Isät elävät yhä murrosaikaa työn ja perheen yhteensovittamisessa – Professori: ”Paavo Lipponen oli uranuurtaja” - Perhe - Ilta-Sanomat

Isät elävät yhä murrosaikaa työn ja perheen yhteensovittamisessa – Professori: ”Paavo Lipponen oli uranuurtaja”

Roolimalleilla on merkitystä perheen ja uran yhteensovittamisessa.

Muutos perhemyönteisempään kulttuuriin on alkanut näkyä 2000-luvulla. Kuvituskuva.­

13.7.2016 6:17

Suomessa eletään vielä murrosaikaa siinä, miten johtajaisät onnistuvat sovittamaan yhteen työn ja perheen. Muutos perhemyönteisempään kulttuuriin on alkanut näkyä 2000-luvulla.

– Toki meillä on yksittäisiä tapauksia 1990-luvulla. Esimerkiksi Paavo Lipponen oli tällainen uranuurtaja, kertoo Jyväskylän yliopiston henkilöstöjohtamisen professori Anna-Maija Lämsä.

Julkisuuden henkilöiden malli vaikuttaa

Lämsä on yhdessä tohtorikoulutettava Emilia Kankaan kanssa tutkinut johtajaisien työn ja perheen suhdetta.

Yhtenä tutkimuskohteena on ollut 1990–2015 kirjoitettu suomalainen media-aineisto, joka sisältää tekstejä johtajaisistä ja siitä, mitä heidän isyydestään on kirjoitettu. Aineisto syventää aiheen historiallista yhteiskunnallista näkemystä.

Lämsän mukaan Paavo Lipponen näkyy tutkimusaineistoissa varhaisena roolimallina, joka piti vanhempainlomia ja isyysvapaita.

– Tässä näkyy se, että julkisuuden henkilöillä ja sillä, mitä media kirjoittaa, on oikeasti merkitystä, Lämsä näkee.

”Toisessa avioliitossa tärkeysjärjestys muuttunut”

Usein johtajaisät katuvat vanhemmiten sitä, että perhe-elämä pääsi uran vuoksi hurahtamaan ohi suun siinä vaiheessa, kun lapset olivat pieniä.

– Saattaa olla, että Lipponen on siinä mielessä klassinen tapaus, että toisessa avioliitossa tärkeysjärjestys on muuttunut.

Yhteiskunnallisesti asiat eivät Lämsän mukaan näytä muuttuvan yhtä nopeasti.

– Nyt eletään murrosaikaa. Esimerkiksi sellaista tutkimusta ei ole vielä tehty, jossa voitaisiin vertailla eri sukupolvien eroja.

Lämsä ja Kangas haastattelivat laadullisessa tutkimuksessaan 29 johtajaisää. Aineistosta paljastui, että monen johtajan perhearvot ovat sieltä perinteisemmästä päästä: mies hoitaa työn ja vaimo kodin. Osa johtajaisistä kuitenkin kyseenalaistaa perinteisen näkemyksen ja haluaa osallistua perhe-elämään.

Lue myös:

Uraisä, teetkö tämän virheen? ”Asenteet pehmenevät, kun lapset ovat muuttaneet pois kotoa”

Tutkijat havaitsivat 4 erilaista perhetyyppiä – nainen kantaa kaksoistaakan

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?