Jethro ja huutokauppakeisari edustavat juhlassa Suomea. Vähän pelkään, että ohjelma on tämän tasoista.


KASIMIR sanoo, että on ollut aikamoinen rikkaus, että kotona on ollut sekä idän että lännen äärimmäiset kulttuurit.

– Lännessä ei ole yhteisöä, on vain yksilö. Idässä ei ole yksilöä, on vain yhteisö. Kumpikaan ei ole hyvä.

– Miesten ja naisten roolit ovat länsimaissa vähän hukassa. Tämän päivän vaatimus on, että olemme itsenäisiä ja pärjäämme. Se on kammottava ajatus. Tarvitsemme toisiamme ja vuorovaikutusta.

Veijo nyökkää.

– Tarkoitan juuri yhteenkuuluvaisuutta, kun sanon, että perhe on tärkein.

Veijon ja Kasimirin suhde on muuttunut sen jälkeen, kun Kasimirista tuli kaksi vuotta sitten isä. Nyt he huolehtivat yhdessä seuraavasta sukupolvesta.

–  Tässä kohtaa elämää tarvitsee apua. Minulle on ollut tärkeää olla itsenäinen, mutta kun on omat lapset, vapauden ajatus katoaa. Haluaa jakaa vanhemmuutta. Veijolta saa perspektiiviä, jota ei ihan helposti muualta löydä.

Kasimir Baltzar & Veijo Baltzar

Kasimir:

Ikä: 33

Ammatti: Näyttelijä ja kiinteistönvälittäjä.

Perhe: Avoliitossa taiteilija-näyttelijä Manuela Boscon kanssa, kaksi lasta.

Plus: Kolmas Suomessa, joka on päässyt sekä näyttelijälinjalle teatterikorkeassa että Tampereen yliopiston näyttelijän ammattiin valmistavaan koulutukseen.

Veijo:

Ikä: 73

Ammatti: Kirjailija. On kirjoittanut näytelmiä, runoja, romaaneita, librettoja.

Perhe: Kolme lasta.

Plus: Presidentti myönsi hänelle kulttuurineuvoksen arvonimen 2011.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  2. 2

   Rovaniemellä kadonnut Markku, 53 löytyi kuolleena – poliisi tutkii murhana

  3. 3

   Törkeän rikoksen valmistelusta syytetty poika vältti katsomasta äitiään

  4. 4

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  5. 5

   Vakava puukotustilanne koulussa Vaasassa – oppilasta lyötiin puukolla olkapäähän

  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, miten kaukana todellisuudesta Instagram-povipommit elävät – Irc-gallerian vanhat otokset naurattavat

  7. 7

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  8. 8

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  9. 9

   Nuoriso nilkat paljaana, revityissä farkuissa hyytävässä talvisäässä – ”Olen tottunut kulkemaan takki auki. Kylmyys on asenne”

  10. 10

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  4. 4

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  5. 5

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  6. 6

   Aamu-tv:n katsojat järkyttyivät hemmotellun teinin käytöksestä – 18-vuotias höylää surutta isiensä luottokorttia kymmenien tuhansien edestä

  7. 7

   Raivomyräkkä riehuu Ruotsissa – näin myrsky etenee kohti Suomea

  8. 8

   Kalifornian kauhujen talon kaksoiselämä: Facebook-kuvia Disneylandista ja Vegasista, kotona lapset kahlittiin kammottaviin oloihin

  9. 9

   Petri, 30, painoi yli 130 kiloa – teki uudenvuodenkrapulassa päätöksen muutoksesta ja on nyt SM-tason juoksija

  10. 10

   Dramaattinen muutos säässä Etelä-Suomessa: lunta voi tulla kohta jopa 30 senttiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. 6

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  7. 7

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  8. 8

   Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   37-vuotiaan laulajan vartalo muuttui kuin yhdessä yössä – otti vatsaansa proteiinipistoksia: Laihtui 12 kiloa saman tien

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  2. 2

   Rovaniemellä kadonnut Markku, 53 löytyi kuolleena – poliisi tutkii murhana

  3. 3

   Törkeän rikoksen valmistelusta syytetty poika vältti katsomasta äitiään

  4. 4

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  5. 5

   Vakava puukotustilanne koulussa Vaasassa – oppilasta lyötiin puukolla olkapäähän

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  2. 2

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  3. 3

   Ruotsista vyöryvä myräkkä iskee kohta Suomeen – katso kartalta minne lunta luvataan eniten

  4. 4

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  5. 5

   Kotiinsa kahlittujen 13 sisaruksen naapuri kertoo oudosta joulukoriste-episodista: ”Heistä näki että he olivat kauhuissaan”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  3. 3

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  4. 4

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  5. 5

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  6. Näytä lisää