Ulkomailla asuvat suomalaisäidit kertovat, miten lapset kasvatetaan muualla: ”Ei nyhjätä pelkästään äidin helmoissa” - Perhe - Ilta-Sanomat

Ulkomailla asuvat suomalaisäidit kertovat, miten lapset kasvatetaan muualla: ”Ei nyhjätä pelkästään äidin helmoissa”

Hyvää itsetunnon rakentaminen on tärkeää, sanovat ulkomailla asuvat suomalaisäidit.

Kiipeily ja muu omatoiminen puuhailu on sallittua, kertovat ulkomailla asuvat suomalaisäidit. Kuvituskuva.

28.5.2016 20:04

Hollannissa kaksi vuotta asunut kahden lapsen suomalainen äiti kertoo, että uudessa kotimaassa lasten itsetuntoa aletaan rakentaa jo varhain.

– Minusta koulussa panostetaan todella paljon ryhmäytymiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen.

Amstelveenin montessorikoulussa jokaisella uudella nelivuotiaalla ykkösluokan oppilaalla on kakkosluokan kummioppilas, joka auttaa ja opettaa, miten mennään välitunnille, miten haetaan tehtäviä kaapista, miten ja missä käydään vessassa, miten syödään eväät.

– Jos lapsi kaatuu pihalla ja alkaa itkeä, siihen tulee heti monta lasta auttamaan kaatunutta ylös, puhdistamaan hiekkaa vaatteista ja lohduttamaan. Tarvittaessa kaatunut talutetaan opettajan, valvojan tai vanhemman luo, äiti kuvailee.

– Lapset oppivat siis auttamaan pienempiään ja se näkyy mielestäni mutkattomana ja ystävällisenä suhtautumisena eri-ikäisten lasten välillä. Teinienkin näkee potkivan palloa pienten lasten kanssa kaduilla ja puistoissa.

”Kouluun pitää tuoda omat eväät”

Suomalaisperheen kokemuksen mukaan koulu näyttää Hollannissa toimivan vähemmilläkin resursseilla, kuin mihin Suomessa on totuttu, sillä yhtä opettajaa kohden voi olla 30 4–6-vuotiasta lasta.

– Palvelun taso on toki huonompaa: koulupäivän aikana lapset käyvät kahdesti ulkona 30 minuutin ajan. Muu aika istutaan pulpeteissa, vapaata leikkiä on vähemmän ja omat eväät pitää tuoda kouluun.

– Lapset ovat kuitenkin sopeutuneet hyvin, enkä ole huomannut mitään, mikä viittaisi siihen, että lapset olisivat saaneet huonoa hoitoa koulussa.

”Ei nyhjätä pelkästään äidin helmoissa”

Brysselissä asuva kahden lapsen suomalaisäiti Leena näkee varhaisen koulunaloitusiän myös vahvuutena.

– Mielestäni koulun aloitus vaikuttaa positiivisesti myös siinä mielessä, että lapset vaikuttavat omatoimisilta ja reippailta. Ei nyhjätä pelkästään äidin helmoissa, vaan uskalletaan mennä uusiin tilanteisiin, puhua ihmisille ja niin edelleen.

Toki suuren maailman meno estääkin monia Suomessa tavallisia asioita.

– Suomessa lapset voivat kulkea kouluun yksin. Täällä se ei onnistu, ellei koulu satu olemaan aivan kodin vieressä. Yksistään liikenne on sen verran kaoottista, muista uhkista puhumattakaan. Mutta tämä on ehkä todella pohjoismainen näkökulma, brysseliläisäiti arvelee.

”Lapsilla hyvät käytöstavat”

Sekä Amsterdamin että Brysselin äitien kokemus kertoo, että lapsista kasvatetaan hyvin käyttäytyviä.

– Koen, että Suomessa tosi pienilläkin lapsilla voi olla esimerkiksi aika räävitöntä kielenkäyttöä, mutta täällä lapset kasvatetaan melko tiukasti. Äänenkäytössä ei säästellä, mikäli joku on hölmöillyt, Belgian äiti kertoo.

Amstelveeniläisäiti on huomannut, että lapsia kasvatetaan rennolla otteella: lapset saavat olla lapsia, juosta ja pitää ääntä yleisillä paikoilla:

– Lapsista pidetään, heidän annetaan juoksennella, eikä heitä kauheasti komennella. Lapset ovat tervetulleita ravintoloihin, eikä koskaan tarvitse hävetä sitä, että lapset käyttäytyvät kuin lapset. Tästäkin huolimatta lapsilla on hyvät käytöstavat.

Hollannissa toimii myös koko kylä kasvattaa -periaate:

– Täällä pidetään silmällä tuntemattomiakin lapsia. Esimerkiksi busseissa saatetaan pitää kiinni, ettei lapsi putoa penkistä. Tai muuten pidetään silmällä, ettei kenenkään lapsi putoa kanaaliin.

Tanskassa kolmivuotiaat kiipeilevät puissa

Myös Tanskassa asuva Terhi-Anneli Koivisto kiittelee ilmapiirin rentoutta.

– Lasten annetaan pienestä asti touhuta ja tehdä paljon itse, varsinkin ulkona pihalla, ilman, että aikuinen on jatkuvasti vieressä käskyttämässä tai auttamassa.

Joskus Koiviston suomalaiset vieraat ovat kauhistelleet puissa kiipeileviä kolmivuotiaita.

– Pedagogit vastaavat, että kiipeilemällä lapset oppivat motoriikkaa ja lihaskuntoa. Ja jos puusta tippuu, niin lapsi oppii olemaan varovaisempi ensi kerralla.

Jos lapsi kaatuu, tanskalainen vanhempi kehottaa tätä nousemaan reippaasti ylös.

– On helppo huomata, että lapsiin tarttuu sama asenne. Että kaikkea sattuu ja tapahtuu, mutta se ei ole mikään katastrofi.

Koiviston lasten päiväkodin pedagogeista puolet ovat miehiä.

– Pienet lapset saavat heti syvän suhteen myös miespuolisiin hoitajiin. Se on mielestäni sikahieno juttu! Kaikki pedagogit osaavat myös soittaa instrumentteja ja luovuus kulkee jatkuvasti mukana, Koivisto kiittelee.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?