Satojatuhansia äitejä tutkittiin – tästä syystä jotkut naiset synnyttävät kaksosia

Julkaistu:

Joistain suvuista löytyy runsaasti kaksosia. Tutkijat onnistuivat paikantamaan geenit, jotka saavat aikaan tuplaraskauden.
Tietyissä suvuissa kaksosten määrä voi olla hyvinkin suuri, kun taas toisista ei kaksosia löydy etsimälläkään.

American Journal of Human Genetics -aikakauslehdessä julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että kansainvälinen tutkimusryhmä on löytänyt kaksi geeniä, joiden muodot saavat aikaan äidin tuplaraskauden ja siten epäidenttisten kaksosten syntymän.

Epäidenttiset kaksoset ovat kehittyneet omissa munasoluissaan. Tästä johtuen he eivät muistuta enempää toisiaan, kuin sisarukset yleensä. Yleensä naisen munasarjoissa kehittyy vain yksi munasolu, mutta joidenkin naisten kohdalla kaksimunasoluisuus on selvästi muita yleisempää.

Kaikkiaan 5 500 kaksosten äitiä ja 300 000 vertailuryhmään kuuluvaa äitiä tutkittiin. Tutkijat onnistuivat paikantamaan epäidenttisten kaksosten syntymisen äidin kahteen geenimuotoon.

Löydöistä hyötyä lapsettomuushoidoissa?

Toinen muodoista sijaitsee FSHB -nimisen geenin lähellä. Tämä muoto saa aikaan follikkelihormonia, joka puolestaan vaikuttaa olennaisesti useamman munasolun samanaikaiseen irtoamiseen ja siten myös niiden hedelmöittymisen mahdollisuuteen.

Toinen geenimuoto sijaitsee SMAD3 -nimisessä geenissä. Se todennäköisesti vaikuttaa siihen, kuinka hyvin munasarjat reagoivat edellä mainittuun follikkelihormoniin. Nainen, joka tuottaa normaalin määrän tuota hormonia, saattaakin reagoida siihen muita herkemmin ja saada näin aikaan useamman munasolun irtoamisen.

Tutkijoiden mukaan tutkimus on olennainen paitsi kaksosten syntymän, myös lapsettomuushoitojen kehityksen kannalta. Follikkelihormonia pistoksilla antamalla saatettaisiin saada aikaan hedelmöittymiselle otolliset olosuhteet.

Jotkut naiset saattavat reagoida hormoniin liian voimakkaasti. Artikkelissa mainitaan, että riskiryhmä voitaisiin tunnistaa geenitestien avulla.

Tutkijat toteavat, että kaksosten syntymiseen liittyy vielä tutkimattomia seikkoja, mutta nyt tehty tutkimus saattaa olla ensimmäinen pala suuremman palapelin kokoamisessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt