Suomalaiskaksosilla eri isät – näin se on mahdollista

Kahden eri isän kaksoset ovat aina erimunaisia kaksosia eli ne eivät koskaan voi olla identtisiä.

Kuvituskuva. Kuvan lapset eivät liity tapaukseen.

16.5.2016 9:01 | Päivitetty 16.5.2016 9:54

Ilta-Sanomat uutisoi tänään maanantaina oikeustapauksesta, jossa eteläsuomalaisen kaksoslapsen isyydestä on noussut harvinainen kiista.

Käräjäoikeudessa puitavassa tapauksessa kaksosten äidin entinen seurustelukumppani haluaa dna-testin perusteella toisen kaksosen isyyden itselleen.

Poikkeukselliseksi tapauksen tekee se, että dna-testin mukaan mies on vain toisen kaksosen biologinen isä. Kyse on siis eri-isäisistä kaksosista.

Eri-isäiset kaksoset ovat hyvin harvinainen ilmiö. Marjo Kestilä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) oikeusgenetiikkayksikön päällikkö kertoo, että heidän yksikössään tehdään noin 1 500 isyystestiä vuosittain.

–Dna-testejä on tehty meillä noin 25 vuoden ajan. Sinä aikana on tullut vastaan vain yksi tapaus, jossa kaksosilla oli eri isät, Kestilä kertoo.

Kahden eri isän kaksoset ovat aina erimunaisia kaksosia eli ne eivät koskaan voi olla identtisiä. Kaksosten syntyminen edellyttää ensinnäkin sitä, että äidiltä on täytynyt ovulaatiossa vapautua kaksi erillistä munasolua tavanomaisen yhden sijaan.

Sen jälkeen kummankin munasolun täytyy päätyä eri miehiltä peräisin olevien siittiöiden hedelmöitettäväksi. Hedelmöittymisten pitää tapahtua lyhyen ajan sisällä, sillä siittiöt ja munasolut pysyvät elinkelpoisina elimistössä korkeintaan parin vuorokauden ajan.

Ohessa kerrotussa eteläsuomalaisten kaksosten tapauksessa dna-testin tulosta ei ole juridisesti vahvistettu. Äiti ja toisen vauvan oletettu isä teettivät testin itse ulkomailla eli se ei ollut lastenvalvojan tilaama tai käräjäoikeuden määräämä.

–Laboratorioita sijaitsee eri puolilla maailmaa, joten on mahdotonta arvioida testin luotettavuutta. Oikeudellisesti pätevä se ei kuitenkaan ole muun muassa sen vuoksi, että näytteiden otto ei tapahdu valvotusti, Kestilä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?