Maailmalla tehdään rahaa äitiyspakkauksella – miksi Suomi ei tehnyt samaa? - Perhe - Ilta-Sanomat

Maailmalla tehdään rahaa äitiyspakkauksella – miksi Suomi ei tehnyt samaa?

Suomessa äitiyspakkaus on ilmaiseksi jaettava sosiaalietuus. Muualla maailmassa ihmiset ovat valmiita maksamaan laatikosta satoja euroja.

6.7.2016 19:15

KAKSI Lontoossa toimivaa sairaalaa aikoo tarjota äitiyspakkauksia tuoreille äideille, kirjoittaa Daily Mail. Sairaaloiden esikuvana toimii Suomi, jossa äitiyspakkauksia on jaettu lapsiperheille 1930-luvulta lähtien.

Lehti muistuttaa, miten äitiyspakkaukset ovat vaikuttaneet lasten kuolleisuuteen. Suomessa lasten kuolleisuus on nykyisin maailman alhaisinta.

  • Yllä olevalla videolla esitellään suomalaista äitiyspakkausta.

Lontoon esimerkin innoittamana Australiassa toimiva yrittäjä aikoo tuoda maansa markkinoille äitiyspakkauksia. Äitiyspakkausta yrittäjä ryhtyy myymään verkkokaupassa reilulla sadalla eurolla.

Pakkauksessa on sama ajatus kuin Suomessa. On pahvilaatikko, jonka sisällä on erilaisia tarvikkeita vauvan hoitoon. Markkinatutkimuksissa vanhemmat ovat olleet innostuneita pahvilaatikosta, jota voidaan tarvittaessa käyttää vauvan sänkynä.

– Jotkut vanhemmat ovat käyttäneet pakkausta leikkikehänä, muistolahjana tai lelulaatikkona, Australian äitiyspakkausten kehittäjä Edwina Lucas luettelee Daily Mailissa.

SUOMESSA äidit ovat saaneet äitiyspakkauksensa ilmaiseksi. Äitiyspakkausten sisällöstä ja jakelusta vastaa Kela.

Äitiyspakkaus on herättänyt paljon kiinnostusta maailmalla.

Äitiyspakkauksessa painoivat alkujaan terveydelliset syyt. Alun perin ajatuksena oli, että pakkaus toimii porkkanana, jolla neuvolat houkuttelivat nuoria äitejä vastaanotolle. Äitiyspakkaus oli yksi sosiaaliavun muoto, jolla valtio tuki nuoria perheitä.

Äitien houkutteleminen neuvoloihin tuottikin tulosta. Lapsikuolleisuus kääntyi laskuun äitiyspakkausten tultua markkinoille.

Pakkaukset ovat olleet valikoimissa pian 80 vuotta. Alkuperäinen tarkoitus on menettänyt merkityksensä. Suomalaiset äidit käyvät ahkerasti neuvoloissa, vaikka he eivät saisi äitiyspakkausta.

PAKKAUKSESTA on kuitenkin tullut niin tärkeä ja pyhä asia, ettei Kela ole edes harkinnut siitä luopumista.

– Ei ole ollut koskaan puhetta, että luovuttaisiin, Kelan lakimies Eeva Ojala sanoo.

Poissa laskuista on ajatus ryhtyä tekemään kotimaassa rahaa loistokeksinnöllään.

– Äitiyspakkaus on sosiaalietuus, joka annetaan veloituksetta. Ei sitä voi myydä. Asiakas voi ottaa sen vastaan joko rahana tai pakkauksena.

OJALA lisää, että Kelan pakkaus on yhteiskunnan tukimuoto lapsiperheille. Äitiyspakkaus on kuin lapsilisä.

Vieraalta tuntuu ajatus siitä, että Kela ryhtyisi myymään pakkauksia ulkomaille. Ojala sanoo, ettei kaupallistaminen istu Kelan rooliin sosiaaliturvalaitoksena.

– Toki jos joku yksityinen firma haluaisi ryhtyä myymään tällaista, eihän sitä mikään estä. Eihän firma tietysti voi myydä Kelan pakkausta. Jos se kehittäisi oman liikeidean, sille ei ole estettä.

PUOLITOISTA vuotta sitten verkkokauppa avasi suomalaisten isien perustama Finnish Baby Box Oy avasi verkkokaupan, jossa myydään äitiyspakkauksia noin 400 euron hintaan. Vajaan kymmenen hengen yritys on löytänyt asiakkaita ympäri maailmaa.

– Olemme lähettäneet 68 maahan pakkauksia, toimitusjohtaja Heikki Tiittanen paljastaa.

Tältä näyttää suomalainen äitiyspakkaus.

Tiittanen sanoo, että paikallisia kilpailijoita alkaa olla joka maassa. Ne ratsastavat suomalaisen äitiyspakkauksen maineella.

– Me koetetaan olla aidonoloinen. Äitiyspakkaus tunnetaan pahvilaatikosta, ei niinkään sisällöstä. Me yritämme saada oikeaa perusajatusta vietyä läpi.

SUOMALAISYRITYS on lähtenyt kehittämään asiakaspalautteen pohjalta äitiyspakkauksen sisältöä. Yritys räätälöi jokaisen laatikon syntyvän vauvan mukaan.

Tiittanen sanoo esimerkkinä, että Japanissa lapsiperheillä on erilaisia tarpeita kuin Suomessa. Ulkoiluvaatteissa on vaihtelua.

– Ulkoiluvaatteiden eristystasot valitsemme sen mukaan, minkälaiseen ilmaston alaan laatikko on menossa.

Kansainvälisten tullisäännösten takia kaikkia alkuperäisen pakkauksen tuotteita ei voi olla mukana lähetyksessä. Tullin takia suomalaisyritys ei lähetä Yhdysvaltoihin kondomeita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?