Nuutti, 10, on mielenrauhan mestari – äiti kertoo, mitä jokainen voisi oppia autistiselta pojalta

Mindfulness-kursseilla opetetaan keinoja, joihin moni autistinen lapsi turvautuu luonnostaan.

Nuutti rakastaa metsää. Ja veljeään. Sitä, kun veli kutittaa kainaloista. Vaikka Nuutti ei puhu, hän kertoo paljon. Ja opettaa muita näkemään maailman kauneuden.

24.4.2016 11:18

Taksi tuo Nuutin, 10, koulusta kotiin. Silmät loistavat ja kasvoilla on leveä hymy. Vain kotona oleva vieras hieman hermostuttaa. Sen paljastaa jännittynyt ääntely. Hymy ei silti katoa. Helpotusta jännitykseen tuo jääkaapista löytyvä suklaavanukas.

Nuutti syntyi loppukesästä 2005. Terve poika kasvoi ja kehittyi käyrien mukaisesti.

– Nuutti otti ensiaskeleensa yksivuotispäivillään ja puhui jo varhain kahden sanan lauseita, äiti Noora Koponen muistelee.

Touhukas poika sai puolitoistavuotiaana pikkuveljen, josta oli hieman mustasukkainen. Silti Nuutti hiipi salaa veljen luo ja silitteli pienin käsin tulokasta. Sitten Nuutti vaikeni. Sanat unohtuivat, tuli hiljaisuus. Nuutti ei enää reagoinut pyyntöihin ja tuntui vaipuvan omaan maailmaan.

Äidistä tuntui, että hänen pieni ja valoisa lapsensa alkoi kadota. Neuvolassa puhumattomuutta perusteltiin pikkuveljen syntymällä.

– Mutta minä tiesin, että se oli jotakin muuta. Aloin pelätä, että menetän Nuutin kokonaan.

HUOLESTUNEET vanhemmat veivät Nuutin yksityiselle neurologille. Perhe sai kiireellisen lähetteen lasten neurologille ja sieltä autismiyksikköön.

Kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden iässä tuli diagnoosi: lapsuusiän autismi. Diagnoosi ei musertanut, päinvastoin.

– Olin ehtinyt pelätä, että lapsellani on jokin kuolemaan johtava etenevä aivosairaus. Kun kuulin, että se on vain autismia, olin valtavan helpottunut.

Diagnoosi toi myös armollisuutta vanhemmuuteen. Enää ei tarvinnut miettiä, oliko kaiken takana jokin virhe, jonka vanhemmat olivat tehneet.

Nuutti oppi kommunikoimaan ensin kuvilla, sitten ilmeillä ja eleillä ja jo alle nelivuotiaana kirjaintaululla kirjoittamalla.

Jo ennen diagnoosia alkanut puheterapia toi Nuutin takaisin. Hän oppi kommunikoimaan ensin kuvilla, sitten ilmeillä ja eleillä ja jo alle nelivuotiaana kirjaintaululla kirjoittamalla.

– Nuutti sanoo myös yksittäisiä sanoja, mutta ne tulevat spontaanisti ja yllättäen, eivät pyytämällä.

Kun Nuutti haluaa kutitusta veljeltään Neemiltä, hän sanoo kuti kuti. Myös sanat halaa, kotiin ja äiti toistuvat lähes päivittäin.

 Mindfulness-kurssilla mielenrauhaa haettiin päätä ja korvia taputtelemalla ja silmät kiinni hyräilemällä. Eli juuri niillä keinoilla, joilla Nuutti oma-aloitteisesti rauhoittelee itseään.

NUUTISTA on kasvanut iloinen ja veijarimainen poika.

– Hän on hyväntahtoinen ja aina aurinkoinen. Nuutti on myös realisti, eivätkä asiat saa hänen päässään liian suuria mittasuhteita, äiti kuvailee.

Joskus laiskottaa ja silloin äidin patistelut ärsyttävät. Puheen puuttuessa tunteen ilmaisuun ei aina löydy nopeaa keinoa.

– Se turhauttaa, ja silloin paha olo tulee hieman fyysisemmin ulos. Nuutti saattaa rummuttaa seinää tai käyttää kovempaa ääntä. Se on meillä sallittua. Pahinta olisi, jos pahaa oloa ei saisi mitenkään purettua.

Nuutista on hauska istua ja kuunnella muiden keskustelua. Hän seuraa tapahtumia hiljaa, mutta saattaa yhtäkkiä kirjoittaa jonkin nasevan kommentin. Kuten sillä kerralla, kun äidillä oli nykyisen puolisonsa kanssa erimielisyystilanne.

– Olen puhelias, ja saatan töksäyttää asioita. Mieheni taas on hyvin pitkäpinnainen mutta sanoo varsin napakasti, kun on saanut tarpeekseen.

Nuutti seuraili tilannetta ja kirjoitti lopulta: ”Äiti ei aina ajattele, mitä se sanoo ennen kuin se sanoo, ja Janne on kuin härkä kun se suuttuu”.

Äiti sanookin, että Nuutilla on kyky nähdä asiat juuri niin yksinkertaisina kuin ne oikeasti ovat.

– Nuutti oikoo mutkat, joihin me helposti jumiudumme, ja menee suoraan asian ytimeen.

– Nuutti opettaa ympäristöään pysähtymään hetkeen ja olemaan stressaamatta, äiti Noora Koponen kehuu.

MAAILMA on Nuutille täynnä ihmeellisen kauniita asioita. Ja joskus aivan liikaa melua ja hälinää. Silloin Nuutti vipsuttaa.

Parhaiten toimii hupparin naru, jonka vipustus sormilla rauhoittaa mielen.

Vipsutus on Nuutin keino sopeutua ympäristöön silloin, kun tilanne syystä tai toisesta tuntuu epämiellyttävältä. Vielä Nuutin ollessa pieni näitä keinoja yritettiin rajoittaa ja asetella lapsia hyväksyttävinä pidettyihin normeihin.

– Onneksi sellaista ei enää juurikaan tehdä, Koponen huokaisee.

Oikeastaan päinvastoin. Kiireen stressaamat ihmiset hakeutuvat nyt tietämättään oppimaan näitä keinoja.

Noora Koponen kertoo mindfulness-kurssista, jolle hän osallistui puolitoista vuotta sitten.

– Mielenrauhaa haettiin muun muassa päätä ja korvia taputtelemalla ja silmät kiinni hyräilemällä. Eli juuri niillä keinoilla, joilla Nuutti ja monet autistiset lapset oma-aloitteisesti rauhoittelevat itseään. Kun sanoin tästä ohjaajalle, hän kertoi kuulleensa saman useasti aiemmin.

 Olin aiemminkin monet kerrat kävellyt läpi kyseisen ruskametsän, ja nyt vasta näin sen todellisen kauneuden

Koponen toivookin, että erilaisten ihmisten vahvuuksia osattaisiin arvostaa ja hyödyntää.

– Nuutti opettaa ympäristöään pysähtymään hetkeen ja olemaan stressaamatta sellaisesta, mikä ei ole stressaamisen arvoista. Hänellä on taito saada mielenrauhaa ympärillä olevista pienistä asioista, joita me muut emme huomaa.

MIELEEN nousee tärkeä hetki. Oli syksy ja Nuutti halusi lähteä metsään. Ruska oli värjännyt metsäreitin vaahterat henkeäsalpaaviin sävyihin.

– Nuutti tapansa mukaan pysähtyi puun juurelle, kuunteli kädet korvillaan puun suhinaa ja seurasi sen värejä. Minulla sen sijaan oli mielessä ruoanlaitto, ja pian jo hoputin Nuuttia lähtemään.

Nuutti kääntyi katsomaan. Hän ei sanonut mitään, tuijotti vain tiukasti silmiin. Samassa Koponen ymmärsi, että ei heillä oikeasti ollut mihinkään kiire. Oli lauantai, ja kiireen aiheuttivat vain omat, turhat aikataulutukset. Hän pyysi Nuutilta anteeksi ja sanoi tämän olevan oikeassa.

– Nuutti ilostui ja tuli halaamaan minua. Samalla hän keinuttaessaan taivutti minua niin, että pääni taipui taakse ja yhtäkkiä näin ylläni kaiken kaiken sen väriloiston ja kuulin puiden suhinan.

Kauneus mykisti kyyneliin asti.

– Olin aiemminkin monet kerrat kävellyt läpi kyseisen ruskametsän, ja nyt vasta näin sen todellisen kauneuden. Siitä tuli uskomaton rauha – ja tulee yhä edelleen.

Lopulta on vain hetki

Nuutista tehty dokumettielokuvasarja nähdään MTV:n Ava-kanavalla 7.5. alkaen. Kaunis sielu -sarjan ensimmäinen tuotantokausi pitää sisällään kuusi 20 minuutin mittaista dokumenttijaksoa, joista ensimmäiset kolme jaksoa kertovat Nuutista ja seuraavat kolme 19-vuotiaasta Mikaelista.

– Nuutti on nähnyt jaksot ja pitää niistä kovasti. Vain äitin höpinät naurattavat häntä, Noora Koponen kertoo.

Nuutin ja ohjaaja Zok Sabijanin välille kehittyi lämmin suhde. Sarjan nähtyään Nuutti kirjoitti Sabijanille kirjeen:

Mahtavaa kun rakastat meitä. Sinä teit haaveestani totta. Lopulta on vain hetki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?