”Leipää eväänä päivästä ja vuodesta toiseen” – Ulkomailla asuvat suomalaisäidit kaipaavat ilmaista kouluruokaa - Perhe - Ilta-Sanomat

”Leipää eväänä päivästä ja vuodesta toiseen” – Ulkomailla asuvat suomalaisäidit kaipaavat ilmaista kouluruokaa

Esimerkiksi Tanskan kouluissa ei ole mahdollisuutta kouluruokaan. Eväät on pakattava joka päivä.

Julkaistu: 30.5.2016 6:40

Muissa Euroopan maissa asuvat suomalaisäidit pakkaavat lapsilleen leivät mukaan päiväkodista lähtien.

Suomalainen kouluruoka, ja siinä huomioitavat erikoisruokavaliot herättävät haikeutta ulkomailla asuvissa suomalaisäideissä.

– Eri syistä – lomakaudet ja lakot – lapsille pitää laittaa lounas ja välipalat mukaan kouluun, ja se tuntuu ainakin tästä äidistä äärimmäisen rasittavalta, kertoo Brysselissä asuva kahden lapsen äiti.

Belgiassa äiti kaipaa myös Suomen ilmaista kouluruokaa.

– Täällä kuukaudessa menee vajaa 100 euroa pelkästään kouluruokailuun silloin kun ei ole lakkoja. Mutta lakkoja on usein, ja ne vaikuttavat aina kouluihin: joko koulu on kokonaan kiinni tai ainakin normaali päiväjärjestys on sekaisin, ja mukaan pitää laittaa omat eväät.

Tanskassa pakataan leivät mukaan vuodesta toiseen

Tanskassa madpakke-kultuuri alkaa jo päiväkodista.

– Siellä ruokapaketissa on aina ruisleipää. Päivästä ja vuodesta toiseen. Toki tanskalainen smørrebrød-kulttuuri on suomalaista monipuolisempaa, mutta silti se perusleipä on aina siinä alla, kertoo Tanskassa asuva kahden lapsen äiti Terhi-Anneli Koivisto.

Koivisto valitsi lapsilleen harvinaisemman päiväkodin: paikan, jossa kaikki ruoka leivotaan ja tehdään omassa keittiössä. Tällainen päiväkoti on tanskalaisittain harvinaisuus, ja ruoka on myös ekologista.

– Hankaluuksia tuottaa silti se, että Tanskassa ei lain mukaan tarvitse huomioida erikoisruokavalioita, joten teen kasvissyöjälapsilleni lihankorvikkeet itse kolme kertaa viikossa. Suomessahan kasvisvaihtoehto on ollut kouluissa jo 20 vuotta. Ja päiväkotiruoka tietysti maksaa meille maltaita.

Tanskan kouluissa ei ole mahdollisuutta kouluruokaan.

– Suomen ilmainen kouluruoka on etu, ja se yhdenmukaistaa lapsia. Perheet ja lapset tulevat kuitenkin hyvin erilaisista taustoista ja sosiaaliluokista, Koivisto näkee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?