Päivähoitomaksujen korotukset järkyttävät – MLL teki karun esimerkkilaskelman

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksut eli päivähoitomaksut muuttuvat elokuusta 2016 alkaen. Enimmäismaksu nousee 22 prosentilla.

Päivähoitomaksujen enimmäismaksu nousee 22 prosentilla.

14.4.2016 17:57

Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi torstaina varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen eli päivähoitomaksujen muutoksista elokuusta 2016 alkaen. Hallitus antoi torstaina eduskunnalle asiaa koskevan esityksen. Muutoksen taustalla ovat Juha Sipilän (kesk) hallituksen säästötavoitteet.

– Muutoksella pyritään lisäämään kuntien maksukertymää 54 miljoonaa euroa vuodesta 2017 lukien hallitusohjelman säästötavoitteen mukaan. Vuonna 2016 vaikutus kuntien talouteen olisi noin 24,5 miljoonaa euroa, ministeriön tiedotteesta selviää.

Lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia edistävän kansalaisjärjestön, Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) asiantuntijat tyrmistyivät hallituksen aikeista.

– Peräti 22 prosentin korotus on iso ja se koskee lähes kaikkia lapsiperheitä. Korotukset ovat rankkoja monille lapsiperheille, sillä samaan aikaan on tulossa myös muita maksukorotuksia ja leikkauksia. Esimerkiksi koululaisten iltapäiväkerhojen maksut nousevat reippaasti, Mannerheimin lastensuojeluliiton viestintäjohtaja Liisa Partio arvioi.

MLL:n johtava asiantuntija Esa Iivonen kertoo, miksi hallituksen suunnitelma on järjestön mielestä väärä.

– Kyseessä ovat aivan kohtuuttomat päivähoitomaksujen korostukset. Jo keskituloiset perheet nousisivat korkeimpaan maksuluokkaan, Esa Iivonen arvioi.

Hänen mukaansa maksut esimerkiksi sellaisessa lapsiperheessä, jossa on kaksi lasta päivähoidossa ja yksi lapsi koululaisten iltapäivätoiminnassa, maksut voisivat nousta jopa 2 100 euroa vuodessa.

–Toivon, että tämä hallituksen esitys pysäytetään eduskunnassa. Pelkästään kilpailukykysopimuksen toimet korottavat työntekijöiden maksuja jo selvästi. Pienten lasten perheet joutuvat kovimmille Suomen työelämässä, hän arvioi.

Iivonen muistuttaa lisäksi, että syntyvyys on Suomessa laskussa.

– Syntyneiden määrä laski vuodesta 2010 vuoteen 2015 tilastojen mukaan 5508 lapsella, hän kertoo.

– Kohtuuttominta hallituksen säästölinjassa on se, että lapsiperheiden maksut nousevat kertarysäyksellä rajusti. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa lapsiperheet ovat jo nyt kovilla kalliiden asumiskustannusten vuoksi, hän korostaa.

MLL korostaa, että kohtuuttomat maksukorotukset aiheuttavat toimeentulovaikeuksia lapsiperheille.

Kahden lapsen varhaiskasvatuksen enimmäismaksut olisivat korotuksen jälkeen 673 euroa kuukaudessa. Kolmen lapsen varhaiskasvatuksen enimmäismaksut olisivat korotuksen jälkeen 744 euroa kuukaudessa.

Enimmäismaksuluokassa maksut nousisivat 1.8.2016 indeksitarkistetusta tasosta hallituksen esitysluonnoksen mukaan seuraavasti:

  • 2 vanhempaa ja 1 lapsi varhaiskasvatuksessa: 64 euroa/kk, korotus vuodessa 704 euroa

  • 2 vanhempaa ja 2 lasta varhaiskasvatuksessa: 122 euroa/kk, korotus vuodessa 1342 euroa

  • 2 vanhempaa ja 3 lasta varhaiskasvatuksessa: 135 euroa/kk, korotus vuodessa 1485 euroa

MLL esittää, että varhaiskasvatuksen maksukorotuksia kohtuullistetaan. Eduskunnassa on arvioitava uudelleen tavoite kasvattaa kuntien maksutuloja 54 miljoonalla eurolla. MLL pitää kohtuullisena varhaiskasvatuksen maksujen korottamista indeksin muutoksen mukaisesti.

Myös Lapsiperheiden Etujärjestö ry kommentoi myöhemmin illalla päivähoitomaksujen kaavailtuja korotuksia.

– Enimmäismaksun korotus on kohtuuttoman kova, varsinkin kun ajattelee heikennyksiä, joita on tehty varhaiskasvatukseen sallimalla suurempia ryhmäkokoja, puhumattakaan muista lapsiperheitä suoraan tai välillisesti koskevista leikkauksista, Roberta Fabritius kertoi.

Hänen mukaansa korkein korotus osuu myös entistä useampaan perheeseen, kun jo keskituloiset perheet nousevat korkeimpaan maksuluokkaan.

– Lapsiperheiden toimeentulon kiristäminen on tuhon tie, tapahtuu se sitten korotusten tai leikkausten kautta. Luottamus lasten kanssa selviämiseen on jo nyt kriisissä, lapsimäärä laskee jo viidettä vuotta peräkkäin ja vauhti näyttää kiihtyvän, hän painotti.

Päivitys kello 23.14: Lisätty jutun loppuun Lapsiperheiden Etujärjestö ry:n kommentit.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen arvioi, että hallituksen kaavailemat päivähoitomaksujen korotukset ovat täysin kohtuuttomat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?