Uljas

Perhe

Rakkaus syttyi juhannuksena 70 vuotta sitten – pikisilmä sai tanssijapoikansa

Julkaistu:

Juhannusrakkaus
Doris ja Tauno tapasivat juhannuksena 1946. Kesäiset tuoksut ja suuret tunteet syöpyivät heidän mieliinsä ikuisesti.

YSTÄVÄTTÄREN rikkoutunut pyöränrengas ja ihmeelliset sattumat Pietarsaaressa johdattivat yhteen nuoret rakastavaiset juhannuksena 1946. Vaikka Doris ja Tauno Rantamäen ensikohtaamisesta on jo 70 vuotta, keskikesän juhlassa syttyneen rakkauden taika on säilynyt.

Se hetki, tapahtumat, ne kesäiset tuoksut ja suuret tunteet syöpyivät heidän mieliinsä ikuisesti.

– Se on kuule melkoinen stoori, aloittaa 86-vuotias Doris.

Taunoa, 91, hymyilyttää. Hän istuu vaimoaan vastapäätä kahvipöydässä, oman kodin olohuoneessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Doris oli ihaillut salaa hauskannäköistä tanssijapoikaa jo aiemmin talvella.

– Hän oli niin mahtava tanssija. Tauno tanssitti tyttöjä, mutta minua hän ei hakenut, vaikka mielestäni minäkin olin hyvä tanssimaan. Muistan kun Tauno osallistui yhden Eevin kanssa boogie-woogie-kilpailuun. Katselin kilpailua urheilutalon parvelta ja olin aivan kauhuissani, kun Tauno heitti takin pois kesken tanssin ja hänellä oli takin alla henkselit, rouva Rantamäki, silloinen neiti Bast nauraa.

Doris oli siihen aikaan kaupassa töissä. Juhannusaattona hän sai kauppiaalta rahat ravintolalounaaseen, sillä kauppiasperhe oli lähdössä huvilalle eikä ruokaa ehditty laittaa. Pyöränkin tyttö sai lainaksi, jotta pääsisi illalla tansseihin.

Ravintolassa oli kaksi poikaa, joista toisen Doris tunsi entuudestaan. Toinen oli komea tanssijapoika Tauno. Doris kuuli Taunon kysyvän, kuka oikein on tuo tyttö.SE OLI ensimmäinen kerta, kun Tauno näki Doriksen. Seuraava kohtaaminen sattuikin jo samana iltana jäätelöbaarissa.

– Odottelin ystävääni Raunia jäätelöbaarissa, sillä meidän oli tarkoitus lähteä siitä kohti Fäbodaa, tanssipaikkaa, jonne oli matkaa 15 kilometriä. Rauni tuli, mutta kertoi, että hänen pyörästään on rengas rikki eikä kukaan sitä korjaa. Sanoin, että voi hyvänen aika, en minä jaksa sinua polkea Fäbodaan asti. Sitten yllättäen Tauno tuli ovesta sisään. En ollut koskaan ennen nähnyt häntä jäätelöbaarissa ja ihmettelin, miksi hän sinne tuli. Rauni tunsi Taunon ja esitteli meidät toisillemme.

– Tauno kysyi, miksi näytämme niin surullisilta. Kerroin tilanteen, ja Tauno ehdotti, että ”neiti Bast” voisi istua hänen pyöränsä rungolle ja Rauni tulisi minun pyörälläni.

 

Olen minä ollut hurja vaimo, mutta Taunolla on ollut helppoa, kun ei ole tarvinnut tehdä isoja päätöksiä.

Matkalla Dorista alkoi epäilyttää, sillä Taunolla oli taskussaan viinapullo.

– Se oli kuperkeikkaöljyä, lasikaupasta sitä ostettiin, Tauno muistaa.

Ilta oli ihana, ja nuoret tanssivat yöhön asti. Pullonsa Tauno lahjoitti orkesterin rumpalille ja sanoi, ettei tarvitse kuperkeikkaöljyä, jos saa tämän tytön. Doris arvosti elettä.

Nuoret jäivät yöksi urheiluseuran isoon telttaan. Seuraavana aamuna Doris kiirehti kotiin, sillä hänen oli matkustettava viikoksi Helsingissä järjestettyyn suureen voimistelutapahtuman.

