Poliisi: Näin lapset kiusaavat toisiaan somessa – ”Koko koulu ja harrastuspiiri näkivät alastonkuvan” - Perhe - Ilta-Sanomat

Poliisi: Näin lapset kiusaavat toisiaan somessa – ”Koko koulu ja harrastuspiiri näkivät alastonkuvan”

Koulukiusaaminen on siirtynyt Itä-Uudenmaan poliisin mukaan näkyvästä pahoinpitelystä ja huutelusta yhä enemmän sosiaaliseen mediaan ja aikuisilta piiloon.

24.5.2016 17:23 | Päivitetty 24.5.2016 17:25

Itä-Uudenmaan poliisille tehtiin viime viikolla erittäin paljon rikosilmoituksia, joissa vedottiin kunnianloukkaukseen. Ilmoitusvyöryn takana oli uusi kännykkäsovellus Simsimi.

Poliisi kertoi Facebook-sivuillaan, että sovelluksen avulla pilaillaan toisten kustannuksella kirjoittamalla sinne henkilöiden nimiä ja sovellus antaa niihin jonkinlaisen määritteen. Poliisi kuitenkin tähdentää, ettei sovellus tiedä oikeasti mitään henkilöistä, joiden nimi siihen kirjoitetaan.

– Eli se on enemmänkin solvausarpomiskone.

Simsimi on vain yksi monien joukossa ja ylikonstaapeli Anne Laakson mukaan se on noussut ilmiöksi toistaiseksi lähinnä Keski-Uudellamaalla.

– Rikosilmoitusten määrä ei kerro suoraan sitä, kuinka yleistä somekiusaaminen on kouluissa. Yritämme olla kouluissa paikalla ennaltaehkäisevästi ja kouluilta pyydetäänkin meitä usein kertomaan sosiaalisesta mediasta. Asia on työllistänyt meitä koko vuoden, Laakso valottaa.

ITÄ-UUDENMAAN poliisi ottikin perjantaina kantaa somekiusaamiseen yleisemmälläkin tasolla.

Facebookissa ja Vantaan kaupungin Wilma-järjestelmässä julkaistussa viestissä todetaan, että koulukiusaaminen on siirtynyt näkyvästä pahoinpitelystä ja huutelusta yhä enemmän sosiaaliseen mediaan.

Lapsia kiusataan usein vanhempien tietämättä luokkien ja kaveriporukoiden WhatsApp-ryhmissä.

– Tyypillisessä tapauksessa yksi ryhmäläisistä joutuu mollaamisen kohteeksi. Tämä voi jatkua kuukausiakin kenenkään aikuisen tietämättä, Itä-Uudenmaan poliisin ennalta estävä ryhmä selvittää kirjoituksessaan.

Laakso lisää, että yleistä on myös se, että yksi pullautetaan ulos ryhmästä.

WHATSAPP-RYHMISSÄ ja Snapchatissa jaetaan poliisin mukaan myös kavereista salaa napsittuja noloja kuvia, jotka eivät kuitenkaan pysy ryhmän sisällä, vaan niitä jaetaan eteenpäin. Esimerkiksi eräässä vantaalaisessa yläkoulussa poikien vedon hävinneen piti julkaista itsestään alastonkuva WhatsApp-ryhmässä.

– Lopulta koko koulu ja pojan harrastuspiiri näkivät kuvan. Poika ei pystynyt menemään kouluun tai harrastuksiin pitkään aikaan kuvan aiheuttaman valtavan häpeän ja ahdistuksen vuoksi, poliisi kertoi Facebookissa karusta esimerkkitapauksesta.

Laakso sanoo, että juuri WhatsApp on sovellus, joka on aiheuttanut Vantaalla eniten huolta ja työtä.

– Kiusaaminen havaitaan yleensä koulussa, kun oppilas tai vanhempi ottaa asian esiin opettajan tai rehtorin kanssa. Koulusta puolestaan voidaan ottaa yhteyttä poliisiin ja pyytää apua tilanteen selvittämiseksi.

SOMEKIUSAAMISEN selvittelyprosessit ovat poliisin mukaan usein hyvin raskaita ja pitkiä. Poliisi ohjeistaa kiusattuja tallentamaan viestit ja kuvat todisteeksi kiusaamisesta, koska silloin asiaa on huomattavasti helpompi viedä eteenpäin. Toinen neuvo on, ettei kiusausviesteihin pidä vastata.

Vanhempia poliisi kehottaa pitämään silmät auki ja perehtymään Facebookiin, Instagramiin, WhatsAppiin, Snapchatiin ja Periscopeen, joista Laakson mukaan erityisesti kaksi viimeistä tulisi tuntea paremmin.

– Vaikka ei itse olisi Snapchatissa tai Periscopessa, on hyvä tietää mistä on kysymys, mitä lapsi sinne laittaa ja ketä seuraa. Katsotaan, mitä ensi syksy tuo tullessaan. Nuoret ovat kuitenkin vähän meitä aikuisia edellä.

LISÄKSI VANHEMPIEN tulisi poliisin mukaan pohtia, minkälaisia tietoja tai kuvia he itse jakavat lapsistaan sosiaalisessa mediassa.

Laakso vahvistaa, että poliisin tiedossa on tapauksia, joissa nuoria on kiusattu esimerkiksi Facebookista löytyvien varhaislapsuuden vaippa- tai nakukuvien takia.

– Jos lapsi on sen ikäinen, että osaa vastata, saako kuvan julkaista vai ei, olisi hyvä kunnioittaa lapsen omaa mielipidettä, Laakso muistuttaa.

Oletko törmännyt sosiaalisessa mediassa kiusaamiseen? Kommentoi ja keskustele alla olevassa kentässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?