Ilkan, 22, ja Katariinan, 19, esikoinen kuoli kohtuun: ”Emme uskoneet, että vauva menehtyisi maailman turvallisimmassa paikassa” - Perhe - Ilta-Sanomat

Ilkan, 22, ja Katariinan, 19, esikoinen kuoli kohtuun: ”Emme uskoneet, että vauva menehtyisi maailman turvallisimmassa paikassa”

Valkeakoskelaiset Ilkka ja Katariina kirjoittivat esikoispoikansa menettämisestä blogin, jotta kohtukuolema ei olisi enää tabu.

Lapsen kuolemasta ei voi toipua, mutta asian kanssa oppii elämään, kun on pakko, kertovat esikoisensa menettäneet Ilkka ja Katariina. Taustalla kuvituskuva.

16.4.2016 20:14

– Kohtukuolema on asia, josta emme olleet edes kuulleet ennen kuin meille kävi niin, valkeakoskelaiset Ilkka, 22, ja Katariina, 19 kertovat Ilta-Sanomille.

Pariskunta menetti hartaasti odottamansa esikoispojan reilu vuosi sitten tammikuussa.

Raskaus oli edennyt hienosti aivan loppumetreille. Poika oli pirteä ja liikkui paljon, ja monessa ultrassa kehuttiin, miten vahva ja hyvä sydän vauvalla oli.

– Viikkoja oli kasassa 37+5, kun lähdimme lauantai-iltana synnytysvastaanotolle liikehälytyksenä, koska koko päivänä ei ollut tuntunut liikkeitä. Vastaanotolla 3. tammikuuta lääkäri totesi kohtukuoleman. Meille syntyi enkelipoika tammikuun 5. päivä.

Jos kuva ei näy, katso se tästä.

”Oli vaikea uskoa, ettei vauva itke syntyessään”

Kuolleen enkelipojan, Jooan, syntymä oli vanhempien mukaan fyysisesti helppo, mutta henkisesti kamala.

– Oli vaikea uskoa, että sieltä kohta syntyy vauva, joka ei itke syntyessään. Saimme olla Jooan syntymän jälkeen hänen kanssaan niin kauan kuin halusimme ja myöhemmin pääsimme vielä katsomaan häntä sairaalan kappeliin, vanhemmat muistelevat.

Kohtukuolemaa käsitellessä yöt osoittautuivat kaikkein vaikeimmiksi. Osana surutyötään Ilkka ja Katariina alkoivat kirjoittaa Perheeseen syntyi enkelipoika -blogia. Blogilla on myös Facebook-sivu. Ensimmäisten päivitysten joukossa on pysäyttävä oivallus.

– En olisi ihan heti uskonut, että pojalle saa olla valitsemassa arkkua… Puhutaan, että lapset ovat kalliita. Mieluummin tässä valkkaisin pojalle ensimmäistä polkupyörää taikka autoa, oikeastaan mitä vaan, että sais pojan takaisin.

”Asian kanssa oppii elämään, kun on pakko”

Lisähaastetta painajaiseen toi se, että vanhemmilla oli erilaiset tavat käsitellä surua:

– Välillä tuntui, ettei tästä touhusta tule yhtään mitään, mutta onneksi tämä suru vain vahvisti suhdettamme, vanhemmat kertovat.

– Ei lapsen kuolemasta voi toipua. Asian kanssa oppii elämään, kun on pakko.

Blogin kirjoittaminen on ollut molemmille iso osa surutyötä. Se on mahdollistanut omien tuntemusten ja fiilisten kirjoittamisen eri ajoilta.

Kaikki raskaudet eivät pääty hyvin

Blogillaan Ilkka ja Katariina halusivat purkaa kohtukuoleman tabuluonnetta. Kohtukuolemia tapahtuu, mutta niistä ei juurikaan puhuta ääneen.

– Emme osanneet itse ollenkaan uskoa, että vauva voisi menehtyä maailman turvallisimmassa paikassa.

Blogin kautta Katariina ja Ilkka ovat saaneet paljon vertaistukea. Saamansa palautteen mukaan he ovat antaneet sitä paljon myös toisille saman kokeneille.

– Olemme blogin kautta pystyneet hieman rikkomaan sitä illuusiota, että kaikki raskaudet päättyisivät hyvin, Katariina ja Ilkka kertovat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?