Sillä välin Tauno katosi, eikä Doris nähnyt häntä koko kesänä.SINÄ VUONNA Tauno täytti 22 vuotta. Hän oli kokenut Rukajärven taistelut ja ankarat olosuhteet. Paras aika nuoruudesta oli kulunut sodassa, jonne Tauno oli joutunut lähtemään 17-vuotiaana, kohta rippikoulun jälkeen. Doris taas oli 16-vuotias kaupanmyyjä, joka oli jäänyt orvoksi 12-vuotiaana.

– Jos olisin tiennyt, että Tauno on niin paljon minua vanhempi ja sodankin kokenut, olisin pysynyt hänestä kaukana. Onneksi en tiennyt, sillä hän on ollut hyvä mies.

Taunokaan ei silloin vielä tiennyt pikisilmäisen, tummahiuksisen tytön ikää. Eikä Doris tullut kysyneeksi, mitä Tauno tekee työkseen. Tanssijapojan katoaminen kaupungista saikin selityksen, kun Doris kuuli tämän työskentelevän hinaajalla lämmittäjänä. Nuoret tapasivat seuraavan kerran elokuussa, sataman tansseissa sattumalta.

– Tauno haki minua heti tanssiin. Hän oli kuullut pojilta, ettei kukaan ole päässyt kanssani saatolle koko kesänä. En huolinut ketään, sillä sen juhannuksen jälkeen ajattelin, että meistä tulisi pari.

 

Minä tykkäsin matkustella, ja siitä sitten tuli riitaa, kun Tauno ei olisi halunnut ja minä pakotin.

Myös Tauno oli ajatellut ihanaa pikisilmätyttöä.

– Tanssien jälkeen Tauno juoksi perääni. Jäimme istumaan Aleksanterintorille. Siinä penkillä suukottelimme ja ihailimme valtavaa elokuun kuutamoa. Olin aivan ylionnellinen. Toivoin ääneen, että tämä hetki kestäisi iäisyyden.

Tauno lähti merille. Doris alkoi saada rakkauskirjeitä.

– Sukunimeäni hän ei oikein muistanut, se oli kirjoitettu kuoreen aina eri tavalla, pirteä rouva Rantamäki muistelee huvittuneena.

1948 juhannusaattona he kihlautuivat, ja seuraavan vuoden keväällä tanssittiin häitä.

– Tauno sanoi, että voisimme saada Schaumanilta vuokrahuoneen, jos menisimme naimisiin. Emme sitten saaneetkaan huonetta, mutta meillä oli mahtavat häät ja 350 vierasta. Viiteen asti aamulla tanssittiin.SEN JÄLKEEN elämä on muuttunut kymmenen vuoden sykleissä. Kun Doris täytti 20, he muuttivat ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa, Lontoo-nimiseen kaupunginosaan. Pojat Reijo ja Jari syntyivät Lontoossa: Reijo 1952 ja Jari 1958. Seuraava muutto tapahtui Doriksen 30-vuotissyntymäpäivänä. Silloin Rantamäet vihdoin saivat vuokra-asunnon Schaumanilta.

Kolmansia tupaantuliaisia sekä emännän 40-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin omassa kodissa, kerrostalohuoneistossa, josta Doris oli tehnyt kaupat salaa miehensä selän takana. Koska Tauno vastusti velan ottamista, Doris päätti toimia.

– Olen minä ollut hurja vaimo, mutta Taunolla on ollut helppoa, kun ei ole tarvinnut tehdä isoja päätöksiä, Doris nauraa.

Moskvitsh ja Angliakin perheeseen hankittiin niin, että Doris hoiti tinkimisen.

He asuvat edelleen samassa huoneistossa. Tauno jäi eläkkeelle Schaumanilta varastotöistä 1980-luvun alussa. Doris teki pitkän uran kaupan alalla ja jäi eläkkeelle esimiestehtävistä 60-vuotiaana.KESÄT Doris ja Tauno viettävät aina huvilallaan, ovat viettäneet jo 50-luvun alusta lähtien. Pienistä palkoistaan he säästivät kaikki mahdolliset pennit ja markat voidakseen ostaa tontin Sandön saaresta. Aluksi he asuivat saaressa häälahjaksi saamassaan teltassa ja rakensivat paikan pikku hiljaa merestä keräämistään, lautoilta pudonneista puista sekä kirjalaatikoista, jotka Doris laittoi säilöön ollessaan kirjakaupassa töissä.

