Arvaatko, missä maassa lapset ovat maailman onnellisimpia? Vastaus ei ole Suomi - Perhe - Ilta-Sanomat

Arvaatko, missä maassa lapset ovat maailman onnellisimpia? Vastaus ei ole Suomi

Vanhempien valinnanvapaus ja lyhyempään työviikkoon panostaminen näkyy sekä lasten että vanhempien onnellisuutena.

Vanhempien lyhyempi työviikko on yksi syy lasten onnellisuuteen. Kuvituskuva.

26.5.2016 19:58

Lasten päivähoito Hollannissa on kallista, mutta hollantilaislapset ovat silti tutkimusten mukaan maailman onnellisimpia.

– Kokopäivähoito maksaa vanhemmille noin 1 500 euroa kuukaudessa lasta kohden, kertoo Amstelveenissä kaksi vuotta asunut suomalainen kahden lapsen äiti.

Päivähoidon kalleuden vuoksi vanhemmat tekevät luovia ratkaisuja lastenhoidon suhteen. Moni vanhempi tekee lyhyttä työviikkoa.

– Esimerkiksi meidän naapurustossamme isä saattaa tehdä nelipäiväistä viikkoa ja äiti kolmipäiväistä viikkoa. Yhtenä päivänä isovanhemmat tulevat hoitamaan lapsia. Siten päivähoitopäiviä tulee vain yksi viikossa, äiti kertoo.

Kouluikäisillä on mahdollisuus osallistua iltapäiväkerhotoimintaan, mutta sekin on hintavaa. Yhden lapsen iltapäiväkerho kahdelta iltapäivältä maksaa noin 300 euroa kuukaudessa.

Vanhempien lyhyempi työviikko on myös taloudellinen valinta.

Suomalaisäidin kokemuksen mukaan perheiden keskinäinen aika näkyy onnellisuutena ja olemisen rentoutena.

Sama on todettu useammankin tutkimuksen voimin. Finding Dutchland -sivustolla kerrotaan, että hollantilaislapset ovat maailman onnellisimpia kahdeksasta syystä:

1. Heidän vanhempansa ovat onnellisia

2. Hollantilaisäidit ovat aidosti onnellisia. Yhtenä syynä onnellisuuteen pidetään sitä, että hollantilaisäideistä jopa 68 prosenttia tekee lyhyempää työviikkoa työskennellen noin 25 tuntia viikossa.

3. Hollantilaisisät osallistuvat lastenhoitoon ja tekevät myös lyhyempää työviikkoa. Papa dag -päivä, jolloin isä hoitaa lapset, on jo käsite Hollannissa.

4. Yleensä alle 10-vuotiailla hollantilaislapsilla ei ole läksyjä, ja koulupäivän jälkeen on runsaasti aikaa leikkiä. Se vähentää oppimiseen liittyvää stressiä.

5. Lapset voivat syödä joka aamu suklaata jossain muodossa.

6. Lapsilla on oikeus mielipiteeseen, ja vanhemmat kuuntelevat lasten mielipiteitä välittömästi.

7. Hollantilaislapsilla on myös mummopäivä, jolloin mummo auttaa lastenhoidossa. Mummon lähellä oleminen kohottaa lapsen itsetuntoa.

8. Hollannin hallitus auttaa vanhempia rahallisesti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?