Lapsi kasvoi kahden naisen perheessä, avautui vasta teininä: ”Luuletko, että tulen perheeni kanssa mummon ja ’papan’ luo?” - Perhe - Ilta-Sanomat

Lapsi kasvoi kahden naisen perheessä, avautui vasta teininä: ”Luuletko, että tulen perheeni kanssa mummon ja ’papan’ luo?”

Saijan lapsi ei kertonut mielipidettään äidin naisystävästä ennen kuin teini-iässä. Sen jälkeen ilma puhdistui.

Kahden naisen perheessä kasvanut lapsi ei ollut heti valmis kertomaan tunteistaan, joita äidin suhde naisystävään herätti.­

5.5.2016 20:06

Kun Saija alkoi eronsa jälkeen seurustella Maaretin kanssa, hänen lapsensa oli ala-asteella. Samaa sukupuolta olevien suhteet olivat lapselle jo entuudestaan tuttuja.

– Omaan ystäväpiiriini kuului esimerkiksi lapsuusystäviäni, jotka tapailivat samaa sukupuolta. Lähipiirissä oli myös paljon naispareja, joiden kanssa vietimme aikaa myös vapaalla ennen ensimmäistä naissuhdettani, Saija kertoo.

Kun Saija alkoi tapailla Maaretia, hän keskusteli asiasta lapsensa kanssa.

– Lapseni sanoi, että hänelle suhde on ok. Kun muutimme Maaretin kanssa yhteen, sovimme lapseni kanssa, että hän saa itse valita, mitä haluaa kertoa meistä kavereilleen. Hän voi esimerkiksi sanoa, että Maaret on kämppis.

Lapsi avautui vuosia myöhemmin

Perhe-elämä sujahti uomiinsa ja aluksi kaikki olikin mutkatonta. Parin vuoden päästä Saija huomasi, että asia alkoi vaivata lasta. Tämä kuitenkin kielsi asian.

Pari vuotta myöhemmin, kun lapsi oli jo toisen asteen koulussa, asia tuli esille kun Saija puhui tämän kanssa rehellisyydestä.

– Olin ollut hänen kanssaan kahdestaan reissussa ja hän kertoi, että häntä oli ahdistanut kovasti se, että olin viestitellyt reissun aikana Maaretin kanssa.

– Hän kysyi, että olenko ajatellut sitä aikaa, kun hän saa lapsia. Että luulenko, että hän tulee perheineen mummon ja ”papan” luokse käymään.

”Olin huomannut, että jokin painaa”

Lapsen avautuminen oli Saijalle sekä järkytys että helpotus.

– Olin huomannut, että jokin painaa.

– Sanoin, että olen hyvin iloinen siitä, että hän kertoo siitä, miltä hänestä tuntuu ja kunnioitan hänen tunteitaan. Samalla totesin myös, että jos tekisin päätöksen suhteen jatkumisesta hänen tunteidensa perusteella, se ei olisi minun päätökseni.

Kun Saija kysyi, miksi lapsi ei ollut maininnut harmistaan aikaisemmin, vastaus yllätti.

– Hän oli niellyt ärsytyksensä, koska ei ollut halunnut loukata minua.

Kun lapsi sai kerrottua tunteensa, ilma puhdistui ja asiat helpottuivat huomattavasti.

– Suhteemme Maaretin kanssa on päättynyt, mutta puhuin tästä jo täysi-ikäisen lapseni kanssa ihan vasta. Sanoin hänelle, että olen äitinä ylpeä siitä hetkestä, jolloin hän lakkasi ottamasta vastuuta minun tunteistani ja puhui suunsa puhtaaksi.

Haastateltavien nimet on muutettu.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?