Oma huvila oli heidän yhteinen suuri haaveensa. Tämänkin kesän he viettävät saaressa, vaikka monet iän tuomat vaivat ja sairaudet hankaloittavat elämää. Doris on ollut miehensä omaishoitajana kahdeksan vuotta. Matkat saaresta kaupunkiin hän taittaa pikkuisella jollalla sekä polkupyörällä: edestakainen pyörämatka rannasta kaupunkiin ja takaisin on 12 kilometriä.

– Kysyin kerran pojiltamme, millainen elämä teillä on ollut. He vastasivat: ”Voi mamma, meillä olisi ollut niin hyvä elämä, jos et sinä olisi halunnut lähteä mihinkään”. Minä tykkäsin matkustella, ja siitä sitten tuli riitaa, kun Tauno ei olisi halunnut ja minä pakotin.

– Käytiin me Floridassakin, Tauno innostuu muistelemaan.

– Onhan meillä ollut ala- ja ylämäkeä, enemmän kuitenkin ylämäkeä. Olemme aika erilaisia – Tauno on tuommoinen hiljainen ja minä halusin aina kulkea. Alkoholin hän jätti kokonaan jo seurusteluaikana, eivätkä lapset ole koskaan nähneet isäänsä humalassa. Taunon ainoa pahe olivat lännenfilmit: hän kävi ne kaikki katsomassa. Siitä minä en tykännyt.

Taunon mielestä Doris on aina ollut topakka.

– Mutta ei minulla ole mitään moittimista, Tauno tunnustaa.

Kesä on kukkeimmillaan. Kerrostalon lasiparvekkeelta avautuu kaunis, sateen kastelema puutalomaisema. Tänä vuonna Doris ja Tauno ovat saaressa viettämässä 70. yhteistä juhannustaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  2. 2

   Me Naiset: Rosa Meriläinen treenaa vaginaansa – ”Nostan esimerkiksi ketsuppipulloa”

  3. 3

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  4. 4

   Kommentti: Sote repii hallitusta – Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla

  5. 5

   Uutuuskirja: Ex-liigakiekkoilija voitti jättisumman pesäpallon sopupeliskandaalissa – ja enemmänkin olisi voinut tulla

  6. 6

   Sairauslomalisä, tunturityölisä, tunnelilisä – saatko sinäkin erikoisia palkanlisiä?

  7. 7

   Ilpo Kokkila: Hyvän johtajan iso palkka on kaikkien etu

  8. 8

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  9. 9

   Oletko jo nähnyt Patrik Laineen ja tutkaparin erikoisen rituaalin? ”Siitä on tullut nyt perinne”

  10. 10

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  2. 2

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  3. 3

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  4. 4

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  5. 5

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  6. 6

   Jätkäsaaren tornihotellin asiakas katsoi ikkunasta ja soitti hätäkeskukseen – poliisi löysi paikalta vain tyhjät saunatilat

  7. 7

   Seksiskandaali sakenee: Game of Thrones -kaunotar paljasti, mitä Harvey Weinstein teki hississä – matka hotellihuoneeseen katkesi

  8. 8

   Olympiavoittaja rikkoi hiljaisuuden 27 vuoden jälkeen – kertoi joutuneensa 15-vuotiaana lajilegendan raiskaamaksi

  9. 9

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  10. 10

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  7. 7

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  8. 8

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  9. 9

   Jymy-yllätys: Maajussi-Heikin morsianehdokas jättää sarjan – paljastaa painavan salaisuutensa

  10. 10

   Jyväskyläläinen Toni, 39, osui kultasuoneen – kotivarastossa kehitetty ”seos” saavutti ilmiömäisen suosion vain 3 viikossa

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Aku Hirviniemi puhuu hänen ja Niina Lahtisen erosta – tyttären sanat merkitsivät paljon

  2. 2

   Me Naiset: Rosa Meriläinen treenaa vaginaansa – ”Nostan esimerkiksi ketsuppipulloa”

  3. 3

   Presidentti Niinistö ärähti ideologisesti työttömille: ”Se, että asiaa mainostetaan...”

  4. 4

   Kommentti: Sote repii hallitusta – Risikon toiminta ihmetyttää, virkamiehet ovat hermoromahduksen partaalla

  5. 5

   Uutuuskirja: Ex-liigakiekkoilija voitti jättisumman pesäpallon sopupeliskandaalissa – ja enemmänkin olisi voinut tulla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  2. 2

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  3. 3

   Karmiva kuva: Näin tosi-tv:n lihaskimput muokkaavat ulkonäköään – miesten suosima ovela konsti kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  4. 4

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  5. 5

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  4. 4

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää