Yhdysvalloissa asuvat suomalaiset kaipaavat Suomesta yhtä asiaa, eikä se ole ruisleipä

Yhdysvalloissa perhe- ja työelämän yhdistäminen vaatii luovia ratkaisuja, kertovat maassa asuvat suomalaiset.

Korhosen perhe asuu Palo Altossa Yhdysvaltain Piilaaksossa.

18.4.2016 6:50

Yhdysvalloissa voi vain haaveilla pitkistä vanhempainvapaista ja edullisesta päivähoidosta. IWPR-tutkimusinstituutin mukaan päivähoito on useissa osavaltioissa kalliimpaa kuin yliopisto-opiskelu. Suomalaiseen lainsäädäntöön ja valtion tukemaan varhaiskasvatukseen tottuneille muutos on suuri.

– Olemme tehneet paljon kompromisseja. En tiedä miten pärjäisimme, jos molemmat vanhemmat tekisivät normaalia työviikkoa, sanoo Kalle Korhonen. Hän asuu Piilaakson Newarkissa ja työskentelee teknologia-alan yrittäjänä – pitkälti kotoa käsin.

Korhosen vaimo Harinder on biokemisti ja tekee 80-prosenttista työviikkoa. Pariskunnalla on kolme lasta: seitsemänvuotias Ensio, viisivuotias Leo ja kaksivuotias Lumi. Ensio käy toista luokkaa, Leo esikoulua. Lumia kuljetetaan hoitoon lähikaupunki San Josessa asuville isovanhemmille.

– Oma työaikani joustaa niin, että voin viedä ja hakea lapsia. Tiedän, ettei tässä laaksossa ole monta isää, joka pystyy tekemään niin, Korhonen toteaa.

Erityisesti startup-yrityksissä työpäivät ovat pitkiä.

Kalle ja Harinder Korhonen ja lapset Leo (kiipeämässä), Ensio ja Lumi.

– Harinder ei ole kotiäitityyppiä. Olemme tietoisesti pyrkineet siihen, että molemmat voivat tehdä uraa ja viettää silti aikaa lasten kanssa.

Suomessa enemmän vapautta

Korhosten perhe jonottaa parhaillaan päivähoitopaikkaa Lumille. Leon esikoulu maksaa noin 1 000 euroa kuussa. IWPR:n mukaan Kaliforniassa päivähoidon hinta on keskimäärin noin 10 000 euroa vuodessa.

Osavaltioiden välillä on suuria eroja: pääkaupunki Washingtonissa tyypillinen vuosihinta nousee lähelle 20 000:ta euroa, Alabamassa riittää vajaat 5 000 euroa vuodessa.

– Aika kovapalkkaisia pitää molempien vanhempien olla, että kannattaisi laittaa kaikki lapset päiväkotiin eikä hoitaa kotona, Kalle Korhonen sanoo.

Hän on asunut Yhdysvalloissa neljätoista vuotta. Puolisonsa Korhonen tapasi salsakurssilla.

Suomeen muutosta on puhuttu, mutta toistaiseksi työpaikat ovat saaneet perheen pysymään Piilaaksossa.

Toistaiseksi Kalle Korhonen perheineen on pysynyt töittensä vuoksi Piilaaksossa.

Suomalainen isoäiti hoitoapuna

Tuottajana ja muotoilijana työskennellyt Taija Sailio viettää parhaillaan äitiyslomaa Berkeleyssä, Kaliforniassa. Sailion puoliso on tutkijavaihdossa Berkeleyn yliopistossa. Perheen on määrä viipyä Yhdysvalloissa puoli vuotta.

Oulussa Sailion vanhempi lapsi oli osa-aikaisessa päivähoidossa. Perhe harkitsi päivähoitoa myös Berkeleyssä, mutta ajatus hylättiin, kun hinta selvisi.

– Kolme hoitopäivää olisi maksanut yli 500 euroa viikossa, Sailio kertoo.

Hintaan ei sisältynyt lapsen ruokaa.

Elinkustannukset Berkeleyssä ovat niin suuret, ettei päiväkotipaikkaan ole varaa. Sailio hoitaa siis molempia lapsiaan kotona. Hänen äitinsä on viettänyt perheen luona useamman kuukauden, ja myöhemmin hoitoavuksi on tulossa muitakin sukulaisia ja ystäviä.

 Kolme hoitopäivää olisi maksanut yli 500 euroa viikossa

– Onneksi meillä on noin puolet ajasta joku seurana ja apuna.

Sailio tapaa paikallisia perheitä kerhossa ja puistossa. Päivähoidon hinnasta keskustellaan vanhempien kesken usein.

– Ensimmäinen kysymys on, että onko teillä lapsi päiväkodissa. Jos on, niin missä, ja paljonko se maksaa, Sailio kuvailee.

Jos molemmat vanhemmat haluavat käydä töissä, tarvitaan luovia ratkaisuja. Osa vie lapsensa isovanhempien luokse. Jotkut kuljettavat jälkikasvuaan hoitoon naapurikaupunkeihin saakka.

– Monilapsiset perheet ovat täällä vähemmistössä, Sailio toteaa.

Kalle ja Harinder Korhosen vanhemmat lapset käyvät jo koulua. Nuorin reissaa isän kyydillä isovanhempien luo hoitoon.

Suomalaiset Kaliforniassa: Työajan pidentämisessä ei ole järkeä

Pidemmät työpäivät, lyhyemmät lomat, vähemmän joustoa. Mielikuva USA:n työkulttuurista on ankea. Kaliforniassa asuvat Kalle Korhonen ja Taija Sailio vahvistavat, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen Yhdysvalloissa on vaikeampaa kuin Suomessa.

– Suomessa saattaisin saada pienempää palkkaa kuin täällä, mutta toisaalta lasten kustannukset olisivat pienemmät, Korhonen sanoo. Kolme lapsen isä on tottunut Piilakson työkulttuuriin, jossa työtunteja ei juuri lasketa eikä vapaa-aikaa tahdo jäädä.

– Ellen olisi yrittäjä ja pystyisi vaikuttamaan työaikaani, en ehtisi juuri nähdä lapsiani.

Sailio hoitaa kahta lastaan tällä hetkellä kotona, mutta paluu työelämään on edessä, kun perhe isän tutkijavaihdon jälkeen muuttaa takaisin Suomeen.

– Puolisoni työpaikalla on onneksi melko eurooppalaiset käytännöt. Kukin työntekijä viettää töissä kotimaansa tavan mukaisen ajan.

Yhdysvalloissa asuminen ei ole tehnyt Korhosesta ja Sailiosta pidempien työpäivien tai lyhyempien lomien kannattajia. Suomessa käyty keskustelu työajan pidentämisestä on heidän mielestään hakoteillä.

– Ei ole mitään järkeä istuttaa ihmisiä töissä, Sailio sanoo.

Hän huomauttaa, että monilla aloilla on mielekkäintä tehdä töitä silloin, kun niitä on, ei ennalta määrättynä kellonaikana.

– Jos ajatellaan, että kaikille pitäisi saada töitä, työaikaa kannattaisi pikemminkin lyhentää, Korhonen kommentoi ja lisää, että Suomessakin vanhemmat tulevat usein myöhään kotiin töistä.

– Olisi helpompaa, jos lapsille jäisi enemmän aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?